Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

24.1.09

Institut za biologiju mora

Direktor Instituta za biologiju mora potvrdio da je ta naučna ustanova zaobidjena prilikom izrade Studije lokacije Sveti Marko

JOKSIMOVIĆ: KAJAĆEMO

SE AKO OVO DOPUSTIMO

Direktor Instituta za bilogiju mora iz Kotora dr Aleksandar Joksimović kazao je da ta naučna institucija nije konsultovana u procesu izrade nacrta Studije lokacije ostrva Sveti Marko kojom su predvidjene drastične intervenciuje u prostoru samg ostrva, ali i okolnog akvatorijuma. Planeri iz preduzeća „Urbi Montenegro“ iz Pogorice koje je izradilo nacrt Studije po narudžbi Ministarstva za ekonomski razvoj, zacrtali su da Sveti Marko, najveće ostrvo u Boki, bude „dogradjen“ i proširen još jednim vještačkim poluostrvom na svom sjeverozapadnom dijelu, a kojim bi bila bukvalno uništena aktuelna plićina Tunja. Pored toga, predvidja se i intenzivna gradnja na samom ostrvu, kao i izražena betonizacija obale otoka, te dodatno nasipanje postojećih plaža.

Koordinator izrade nacrta Studije lokacije je diplomirani inženjer elektrotehnike Predrag Bulajić. Zanimljivo je da je Bulajić istovremeno i direktor firme „WINsoft“ iz Podgorice koja je uradila Stratešku procjenu uticaja ove studije lokacije na životnu sredinu konstatujući da neme neprihvatljivih negativnih uticaja na okolinu, a dosta istih imena stručnjaka, ponavlja se u autorskim timovima oba dokumena.

“Niko nije konsultovao Institut za biologiju mora ni u jednoj fazi izrade Studije
lokacije Sveti Marko, niti je tražio naše stručno mišljenje o uticaju toga zahvata na floru i faunu mora.”- potvrdio je juče “Vijestima” direktor Instituta dr. Aleksandar Joksimović.

“Mi se kao jedina naučna institucija koja se bavi ovom problematikom, već godinama borimo za očuvanje prirodnog ambijenta, za zaštitu ekosistema mora i njegovog živog svijeta i protivnici smo vjestačkog nasipanja mora, koji svakako ima negativan uticaj na živi svijet priobalja.”- istakao je Joksimović.

On je naveo da su mišljenje stručnjaka iz Kotora naknadno zatražili iz Ministarstva za ekonomski razvoj i to nakon što je Institutu ministarstvo dostavilo Strateške procjene uticaja “po svim Partijama od I  pa do XVI.”

“Mišljenje smo im dostavili 19 januara.”- kazao je Joksimović koji je “Vijestima” proslijedio primjerak tog dokumenta.

„Ključna stvar na koju upozoravamo više godina unazad, koja se dešava na cijelom Crnogorskom primorju a koja se takodje predvidja u skoro svim aktivnostima po svim Partijama, jeste nasipanje mora i stvaranje vještačkih plaža i proširivanje obalnog pojasa na uštrb mora. Ako se na istim lokacijama, sa visokim prioritetom predvidja očuvanje biodiverziteta i prirodnog nasljedja, onda je nedopustivo da u istom dokumentu piše da će se nasipati plaže, što će nesumnjivo značiti upravo ugrožavanje prirodnih populacija i narušavanje prirodne ravnoteže kontaktne zone kopna i mora, mjesta mrijesta mnogih riba i drugih morskih organizama.“- stoji u mišljenju koje je Institut dostavi Ministarstvu za ekonomski razvoj uz napomenu da je „takav način proširivanja plaža dopustiv zemljama koje imaju obalu od nekoliko hiljada kilometara, sa pješčanim sastavom plaža.“

„Uraditi to na malom prostoru kao što je Crnogorsko primorje, posebno u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva,koji je pod zaštitom UNESCO-a, je grubo narušavanje prirodnog nasledja i baštine. Upravo prirodne uvale, plažice i sprudovi čine draž i bogatstvo ovog dijela Jadrana. Zar Lipci nisu dovoljna opomena za sve nas.“- poručili su stručnjaci kotorskog Instituta.

„Ono što je predvidjeno u Lokacijama I i II, VI pa i u ostalima, treba dobro preispitati i vidjeti da li će to biti veća korist ili nepovratna šteta. Ne ulazimo u domen drugih oblasti (arhitetktura, pejzažni ambijent i ostalo), ali sa stanovišta biodiverziteta i očuvanja prirodnog ambijenta, molimo nadležna Ministarstva i lokalne samouprave da budu odlučnija i stanu na put, nečemu za šta ćemo se kajati ako dopustimo da se desi.“- smatraju u Institutu za bilogiju mora koji naglašava i potrebu da država odredi „prioritet praćenja stanja u ekosistemu mora i stanja biodiverziteta“.

„Stoga smatramo da Institut za biologiju mora, kao jedina naučna ustanova koja već 48 godina prati i istražuje južni Jadran, treba biti Vladinim programom uključena u praćenje stanja i procjenu uticaja na biodiverzitet i kvalitet mora, svih zahvata na Crnogorskom primorju. Da bi znali šta da čuvamo treba da znamo šta imamo, a bez naučnog pristupa je teško doći do dragocjenih podataka.“- zaključuje se u mišljenju Instituta koje je dostavljeno kabinetu ministra Branimira Gvozdenovića.

Siniša Luković

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"