Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

9.2.09

Tripundanske svečanosti

Najviše zvanice u bokeljskom kolu

Grof_Tivat_moreED

Foto: GRoff

U KOTORU VELIKOM PROSLAVOM OBILJEŽENO 12 VJEKOVA OD PRENOSA MOŠTIJU SVETOG TRIPUNA

Kotor - U Kotoru je juče održana vanjska proslava Svetog Tripuna zaštitnika grada, uz posebne počasti povodom jubileja 1.200 godina od dolaska moštiju ovoga sveca u Kotor i 12 vjekova postojanja Bokeljske mornarice. ...... Po tradiciji, na kraju u kolo su sa državnom i zastavom Svetog Tripuna, ušli admiral Bokeljske mornarice, kardinal Bozanić, nadbiskup zagrebački, Ćatović, Vujanović, Krivokapić i Bebić.

U tom momentu stigao je i mitropolit Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohije koji se prvo u portalu katedrale pozdravio sa kotorskim biskupom Ilijom Janjićem, nakon čega su se pridružili ostalima u kolu. Amfilohije se srdačno pozdravio sa svim zvaničnicima, nakon čega su svi zajedno prisustvovali svečanoj pontifikalnoj misi u katedrali koju je služio kardinal Bozanić. .......

I.K.

"Vijesti" 09.02.2009

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=295350

Planetarni događaj !

Država Crna Gora uz feštu Sv. Tripuna i Bokeljske mornarice

Tradicija koja obavezuje

09. 02 - Gradonačelnica Kotora Marija Ćatović je kazala da proslava Svetog Tripuna, budi uzvišena osjećanja, jer značaj ovog jubileja prepoznaje država Crna Gora, kao i svi oni koji pripadaju katoličkoj i pravoslavnoj vjeroispovijesti.

Za Filipa Vujanovića, predsjednika Crne Gore, ovo je grandiozni datum koji će se izdići na državni nivo, kako je i dogovorene prilikom posjete delegacije Bokeljske mornarice državnom vrhu, kazao je za Skala radio.

„Dvanaest vjekova je za Evropu čudo, a za malu Crnu Goru i Kotor sigurno je dokaz da veličina nije preduslov da bi se trajalo. Kotor pokazuje da traje na vrijednostima koje su vanvremenske“, kazao je za naš radio predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

„Ovo je manifestacija koja govori o dugoj istoriji Bokeljske mornarice, obilježena dugotrajnošću, hrabrošću i velikim pomorskim umijećem, kroz vjekove“, riječi su Luke Bebića, predsjednika hrvatskog Sabora.

Anton Zbutega, ambasador Crne Gore u Vatikanu je kazao da ovaj događaj ima višestruki značaj, ne samo za Kotor i Crnu Goru, već je Sveti Tripun ekumenski svetac slavljen u istočnoj i zapadnoj crkvi, a Crna Gora je na neki način ekumenska država, most između istoka i zapada. „Ovo je prilika da se učvrste hiljadugodišnje veze između Svete stolice i Crne Gore“, kazao nam je Sbutega.

Branislav Mićunović, crnogorski ministar kulture, sporta i medija, smatra da je ovo planetarni događaj, i normalno je da se takvoj svečanosti posvećuje cijela država, a ne samo Kotor.

"Skala Radio" Kotor 09.02.2009

http://www.skalaradio.com/sh/09022009/10/38217/

Koji fini judi, koje lipe riči ?!

Još da bi sili u barku i napravili đir do škoja, možda se mi nebi više o jadu pilingrinskom zabavljali.

013ED

Zlato Tivta___________________________________Foto:SjuSja

Rekli bi i oni dati:

"Ovu lipotu treba čuvat ! Kako će inače ovi narod izdurat sledujućih tisuću i 200 godina ?"

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"