Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

8.2.09

Izliva se žuta tekućina

Dobrota - Prevlaka - Školj

Karikatura_Fekal-ekoED
Fekal-eko
Sistemu sabiranja i transporta fekalnik voda i svih drugih šporkeca, projektantski tim(ovi) za Sv. Marko posvetili su zavidnu pažnju. Na ostrvu i njegovom vještačkom dodatku predviđena je tehnologija koja se razvila zahvaljujući kosmičkom programu i koja se na zemlji koristi uglavnom na brodovima hotelima.
Reverzne osmoze pretvaraju more u pitku vodu, a cvijeće se zaliva prečišćenom kanalizacijom iz nekoliko mini separatora. Kada se završi "prava" kanalizacija sve šporko će najsavremenije pumpe, kroz cijevi po dnu mora, pa preko polja, prebacivati u plavi Jadran.
Da su pumpe, pa i najsavremenije, kvarljiva roba, javljaju nam danas iz Dobrote:

Fekalije se prelivaju iz

šahti

KOTOR - Na priobalnom putu kroz naselje Dobrota, tačnije na dijelu dionice Plagenti-Autokamp, gdje je izgrađen novi kanalizacioni system, preksinoć je uočeno da ispod metalnih poklopaca-šahtova izbija žuta tekućina neprijatnog mirisa, koja se sliva niz ulicu. (....)

Najopasniji materijal, koji ne bi smio da se nađe u sistem, jesu vlažne maramice i ostali sintetički otpad. (....) ne postoje pumpe koje mogu apsolutno bez problema transportovati takav materijal.

Zbog toga je juče iz preduzeća ponovo apelovano na građane Plagenata da u kanalizaciju ne bacaju smeće.

B.M.

"Dan" 07.02.2009

http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2009-02-06&clanak=174663

 

011ED

Foto: SjuSja

I dok jedan od 505 zaposlenih juri elektromobilom na Palazzo da oslobodi impeler pumpe od nepravilne maramice, mi idemo na drugu stranu da vidimo kakvi se planovi spremaju za Ostrvo Cvijeća:

Sveti Marko izuzetak

OKRUGLI STO O PLANSKIM DOKUMENTIMA U TIVTU

Tivat - Nacrt studije lokacije za Ostrvo cvijeća, Kalardovo i Brdišta urađen je značajno drugačije nego što je to slučaj sa Svetim Markom gdje su obrađivači maksimalno uvažili želje investitora – na Ostrvu cvijeća i okolnom području izašlo se u susret samo jednom, anonimnom investitoru – glavni je zaključak juče održanog okruglog stola građana Tivta organizovanog u sklopu javne rasprave o nacrtu državne studije lokacije Ostrvo cvijeća, Kalardovo i Brdišta i strateške procjene uticaja tog dokumenta na životnu sredinu.

Ta dokumenta su uradile međusobno povezane podgoričke firme „Urbi Montenegro“ i „WINsoft“ koje su uradile i žestoko kritikovane planske dokumente za Sveti Marko. To je bio i povod nekolicini učesnika okruglog stola da juče planere zapitaju za motive „jer su na Svetom Marku udovoljavajući željama investitora, išli u more dograđujući ostrvo“, a u slučaju Ostrva cvijeća se “radilo prilično korektno i stručno“.
……..

S.L.

"Vijesti" 07.02.2009.

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=295201

DAN je na istu temu konačno napisao originalan članak, ne prepisujući iz Vijesti, a iz kojeg bi se moglo zaključiti da je plan za ostrvo Cvijeća i Brdišta izuzetak:

ODRŽANA JAVNA TRIBINA ZA STUDIJU LOKACIJE KALARDOVO-OSTRVO CVIJEĆA I BRDIŠTA – SEKTOR 25

Da se gradi, ali pomalo

....

Interesantno je napomenuti da je za ostrvo Sveti Marko, čiju je studiju lokacije radila takođe "Urbi Montenegro", na javnoj tribini bilo primjedbi za veliku gradnju, koja je čak podrazumijevala i betoniranje od oko 100.000 kvadrata mora, dok za ovu studiju lokacije primjedbe su se odnosile na mogućnost minimalne gradnje.

....

U raspravi građeni su iznijeli niz primjedbi od toga da je plan urađen nestručno do toga da praktično ista firma radi nacrt i strateški uticaj na životnu sredinu. Pominjali su se i dvostruki standardi, jedan od diskutanata pomenuo je korupciju i najavio brojne tužbe od strane inostranih investitora koji su tamno kupili parcele, jer je planovima to bilo predviđeno za turističku svrhu.

Dio primjedbi odnosio se i na nazive lokaliteta, odnosno ne korišćenje tradiocionalnih naziva, a značajan dio odnosio se na nepoštovanje arheoloških nalazišta na Miholjskoj prevlaci (Ostrvo cvijeća) za koji se stekao uticaj da predstavnici Ministarstva za ekonomski razvoj i iz firme Urbi Montenegro i ne poznaju.

B.Č.

„DAN“ 07.02.2009.

http://www.dan.cg.yu/index.php?nivo=3&rubrika=Regioni&datum=2009-02-07&clanak=174762

Karikatur..Mocvara sa VI zvjezdicaED

Močvara sa VI zvjezdica
Dok istoričari proučavaju da li nas je Vizantija oslobodila od Rimljana, a arheolozi razmišljaju jesu li za temelje bungalova bolji mozaici od prije ili poslije Hrista, mi vas vodimo u arhivu bliske prošlosti:

13.08.2006   http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2006-08-13&id=97748

15.08.2006   http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2006-08-15&id=97932

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"