Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

17.1.09

TIVĆANI SE OŠTRO USPROTIVILI... "Vijesti"

Ne može se betoniranjem mora povećavati ostrvo

TIVĆANI SE OŠTRO

USPROTIVILI PLANOVIMA

RUSA ZA GRADNJU NA

SVETOM MARKU

Tivat - Oštro protivljenje građana, žestoke kritike na račun obrađivača plana i naručioca, emotivna izlaganja na ivici suza, ali i potpuno ćutanje prisutnih predstavnika Opštine Tivat i JP „Morsko dobro“, obilježili su preksinoć tribinu u Tivtu, na kojoj je Ministarstvo za ekonomski razvoj predstavilo Nacrt studije lokacije za ostrvo Sveti Marko sa strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

Nacrt studije lokacije, shodno interesima iskazanim od većinskog vasnika Svetog Marka, ruske kompanije „Metropol“, uradila je firma „Urbi Montenegro“ iz Podgorice, a koordinator izrade ovog dokumenta je inženjer elektrotehnike Predrag Bulajić. Zanimljivo je da je Bulajić istovremeno i direktor firme „WINsoft“ iz Podgorice koja je uradila stratešku procjenu uticaja ove studije lokacije na životnu sredinu, a dosta istih imena stručnjaka, ponavlja se u autorskim timovima oba dokumenta.

Planeri su, shodno željama Rusa da na Svetom Marku naprave elitni turistički kompleks vrijedan oko 450 miliona eura, predvidjeli da na netaknutom prirodnom dragulju – ostrvu površine 340.000 kvadrata, bude izgrađeno više objekata ukupne bruto građevinske površine skoro 150.000 kvadrata. Zacrtane su i drastične intervencije u akvatorijumu oko ostrva, odnosno uništenje plićine Tunja, na kojoj bi se nasipanjem materijala izgradilo vještačko poluostrvo Palazzo, kojim bi se na sjevernom dijelu Svetog Marka dobila marina kapaciteta 140 vezova za jahte dužine do 25 metara.

Planirana je i betonizacija sjeverne i istočne obale ostrva i nasipanje plaža na južnom dijelu, što autori studije opravdavaju potrebom navodne odbrane Svetog Marka od prirodne erozije mora.„Urbi Montenegro“ tvrdi da su praveći ovakvu Studiju lokacije, primijenili najnovija svjetska iskustva uz maksimalno uvažavanje principa održivog razvoja i očuvanja prirode i lokalnog arhitektonskog nasljeđa.

Na Svetom Marku ucrtan je hotel kapaceta 300-350 kreveta sa 60 bungalova i spa centrom, te ukupno 108 superluksuznih rentavila.- Biće to ekskluzivni kompleks, dovešće jako bogate ljude, a ostrvo će biti otvoreno za javnost - kazala je direktor „Urbi Montenegra“ Kaliopa Dimitrovska-Endrjus. Ona i njeni saradnici nijesu, međutim, precizno odgovorili na više puta ponovljena pitanja kako su zacrtali nasipanje i dogradnju Svetog Marka vještačkim poluostrvom Palazzo i izgradnju marine, kada to nije predviđeno nijednim planskim dokumentom višeg reda, prostornim planovima Morskog dobra, Tivta i Crne Gore.- Po planu Morskog dobra, kompletno ostrvo predviđeno je za razvoj turizma visoke kategorije, ne ulazeći u detalje, a mi smo u Studiji lokacije napravili detaljnu razradu takvog kompleksa i dali optimalna rješenja prema principima održivog razvoja - kazao je Bulajić, a Dimotrovska-Endrjus je naglasila da marina sa 140 vezova „nije marina, već samo privezište za potrebe gostiju hotela“.

Iako su upozoreni na sopstvene tvrdnje iz Nacrta studije lokacije, gdje kažu da računaju na bogatu klijentelu koja će svoje jahte vezivati u obližnjem „Porto Montenegru“, obrađivači nijesu odgovorili na osnovu čega su onda isplanirali još jednu marinu na Svetom Marku, kao ni kako, kao navodni stručnjaci za nautički turizam, u planskim dokumentima koriste netačne i neprimjerene termine poput „plovno vozilo“ i „parkiranje jahti“.

Arhitekta Ivan Stipanić kazao da će kolege koje su isplanirale nasipanje Tunje i izgradnju vještačkog poluostrva na Svetom Marku, tužiti Sudu časti Arhitektonske komore Crne Gore.- Kada smo napokon došli u situaciju da imamo svoju državu i da se o našim resursima više ne odlučuje negdje drugo, sada nažalost, više za njih strepimo nego ranije. Bestijalni odnos države Crne Gore prema Tivtu kulminira ovakvim planovima za Sveti Marko koji nijesu interes Tivćana i Crne Gore, već isključivo i samo interes investitora - kazao je Stipanić, koji nije dobio odgovor na pitanje „koji je to tako dramatičan programski zadatak bio da se planira povećanje ostrva betoniranjem mora“. On je ovu i slične ideje povezivanja Budve i ostrva Sveti Nikola nazvao „sumanutim naumima“.

Hvala Bogu na ekonomskoj krizi

- Dao Bog, ova ekonomska kriza će uništiti ovakve sulude ideje – poručio je planerima profesor Neven Staničić.- Za 48 sati ćemo vam sastaviti tim ništa manje eminentnih stručnjaka koji će vam argumentovano dokazati da ovo što ste napravili nije ništa drugo do preparcelizacija Svetog Marka za izgradnju stanova i vila za tršište, sa nekim malecnim hotelom, čisto da se zamažu oči javnosti. Tu je još pride i vještačko poluostrvo na Tunji da bi vlasnici vila imali više plaža i mjesta da vežu jahte - zaključio je Staničić, a Miro Franović apelovao da se poštuje i zaštiti priroda, ekološko i kulturološko bogatstvo Svetog Marka.

S. LUKOVIĆ

"Vijesti" 17.01.2009 http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=293010

2 komentara:

  1. CDM portal je ovaj tekst prenio pod naslovom:

    Tivćani se protive planovima Rusa

    http://www.cafemontenegro.com/index.php?group=39&news=60272

    Prenosimo komentare citalaca:

    1. one man army: 17 Jan 2009. 15:25
    Ti isti ce prodat tatu i materu sjutra. Prodaju blago ove drzave u bezcijenje sumnjivim likovima koji nemaju osjecaja ni za ekologiju ni za turizam. Samo je bitan novac po svaku cijenu i jednima i drugima!

    2. Gradjanin Djuro: 17 Jan 2009. 21:11
    Sto fali Lokrumu ? Zasto tamo nema hotela, a bar Dubrovcani znaju sto je turizam. Prirodni Sv.Marko moze da sluzi svim CG ugostiteljima da obogate izletnicku ponudu ! Na tome bi opet najvise zaradio vlasnik ostrva.

    3. Igor: 18 Jan 2009. 14:56
    Pa daj da se bunimo za Gospu od Skrpjela i ona je vjestacki napravljena, kakve gluposti,jeste bili na ovom ostrvu, plaze su nikakve,skro da ih nemam, ako se plaze ne naspu niko nije lud da tu ljetuje.Dubai je napravio koliko vjestackih ostrva i propadose.

    4. Wild_Storm: 19 Jan 2009. 16:42
    Ne mozete porediti Gospu sa Sv.Markom.Uostalom,.jeste li stvarno bili na Barbareli?I onda jos kazete da nema plaza..hm.Ako cemo posteno,.tamo bi bilo zabranjeno i barkom prici,..sidriti se,..upravo zbog familije morskih monokotiledonih trava Posidoniaceae

    5. Gradjanin Djuru: 19 Jan 2009. 17:12
    Za 10-20 godina na plaze nece niko ni izlazit, UV zraci itd. Ladovina ce se prodavat, a ne zaropek. I tada mi nastupamo - strucnjaci za ladovinu. I sad za suncobran daju po 10 eura na dan. Zamisli koliko ce za 10g kostat lec ispod bora pored mora.

    OdgovoriIzbriši
  2. ".....emotivna izlaganja na ivici suza"
    Jel se neko sprda ovdje? Ljudi su kupili i njihova stvar sta ce da rade dok ne ometaju druge. Koliko moze biti interes kupaca ovog ostrva, toliko sumnjam da ima i nekih drugih interesa sa ove druge strane koja se trudi da taj projekat ne uspije. Da su rekli da ce da grade nekakve fabrike, nuklearku ili bilo sta drugo, pa 'ajd, ali zbog ovog, e smijeshno i patetichno. Jel svi ovi sto se bune zive u barakama, bez vode i kanalizacije? Ako su Robinzoni u pitanju onda ok.

    OdgovoriIzbriši

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"