Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

19.1.09

"Vijesti": Podrška i iz Moskve

POTPISIVANJE PETICIJE

PROTIV PLANOVA RUSA ZA

OSTRVO SVETI MARKO

Tivat - Potpisivanje peticije kojom se od Vlade Crne Gore traži da odbaci planove ruske kompanije „Metropol“ u vezi sa izgradnjom na ostrvu Sveti Marko, kao i da zakonom zaštiti pojedine djelove najvećeg bokeljskog ostrva, nastavljena je i munulog vikenda, a do sada je prikupljeno više stotina potpisa građana.

Inicijatori peticije protive se planovima Rusa sabranim u nacrtu studije lokacije za ostrvo Sveti Marko, a koja predviđa drastične intervencije u prostoru samog ostrva, ali i okolnog akvatorijuma.

Pored ostalog, Rusi i autori nacrta studije lokacije iz podgoričke firme „Urbi Montenegro“, zacrtali su uništenje plićine Tunja nasipanjem i gradnjom vještačkog poluostrva nazvanog „Palazzo“, kao i marine od 140 vezova za što ne postoji osnov ni u jednom planskom dokumentu višeg reda. Tako drastične intervencije i planirano nasipanje i betonizacija djelova obale na Svetom Marku, prema mišljenju podgoričke firme „WINsoft“ koja je uradila stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu, neće imati neprihvatljivih negativnih konsekvenci na ekosistem i ambijent ovog netaknutog prirodnog dragulja.

Direktor „WIN softa“ je diplomirani inženjer elektrotehnike Predrag Bulajić koji je, u ime „Urbi Montenegra“, i koordinirao izradom nacrta studije lokacije, a više istih imena stručnjaka pominje se u autorskim timovima oba dokumenta.

Protivnici takvih planova Rusa, minulog vikenda otvorili su i poseban Internet-sajt sa porukom „Spasimo Sveti Marko“ na adresi

http://www.otokstradioti.blogspot.com/

a podršku su dobili sa raznih strana, čak i iz Moskve. Tivćanin na privremenom radu u glavnom gradu Rusije, inženjer Branko N. Nikolić svojim sugrađanima je poslao otvoreno pismo.On je istakao da se odlučno protivi tako zamišljenoj devastaciji Svetog Marka i pogotovo gradnji vjetačkog poluostrva „Palazzo“ preko plićine Tunja.

Nikolić: Blago Boke hoće da prekriju otpadom i šutom

Nikolić je podsjetio na ekološku vrijednost Tunje kao staništa brojnih vrsta morske flore i faune, ali i potencijalne lokacije davno potonulog grada Bobovca.

- Taj doživljaj bogatstva mora i neobične mistike ne može pružiti nijedna druga plaža u Tivatskom zalivu, a usporediv je samo sa doživljajem na koralnim grebenima i sprudovima toplih mora. Zato Tunju kao izuzetan prirodni i kulturološki fenomen, duboko usađen u biće iskonskih Bokelja, treba sačuvati - poručio je Nikolić.

Istakao je da ga ne iznenađuje ideja investitora o nasipanju plićine jer je to, iz njihovog ugla gledano, najjeftiniji način da se riješe šuta i građevinskog otpada nastalog planiranom intenzivnom gradnjom na Svetom Marku, a „pri tome se još pojavila i marina kao sporedan proizvod.“

- To je princip nove ekonomske misli i savremenih investitora koji bih ja nazvao “do koske” – zaključio je Nikolić.

S.L.

Vijesti 19.01.2009

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"