Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

12.2.09

Iz Časopisa "Globus"

Časopis „Globus“ iz Zagreba u svome najnovijem broju br.949 od 13.02.2009. donosi članak u kome, između ostalog, splitski arhitekt Jerko Rošin govori o betonizaciji hrvatske obale. Za one koji slabo poznaju geografiju - jedna napomena: Hrvatska obala je daleko veća i bogatija otocima od crnogorske. Članak prenosimo u skraćenom obliku:

NOVI TURIZAM

Najprije treba zaustaviti betonizaciju

KVALITETA - Naš se turizam mora temeljiti na kvaliteti života, na prirodi i hrani, a ne na bezobzirnoj i nepromišljenoj betonizaciji.

Za razliku od nekih drugih mediteranskih zemalja, primjerice Italije i Španjolske, Hrvatska još nije posve izbetonirala svoju obalu i obiluje plažama i uvalicama koje djevičanskom prirodom i kristalno čistim morem privlače i najizbirljivije goste iz cijeloga svijeta. Kako sve to sačuvati? Zabrana gradnje 70 metara od mora i rušenje nepropisno sagrađenih objekata samo su neke od mjera kojima su vlasti posljednjih godina odlučile stati na kraj devastaciji. No čini se da vidljivi rezultati tih mjera izostaju. Među najgovorljivijim zagovornicima ograničavanja gradnje na obali nalazi se predsjednik Vladina Savjeta za prostorno uređenje splitski arhitekt Jerko Rošin, koji budućnost i općenito održivog razvoja na svim područjima vidi u formuli – manje količine, veća kvaliteta. „Hrvatska ima ono što mnogi nemaju, a to su prirodne ljepote, čist zrak, obilje kvalitetne vode, ali i dobru hranu. Naš se turizam treba zasnivati na kvaliteti življenja, pa trebamo eliminirati ono što je narušava. Normalno je da se negdje mora i graditi, ali gradnja mora biti pod nadzorom“, govori Rošin i ističe važnost kampanje protiv divlje gradnje koja se pokazala efikasnom, ali je podjednako opasna, upozorava, i gradnja pokrivena potrebnom dokumentacijom ako su ti papiri izdani nelegalno zbog nesposobne ili korumpirane uprave. (...)“

Globus_Zagreb_o_betonizaciji[1]

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"