Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

25.1.09

Srcolika kultura

Još od pojave prvih izraza kulture i duhovnosti kod čovjeka, pilingrin je bio uz njega. Ne samo kao ukusan zalogaj već i kao alatka, pa čak i amulet koji je na vezici oko vrata nosio da mu uvjek bude pored srca.

Pretraživajući "svemirsku paučinu", na jednom od mnogobrojnih CG foruma, naišli smo na dio objašnjenja - otkud pilingrin u drevnom grobu pored zlatnog i bronzanog nakita. Jedan od forumaša piše:

"Zainteresovalo me je koja je to skoljka cardium (srcolika) nadjena u tumulu ? Poslije malo "googlanja" -evo ! PILINGRIN. Malo ko osim Bokelja zna sto je to.

http://en.wikipedia.org/wiki/Cardium_edulis

"Izgooglao" sam i ovo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cardium_Pottery

Tu na linku pise da je kultura "srcolikoskoljkaste keramike" ili "mediteranska kultura" (ili moze i "pilingrinska kultura") nastala na obali Mediterana pocetkom VI milenijuma prije nove ere. Najstariji nalazi su nadjeni gdje ? Pa na istocnoj obali Jadrana. Cime se isticala ? Odlicnim poznavanjem navigacije !!!

Možda su kralj Minos i njegov arhitekta Dedal u Boki učili čamčarski zanat prije nego su na Kritu podigli svoje veličanstvene palate. ?!"

zaključuje kroz pitanje ovaj forumaš.

Možda bi i naši turistički marketing stručnjaci mogli zaključiti nešto iz ovoga i pokušati "prodati" bar djeliće od naše pradavne istorije prije nego sve potone pod crni beton ?!

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"