Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

27.1.09

EPPUR SI MUOVE

Nema više grešaka u naslovu (ostale su one u planovima), ali se i tu nešto IPAK KREĆE !

Članak iz današnjih "Vijesti" prenosimo u cjelosti.

Nema ni marine, ni poluostrva

AUTORI PLANA ZA MORSKO DOBRO TVRDE DA NAMJERE RUSA NA SVETOM MARKU NIJESU U SKLADU SA TIM DOKUMENTOM

Tivat - Predstavnici kotorskog „Montecepa“, firme koja je uradila Prostorni plan posebne namjene zone morskog dobra (PPMD), potvrdili su da planovi ruske kompanije „Metropol“ za ostrvo Sveti Marko nijesu usklađeni sa PPMD kao planom višeg reda.

Prema namjerama Rusa koje je u Nacrt studije lokacije Sveti Marko „pretočila“ podgorička firma „Urbi Montenegro“, pored ostalog, predviđeno je izraženo nasipanje i betoniranje obale ostrva, izgradnja vještačkog poluostrva „Palazzo“ površine nekoliko desetina hiljada kvadrata preko plićine Tunja i izgradnja marine kapaciteta 140 vezova.

- Prostorni plan morskog dobra opredijelio je ostrvo Sveti Marko za visoki turizam i tu nema spora. Međutim, po PPMD na ostrvu je moguća izgradnja samo manjeg privezišta za potrebe hotelsko-turističkih kapaciteta, a ne nikakve marine. Zna se što je privezište i koje ono sadržaje i kapacitete ima, a što je marina. Privezište može biti maksimalnog kapaciteta od 30 do 40 vezova i to po obimu i sadržaju svakako nije poseban nautički sadržaj kao što je to marina od 140 vezova

- kazao je juče za „Vijesti“ direktor „Montecepa“ i jedan od autora PPMD, Saša Karajović.

On je naglasio da je po Master planu razvoja turizma Crne Gore, u Boki predviđena izgradnja marina u Tivtu, Kumboru i u Kotoru, a po Prostornom planu Crne Gore još i u Bonićima kod Tivta.

- Stoga nema osnova, niti potrebe da se na Svetom Marku gradi još jedna marina

- kazao je Karajović, dodajući da autori PPMD nijesu bili potpuno decidni kada je u pitanju nasipanje obale najvećeg bokeljskog ostrva.

- Nijesmo rekli da to može, ali ni da ne može. Ipak, ovo što je predviđeno u Nacrtu studije lokacije Sveti Marko s tim u vezi je „malo mnogo“

– plan za morsko dobro nije predvidio izgradnju nikakog vještačkog poluostrva, kao što je to studijom planirani „Palazzo“ - zaključio je Karajović.

Izostao odgovor „Morskog dobra”

Uprkos tome što Nacrt studije lokacije Sveti Marko značajno odudara od Prostornog plana za morsko dobro, kao njihovog osnovnog dokumenta, predstavnici JP „Morsko dobro“ iz Budve na nedavnoj prezentaciji studije u Tivtu uopšte nijesu reagovali.

Savjetnik direktora „Morskog dobra“, diplomirani prostorni planer mr Dragan Marković, koji je pratio prezentaciju, nije rekao ni riječi o njoj, a ni odgovorio na prozivke građana da planovi „Metropola“ i „Urbi Montenegra“ nijesu usklađeni sa planskim dokumentima višeg reda.

S.L.

"Vijesti" 27.01.2009 http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id_pre=294035&godina=2009

Tunja i otoci_______________________________Foto: SjuSja

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"