Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

21.1.09

Gradonačelnik "Vijesti"

Pristanište bolje od marine

TIVATSKI GRADONAČELNIK DRAGAN KANKARAŠ O PLANOVIMA RUSA ZA IZGRADNJU NA OSTRVU SVETI MARKO

Tivat - Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš kazao je juče da treba naći pravu mjeru kada je u pitanju izgradnja novih turističkih kapaciteta na ostrvu Sveti Marko na kojem ruska kompanija „Metropol“ planira da podigne luksuzni kompleks vrijedan više od 450 miliona eura.


Nacrt studije lokacije Sveti Marko koji je ovih dana predstavljen javnosti, predviđa drastične intervencije u prostoru tog netaknutog prirodnog dragulja, ali i okolnog akvatorijuma izgradnjom vještačkog poluostrva „Palazzo“ preko plićine Tunja i betonizacijom velikog dijela obale Svetog Marka.

 
Studiju lokacije čijom je izradom koordinirao diplomirani inženjer elektrotehnike Predrag Bulajić, izradila je podgorička firma „Urbi Montenegro“, dok je kompanija „WINsoft“ čiji j Bulajić direktor, procijenila da takvi planovi neće imati neprihvatljivih negativnih uticaj na životnu sredinu.


- Vremena su se promijenila i Sveti Marko onakav kakav je bio prije dvadesetak godina, uređen u polinezijskom stilu kada su na njemu boravili gosti francuskog „Cluba Mediteranee“, više nije aktuelan. Turizam je kao moda – traže se nove destinacije, drugačiji objekti i uslovi za odmor. O svemu tome treba voditi računa prilikom izrade i usvajanja studije lokacije, a mislim da ovakav zapušteni Sveti Marko, kakav je sada, nikome ne može donijeti dobro. Treba naći pravu mjeru između prirodnih ljepota i svega onoga što život i pravci razvoja grada zahtijvaju - kazao je juče gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, gostujući u programu Radio Crne Gore i Radio Tivta.
Govoreći o temi koja je ovih dana podigla dosta prašine i uzburkala javnost u Tivtu gdje se već danima potpisuje peticija protiv ovakve studije lokacije i traži zaštita Svetog Marka, Kankaraš je kazao da „treba naći pravu mjeru u svemu tome, ili ono što se zove održivi razvoj“.


- Javna rasprava je pokazala neke nove elemente i odnos građana Tivta prema ovako predloženoj studiji lokacije. Kada je počela njena izrada, Opšina Tivat je jasno iskazala svoj stav - mislimo da tamo ne treba da bude marina od 140 vezova, koja je predviđena studijom lokacije, možda je treba raditi, ne kao marinu, već kao servisno pristanište za potrebe Svetog Marka - kazao je gradonačelnik.
Kankaraš: Ovakvo ostrvo nikome ne može donijeti dobro
Što se vještačkog poluostrva „Palazzo“ Tiče, Kankaraš je poručio da to „zaista treba dobro procijeniti.“


- Nijesam pristalica pravljenja novih površina, ali ako treba graditi jedan segment koji bi zaštitio Sveti Marko od dalje erozije, onda zaista treba naći pravu mjeru i u graditeljskom i fizičkom i svakom drugom smislu - kazao je Kankaraš ocjenjujući da je dobro čuti različita mišljenja pred dalji postupak sa nacrtom studije lokacije na Revizionoj komisiji i državnom Savjetu za urbanizam i planiranje prostora.


- Ne treba zaustaviti investicije na Svetom Marku, treba ostrvo dovesti u funkciju od koje će živjeti dio Tivćana, kao što je živio kada je Sveti Marko radio sa “Clubom Mditeranee“ - zaključio je gradonačelnik istakavši da je ostrvo van turističke funkcije već 18 godina „i ovakvo kakvo jeste, nikome ne može donijeti dobro“.

S.L.

Vijesti 21.01.2009

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"