Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

27.2.09

VRIJEME JE ZA de MASKIRANJE

KAD JE BAL NEK JE de

MASKENBAL

Lijep je običaj da se na kraju maskenbala maske skinu. To ima svoje razloge, da se medju maskiranima ne uvuče kakv lupež ili, nedaj bože, lice sa međunarodne tjeralice. Međutim, problem je što neki maskenbali traju jako dugo, godinama, takoreći decenijama i maskirani su se srodli sa svojim maskama toliko da ih ni rodjena mati ne bi prepoznala da ih skinu. Mogu oni tako do kraja života, a po potrebi mogu preko prve maske, ne skidajući je, staviti drugu, pa treću - prate modu... Sada su najmodernije evropske, demokratske i ekološke maske...

DSC_0027ED

Pomognimo im malo da ih skinu, jer sami neće nikad, nemaju obraza ispod slojeva maski:

KRNJEVALI STIŽU U BOKU

Pismo Bokezima za spas od krnjevala

Dragi moji Bokelji, Bokezi – Irokezi,

Rećete odma - okle ovo Irokezinismo mi Irokezi !?

Jeste, jeste – dokle vas ironišu i ignorišu vi se kezite.

  I držite rogove u špag i date se potkupit za malo i izdat Bokeštvo za šaku đinđuva, talira, kruna, dinara, dolara, marki, eura, rublji i pokonjijeh perpera...

I ako se ne prenete nestaćete kao Irokezi koji su surađivali sa onima koji su ih međusobno podjelili, svadili i potkupili, a onda ih pregazili i pojeli.

Da bi stavili prst na čelo morate izvaditi rogove iz špaga.

Produmajte dobro što se čini, jer ako ne produmate, nestaće vas, tojest nestaće nas.

DSC_0013

Pjevali ste nekad - Sve ptičice iz gore spustile se na more…

Ptičice su se spuštile i ni po jada – ima nekoliko ovđe se pjeva: – Svi međedi iz gore…I svi vukovi iz gore… I sve lisice iz gore ….I sve hijene iz gore…I sve gore i gore – to je pravi bjelosvjetski zološki vrt u kojemu bi mi trebali da budemo hrana i bekice za šišanje i trpovi za trpljenje.

Navalili su na nas kao da im je zadnje. Oće od nas da naprave Novi Monako i Novi Dubai sve iz ljubavi prema ovome narodu. Ne’š ti prosvetitelja i usrećitelja.

Došli su u džemperiće, naučili državne švercerske škole i sada čine magisterije i doktorate iz istijeh i srodnijeh nauka. Takulin im je miliji od matere…

Ali, stariji smo mi od svih njih i prošli smo sve svjetske škole koje su ovđe imale svoje fakultete još u doba Pasiglavaca, Ilira, Grka, starih Rimljana, Vizantinaca, Dukljana, da ne nabrajamo sve one mlađe…

Prije par godina bila je državna reklamna kampanja – “Zaplovimo Crnogorci”

Crnogorci su vazda dolazili u Boku, iz raznije razloga i, istina, u manjem broju. I Njegoš je išo u školu u Novi i imao vikendicu u Prčanj i preko Boke i Kotora je otkrio cijeli svijet i vratio cijelom svijetu remek djelom za vjeke vjekov.

 DSC_0017a

Bilo nam je milo da mlada država otkriva da ima more i da oće i preko mora da se spoji sa cijelijem svijetom kao što je vazda i bilo i očekivali smo da će doć da ih naučimo i o plovidbi i o moru.

Učili smo mi i jače štihove da zaplove, toga se i carska Rusija nije stiđela, ali su sjeđeli u klupu i polagali ispit i morali su prvo naučit plivat i naučit razlikovat mušlju od mušeme i pilingrin od pilića.

A ovi su došli i u startu destregali i Jugooceaniju i Barsku. Destregali su Budvu sad oće i Boku. Destregali su i Arsenal koji je tehnički opismenio cijelu Crnu Goru i još mu nije bio pasao rok upotrebe. Ma neka je i pasao, nećemo sad kukat, ali se moglo i bolje učinjet nego ovo, i šesnije, i korisnije i moderno rečeno, razvojno održivije.  Mogla se tu napravit i prava marina i malo šesno ekološko brodogradilište, a ne sad šut iz Arsenala bačaju u more u Boniće da naprave poljanu za vadit jahte, a u Arsenal đe je bilo mjesta za milion jahti na suho, oće činjet stanove. Kako lukavo – ko bi se toga śetio? Strah ih je bilo da bačaju u more pa da na to čine zgrade da se ne buni Mans i Evropa, pa su učinjeli manevar. Kao da ih nismo pročitali. Million apartmana umjesto Arsenala, a marina, kržljave palmice i autohtono mlinsko   kamenje iz Južne Amerike na crno  nagrđeno mulo 2, treba samo da učine reklamu za pravu njihovu rabotu - apartmanizacije i betonizacije do besvjesti.

Kad su uspjeli Arsenal destregat još su se i okuražili pa su učinjeli Lipce i Belane i Boniće. Eto sad oće i Tunjolu betonirat, pa se vade na to da je to zbog bure. Toliko ih je strah od bure da im je malo od nje napravit lukobran, već od straha da i njega bura ne ponese oće na njega staviti pjez u vidu stambenijeh zgrada i još onda mudruju je li bolji naziv za to Palazzo ili Porporela, a da Tunjola nevalja jer da je to od tunela - tunjela. Tunjel im je u glavu kad neznaju da se i u Dalmaciju za karolu kaže tunja u čast ove naše Tunje đe je prvobitni čovjek prvi put bacio u more prvobitnu udicu!

Zalud je Boku Kotorsku zaštitio i UNESKO ako i mi malo ne pripomognemo.

Štiti nas tobož kulturni Zapad. Dali su nam million obaveza, upita i uputa da se tu ni ni oni ne mogu snać, – što zapravo oće a što neće i kako; a kamoli mi - nikoga to ođe nije volja ni pročitat. Birokratija im je grđa nego ona naša iz pokonje Jugoslavije. A njihova i naša manguparija dobro zna što oće i nema biznis barijera i birokratskijeh prepreka i ništa im nije sveto.

Navalio je na nas i bratski Istok, željan milijardi miliona i toploga juga.

Ima, da ne griješimo dušu, među njima dobrijeh ljudi, kao što je vazda bilo, ali i oni kao i mi múče i muku muče da prežive, a brži su mangupi  iz njihovih redova – i mangupi iz naših redova.

DSC_0052

A jedan je Obama i ima toliko toga za učinjet, da ako ga budemo čekali, dokle dođe, može biti kasno. Zato ne dozvolite da vas dijele i pronađite u sebi i drugima male Obame, koji će, ako se pametno udruže, i velikome Obami i našoj Boki i cijelome svijetu bar malo pomoć da se odbrani od napasti i krnjevala od betona.

Bokelji, Bokezi ne budite Irokezi !

Put u Evropu ide preko Boke, kao što je vazda i odio !

® Bokez Pasiglavski

clip_image002

---------------------------------________-------------------------------

Neki bokeški izrazi:

Krnjeval, krneval – (od krnevao, karnevao, karneval) koristi se u Boki i kao izraz za nešto ružno, neskladno, nezgrapno. “Miči mi toga krnjevala!”, “Što će ti taj krnjevao tu?”

Špag – džep

Produmati – promisliti, razmisliti

Bekica – ovca

Takulin – novčanik

Pilingrin – vrsta školjke

Destregati – uništiti

Šesan – skladan, po mjeri, lijepo građen

Mulo – molo, pristanište

Pjez – teret

Karola, tunja – pribor za ribolov

Múčati – ćutati

DSC_0022a All photos ® by GrrOF

Pogled na Tunju preko Arsenala

StariArsenalED Foto: Plumber

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"