Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

1.2.09

Što kaže RZZZ spomenika KK

Intervju sa Ružicom Ivanović

direktoricom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Kotor

Kariole________________________________________________________________Foto: SjuSja

Intervju vodi: Siniša Luković

  1. Da li je Regionalni zavod za zastitu spomenika kulture Kotor na bilo koji nacin bio ukljucen u proces izrade nacrta Studije lokacije za ostrvo Sveti Marko, odnosno Strateske procjene uticaja te studije na zivotnu sredinu ?

Regionalni zavod je, već u početnoj fazi procesa izrade Studije lokacije za „Sektor 26 „ Prostornog plana područja posebne namjene morskog dobra, dao generalne smjernice (18.04.2008.g.) za zaštitu i razvoj područja u obuhvatu navedenog sektora. Tim smjernicama date su preporuke za gradnju turističkih objekata, tradicionalnog tipa, sa potkrovljima i viđenicama, primjerenih vertikalnih gabarita, odnosno jednostavne i funkcionalne arhitekture, bez pretenzija da se nadmeće sa izuzetnim prirodnim vrijednostima ostrva i širim ambijentom. Pored toga, smjernicama je ukazano na vrijednost ostrva, kao potencijalnog arheološkog nalazišta.

  1. Da li su arheoloska nalazista na ostrvu Sveti Marko i okolnom akvatorijumu, odnosno ostaci starih sakralnih objekata na otoku dovoljno istrazeni i da li je konstatovano da su oni toliko nebitni i nevrijedni da bi bila prihvatljiva izgraadnja novih objekata preko lokacija na kojima se ta nalazista ostaci nalaze ?

Ostrvo Sveti Marko i okolni akvatorijum nisu dovoljno arheološki istraženi. Međutim, prema podacima iz starije literature u kojoj su objavljeni razultati ranijih istraživanja, otok je poznat kao sv. Gabrio, prema imenu srednjovjekovne crkve Sv.Gabrijela, koja se na njemu nalazila, a na mjestu zvanom „Most“postoje ostaci starih zidova, pravougaone građevine, koja se prema nađenim rimskim novcima može hronološki odrediti pred kraj III vijeka naše ere.

Pored toga, u obilasku terena prilikom pripremnih radova za gradnju teniskog igrališta, arheolozi su konstatovali nalaze antičke keramike iz rimskog perioda. Imajući u vidu navedeno, Smjernicama i Mišljenjem. Zavoda, zatraženo je da se planskim dokumentom predvide arheološka sondiranja i obavezno prisustvo arheologa prilikom zamljanih radova.

  1. Kakav je Vas i stav Regionalnog zavoda za zastitu spomenika kulture vezano za rijesenja i intervencije u protoru i akvatorijumu ostrva Sveti Marko koja predvidja ovakav nacrt Studije lokacije ?

Stav naše ustanove prema planiranim intervencijama na ostrvu Sv. Marko i okolnom akvatorijumu iskazan je kroz Mišljenje na Nacrt studije lokacije za „Sektor 26 „ , koje je izdato 24.12.2008.godine. Osnovne primjedbe date navedenim Mišljenjem odnose se na stepen urbanizacije ostrva i intervencija na moru. Naime, iako je planirana spratnost objekata od dvije do tri nadzemne etaže, broj novih objekata, zajedno sa infrastrukturnom opremljenošću, predstavlja stepen urbanizacije ostrva, koji prijeti opstanku njegovih prirodnih vrijednosti. Planiranim konceptom gradnje izmjenio bi se trajno karakter ostrva i njegovih vizura, kako maksimalnom urbanizacijom ostrva tako i formiranjem novih površina i sadržaja u moru.

S obzirom na takve primjedbe, naše mišljenje je da se kapaciteti planirani Nacrtom studije lokacije za ostrvo Sveti Marko trebaju preispitati, odnosno redukovati i na kopnu i na moru, te da se arhitektura pažljivo interpolirati u pejzaž, kako bi se zaštitile i unaprijedile zatečene vrijednosti.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"