Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

28.1.09

Morsko dobro kaže:

Ne odlučujemo mi, već država

IZ MORSKOG DOBRA SAOPŠTILI STAV O STUDIJI ZA OSTRVO SVETI MARKO

Podgorica - Prostorni plan morskog dobra nije dokument JP “Morsko dobro”, već državni planski akt koji je usvojila Skupština Crne Gore, a o čijem sprovođenju brinu državni organi.

“Morsko dobro” nije državni organ već preduzeće, pa i nema ingerencije da odlučuje i tumači međusobnu usklađenost planova - saopštilo je juče “Morsko dobro”. Ono je reagovalo “povodom serije tekstova u “Vijestima”, a naročito zbog dijela prekjučerašnjeg teksta o nacrtu studije lokacije za ostrvo Sveti Marko, u kojem piše da je izostao odgovor JP i da se nijesu oglasili u diskusiji o tom dokumentu”.

- U okviru javne rasprave o studijama lokacija za zonu morskog dobra, dostavljen nam je nacrt studije lokacije za ostrvo Sv. Marko u cilju davanja komentara i sugestija. Svoje stavove blagovremeno smo dostavili nadležnom ministarstvu. Za konkretnu studiju lokacije smo sugerisali da je u daljem radu na ovom dokumentu potrebno preispitati opravdanost nasipanja akvatorija i proširenja ostrva na vještački način u odnosu na Protokol o zaštiti Mediterana koji proizlazi iz MAP-a, provjeriti planirane kapacitete marine i luke sa servisom u odnosu na plan za morsko dobro i Strategiju razvoja nautičkog turizma Crne Gore i preispitati površine namijenjene za vile, kao i kapacitete - navodi se u reagovanju “Morskog dobra”.

U primjedbama su, dodali su oni, naglasili da je od posebnog značaja da se obalni pojas, u skladu sa Zakonom o morskom dobru, definiše i izdvoji kao posebna urbanistička cjelina, “budući da kao javno dobro u opštoj upotrebi podrazumijeva poseban pravni tretman, posebnu zaštitu i uslove gradnje i uređenja”.

- Naveli smo i da treba nastojati da se maksimalno primijene i uvaže već usvojene strategije razvoja Crne Gore

- navodi se u reagovanju, koje je potpisao savjetnik direktora mr Dragoljub Marković.

"Vijesti" 28.01.2009. http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=294145

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"