Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

29.1.09

Pimjedbe "Opštine Tivat"

SDP: Marina bi štetila

NASTAVLJENA POLEMIKA O PLANU ZA OSTRVO SV. MARKO

Tivat - Opštinski odbor SDP Tivta uputio je Ministarstvu za ekonomski razvoj svoje primjedbe i sugestije na nacrt studije lokacije za ostrvo Sveti Marko koja, pored ostalog, predviđa i drastične intervencije u akvatorijumu oko otoka, nasipanjem aktuelne plićine Tunja na kojoj bi se izgradilo vještačko poluostrvo „Palazzo“ kao osnova za marinu kapaciteta 140 vezova.

- Tražimo da studija lokacije ostrva Sveti Marko umanji zalaženje u more nasipanjem, te da predvidi pristup plovilima, ali bez klasične marine kakva je u predlogu - navodi se u primjedbama koje je tivatski SDP dostavio kabinetu ministra Branimira Gvozdenovića.

Socijaldemokrate napominju da oni ne „pripadaju onoj vrsti ljudi koji su protiv svega novog i koji bi da se Boka zamrzne u postojećem izgledu, nego žele da nađu mjeru između onog što će garantovati napredak stanovnika i narušavanja onog što je priroda podarila u Boki, o čemu žele da se do kraja izjasni kompletna struka - ekolozi, urbanisti, planeri, zaštita životne sredine, arheolozi“. SDP tvrdi da shvata da turistička valorizacija ostrva Sveti Marko mora podrazumijevati uređenje plaža i obezbjeđenje pristajanja i vezivanja plovnih objekata - plovila za snabdijevanje i komunikaciju turista sa kopnom, plovila za razonodu i plovila posjetilaca.

- Ipak, smatramo da ideja gradnje marine previše mijenja samo ostrvo degradirajući njegovu divlju ljepotu i ekskluzivnost koja ga je krasila u okviru „Cluba Mediterane“ i koja može biti podignuta na još viši nivo, tim prije što će, nekoliko stotina metara dalje, postojati marina i to ne bilo kakva marina - poručuje SDP.

Dodaje da, uz prihvatanje logike da prostorni planeri u svom poslu treba da, osim struke, imaju u vidu i želje vlasnika zemljišta i potencijalnih investitora, ipak, “misle da su ovaj put bili previše blagonakloni” prema ideji čijom se realizacijom mijenja geografija Bokokotorskog zaliva.

Kankaraš: Naći mjeru

Primjedbe naručiocu i obrađivačima studije lokacije Sveti Marko uputila je i Opština Tivat koja konstatuje da nekadašnje turističko naselje „Cluba Mediterane“ na ostrvu „ilustruje model po kojem je u turizmu moguće ostvariti visoku dobit uz neznatne intervencije u prostoru“.

- Nove turističke kapacitete na ostrvu treba planirati poštujući mjesto na kome se grade, imajući u vidu vizure koje sam grad ima na Sveti Marko, stavljajući nove kapacitete u kontekst grada i njegovih potreba. Oni se grade na ostrvu, ali ostrvo je, ipak, dio grada i neke kapacitete ne treba umnožavati.

Nijesmo pristalice pravljenja novih površina, ali ako treba graditi jedan segment koji bi zaštitio Sveti Marko od dalje erozije, onda zaista treba naći mjeru u graditeljskom i svakom drugom smislu - navodi se u dokumentu koji je potpisao gradonačelnik Dragan Kankaraš.

S.L.

"Vijesti" 29.01.2009

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id_pre=294253&godina=2009

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"