Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

1.2.09

Film unazad

Upoznajmo novog "vlasnika" Tunje
Dok teku ova dva dana odmora koristimo priliku da vam pokažemo neke tekstove koji su stajali "na čekanju", a važni su za ovu priču "
 
E-kapija, dnevna novina uspešnih" uspješno čuva u svom arhivu više članaka o Sv.Marku. Preskačemo neke od starijih i pod datumom: 21.06.2008. otvaramo tekst: http://www.ekapija.com/website/sr/page/177356
 
Mihail Slipenčuk, vlasnik Kompanije Putnik, investitor u ostrvo Sveti Marko ... - Milijarder u Beogradu
"Recept za zarađivanje prve milijarde: biti principijelan i slediti principe kojima su vas naučili roditelji u detinjstvu; imati jasan cilj i biti dosledan u postupcima i u donošenju odluka
Mihail Slipenčuk je na 127. mestu Forbsove liste milijardera.(*)
"Istovremeno, on je vlasnik moskovske Investiciono finansijske kompanije Metropol koja od pre godinu dana poseduje i beogradsku kompaniju Putnik. Govoreći o svom bogatstvu, naš sagovornik kaže da su rangiranja ovog tipa subjektivna, ali da “pare ne predstavljaju određeni stepen slobode, kako se to često misli, nego veliku odgovornost - pred ljudima koji učestvuju u vašem biznisu”. Pri tom, cilj treba da bude razvijanje biznisa, a ne samo zarađivanje novca... "
Pošto ste se upoznali sa novim vlasnikom našeg Školja i njegovim idealima i rejtingom, da se podsjetimo i njegovih planova za ostrvo:
"U Crnoj Gori imamo veoma krupan projekat. Mi smo vlasnici ostrva Sveti Marko, gde će biti stvoren jedinstven prostor za odmor, sa privatnim vilama, marinama i hotelom klase “šest zvezdica”. Angažujemo najpoznatije svetske kompanije - kako za izradu koncepta ovog projekta, tako i za njegovu realizaciju. Naš konsultant i partner u ovom poslu je engleska kompanija Savills, koja će se takođe baviti organizacijom prodaje. Menadžer projekta je kompanija Bovis Land Lease, glavni izvođač radova je kompanija Woods Bagot, dok je za inženjering odgovorna kompanija ARUP. To su sve kompanije koje imaju svetsko ime..."
 
Izvor Ekonomist magazin, 21. 06. 2008.
Drugi tekstovi "E-kapije" na temu Sv.Marko (npr. "Putnik očekuje cenu veću od 16.7 mil.EUR"):
 
 
Dok vi preračunavate koliko 16.7milEUR/(Pškolja)m2 (**) mi "skačemo" na "Vijesti" 22.12.2008 gdje nas naš novinar iz Tivta Siniša Luković informiše, kako se Slipenčukova zamisao pretočila u planove koje nam prezentuje ministarstvo CG za razvoj.
Iz ovog teksta po prvi put saznajemo da je uz Sv.Marko "pasala" i Tunja !
Napraviće i poluostrvo
NACRT STUDIJE LOKACIJE OSTRVA SVETI MARKO U TIVTU PREDVIĐA DRASTIČNE INTERVENCIJE
Tivat - Nacrt Studije lokacije „Ostrvo Sveti Marko“ koji je ovih dana stavljen na javnu raspravu predviđa drastične intervencije u prostoru ne samo tog netaknutog prirodnog dragulja, već i okolnog akvatorijuma.
Glisiranje___________________________________________Foto:SjuSja
Naime, planeri iz preduzeća „Urbi Montenegro“ d.o. o. iz Pogorice koje je izradilo nacrt Studije po narudžbi Ministarstva za ekonomski razvoj, zacrtali su da Sveti Marko, najveće ostrvo u Boki, bude „dograđeno“ i prošireno još jednim manjim vještačkim poluostrvom na svom sjeverozapadnom dijelu, a kojim bi bila bukvalno uništena aktuelna plićina Tunja.
Plićina Tunja duga oko kilometar nalazi se zapadno-sjeverozapadno od sjevernog vrha ostrva Sveti Marko. Ovo je inače, prirodno stanište i mrijestilište školjaka – pilingrina i palastura i stanište više vrsta riba i drugih morskih organizama koji žive na pjeskovito-šljunkovitom dnu. Tunja je zanimljiva i sa kulturološkog stanovišta, jer se u njenoj blizini nalazi jedno od Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture registrovano podmorsko arheološko nalazište- amforište, a sama plićina po predanju, mjesto je na kojem se nekada nalazio davno potonuli grad Bobovac.
Upravo takvu Tunju novi vlasnici Svetog Marka – Rusi iz moskovske kompanije „Metropol Development“ i planeri iz kompanije „Urbi Montenegro“, predvidjeli su za temelj budućeg vještačkog poluostrva dugog oko 500 metara. To poluostrvo koje se u nacrtu Studije lokacije već naziva imenom „Palazzo“, osnova je budućeg glavnog pristaništa na Svetom Marku i marine kapaciteta 140 vezova za jahte duge do 25 metara.
Planeri su inače, konstatovali da se prirodno najbolja lokacija za marinu na Svetom Marku – zaštićeni zaliv na južnoj strani ostrva, može mnogo bolje iskoristiti kao glavna plaža i kupalište budućeg ekskluzivnog turističkog kompleksa na ostrvu. Svu infrastrukturu za glavna servisna i javna pristaništa, te marinu, predvidjeli su na sjevernoj strani koja gleda prema Tivtu, a najdrastričniji primjer degradacije aktuelne netaknute prirodne obale ostrva na toj strani je budući „Palazzo“.
- Područje odabrano za izgradnju pristaništa je prirodni zaliv na sjeverozapadnoj strani ostrva između postojećeg svjetionika i podvodne hridi. Ulaz u pristanište biće na zapadnoj strani, a biće zaštićen lukobranom- navodi se u nacrtu Studije uz nabrajanje „prednosti ovakvog rješenja“. Među njima je i „iskorišćavanje prirodne zaštite koju pruža podvodna hrid“, kao i „mogućnost direktnog prilaza sjevernom dijelu zemljišta – tzv. otoku Palazzo i vilama koje se tu nalaze.“
„Ovaj koncept je projektovan tako da poštuje načela postojećih mnogobrojnih „crkvenih“ ostrva u Jadranskom moru“- navode planeri, aludirajući na blizinu zamišljenog novonasutog poluostrva Palazzo malom otočiću Gospe od Milosti pored Svetog Marka, a na kome se nalazi istoimena crkva i samostan iz 17.vijeka koji su zaštićeni spomenik kulture.
Planeri navode da se „pri izgradnji na vještačkom ostrvu mora voditi računa o vizurama sa kopna prema ostrvu Sveti Marko i obratno, kao i vizurama ka ostrvu Gospa od otoka“ i preporučuju „da program vještačkog ostrva ima i javnu namjenu (restorani, radnje, galerije, hotelski smještaj) i da predstavlja produženje javne urbanizovane sjeverne obale ostrva“.
Nacrtom Studije lokacije predviđeno je da na ostrvu Sveti Marko koje je površine 339.439,5 metara kvadratnih, bude izgrađeno ukupno 148.012 kvadrata raznih objekata. Od toga 21 hiljadu kvadrata otpada na centralni luksuzni hotel sa 60 bungalova i spa centar, 6 hiljada kvadrata na sadržaje u marini (većinom na poluostrvu Palazzo) i 108 superluksuznih renta- vila ukupne površine 61 hiljadu kvadrata.
Obrađivači ovog dokumenta tvrde da su primijenili najnovija svjetska iskustva uz maksimalno uvažavanje principa održivog razvoja i očuvanja prirode i lokalnog arhitektonskog nasljeđa.Iz „Metropola“ najavljuju da će u realizaciju projekta izgradnje novog luksuznog turističkog naselja na Svetom Mraku kategorije šest zvjezdica, uložiti preko 450 miliona eura.
S.LUKOVIĆ
(* Stari podatak
(** 49 EUR/m2 -ne računajući Tunju koja bi u ovakvom aranžmanu otišla za DŽ.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"