Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

6.2.09

Copy/Paste studije

010ED

Jadran i njegova nevjesta________________________Foto: SjuSja

Najnoviji "Monitor" donosi

Sve ono što vi već znate ako pratite ovaj blog

Vladini planovi o "proširenju" ostrva Sveti Marko i njegovom spajanju s kopnom naišli su na osudu stručnjaka i građana Boke. Ipak, vlasnik Svetog Marka uvjeren je u ispravnost ideje da baš tu stvori "jedinstveni prostor za odmor"

Poslednji_mohikanacED

Javna rasprava se nastavlja

Marija Čolpa

"Monitor" 06.02.2009

 

Prullanghi 

Prullanghi_kar_1ED

Copy/Paste studije i procjene

Pismo - diskusija - priloženo  na okruglom stolu povodom izlaganja strateške procjene uticaja za lokaciju Ostrvo cvijeća 06.02.2009 u Tivtu.

Uvažena gospodo, predlagači dokumenata,

Kao sto sam pažljivo pročitao "Stratešku procjenu…za Sv.Marko" tako isto sam uzeo da čitam i ovu za Ostrvo cvijeća. Vidi se odmah da je "Specijalni tim", kako ga naziva Pobjeda u svom članku, sastavljen od istih stučnjaka. Istina, promijenila se adresa WINsof_ta.

Počeo sam čitanje od kraja, od glavnih zaključaka, i tamo piše na 78 strani:

"… sprovonenje plana uz uvažavanje mjera zaštite životne sredine imaće brojne pozitivne uticaje: urenenje prostora i razvoj visoko kvalitetnog turizma, stvaranje novih radnih mjesta, izgradnja komunalne infrastrukture (otpadne vode, voda za piće, organizovano upravljanje sa otpadom i sl), urenenje novih plaža i uvećana bezbjednost na kupalištima, uvećana zaštita od požara, zaštita obala od erozije mora itd…."

POTPUNO ISTO od slova do slova piše i u Strateškoj procijeni za Sv.Marko na strani 88/94. Ovo me više dojmilo nego ona BARAKUDA sa stranice 44/94, ali umesto da ponovo nastavim čitanje pažljivije ja sam sve jednostavno bacio !

Molim Vas pogledajte tačku 2. iz peticije koju sam i ja potpisao:

(Predlažemo:)

2. Ponovnu izradu studije i strateške procjene uticaja na životnu sredinu za ostrvo Sveti Marko bazirane na zakonu, planovima višeg reda, uz angažovanje novih subjekata za njihovu izradu uz isključivanje mogućnosti da isti subjekti ili lica izrađuju obadva dokumenta.

I potpisao bih je opet i 100 puta jer ovo stvarno prelazi svaku mjeru.

Znam da se jesu u Jadranu pojavile barakude i da ih ima izgleda i oko Tivta, ali nisam znao da se ovako važni dokumenti, kojima se određuje za sva vremena, sudbina jednog kraja i naroda, mogu pisati isključivo metodom copy-paste ili ti sijeci-krpi. Istina i ja tu metodu koristim u svom radu, ali za projekte elektro-ormara.

Nikakav stav za "Stratešku procjenu…za O.Cvijeća" ne mogu dati, niti Vama, uvaženi, bilo što u smislu izmjena predlagati, jer kao što rekoh nisam pročitao. Neka čitaju stručnjaci, ja samo mogu da kažem da je velika šteta da ovakavi dokumuneti, koji su očigledno u svom nastajanju, zaobišli sve naučne institucije, makar i u formi nacrta, izlaze u javnost.

Zato vas molim, još jednom pogledajte tačku 3. peticije i izbacite iz svih planova Tunju, zaštitite je makar na 50 godina od betona, pa neka nove generacije rješavaju taj "strašni" problem "morske erozije". U najgorem slučaju za to vrijeme erozija će na zapadnom dijelu Sv.Marka, metar kamene obale (2cm godišnje ! ko je to izmjerio ?) pretvoriti u par santimetara prirodne plaže. Ja tu ne vidim štetu, a i ako je ima, društvo će to preživjeti.

Vlasnik ostrva ne bi trebalo da ima problema jer morska erozija i onako ne djeluje dalje od najvećeg plimskog vala, tako da imovina s kojom on raspolaže, nije ugrožena. Njemu je u stvari najveća dobit Tunja. Nju bi mogao, kroz turističke aranžmane, kao svjetsku atrakciju za ronioce i kupače, "za skupe pare prodati" tj valorizovati, svaki i malo ambiciozniji market-menadžer.

S poštovanjem

Nikolić Branko dipl.ing.el.teh.

salovani_shantic_ED

Branzzin

1 komentar:

  1. Anonimno6/2/09 22:49

    ljudi moji, stvar je vrlo jednostavna.
    on nije kupio priobalje,on je kupio otok, shto nikome ne daje za pravo da betonira podmorje.
    ima li pameti kod nas?ima li advokata?ikoga???

    OdgovoriIzbriši

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"