Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

1.2.09

Tunja na Ruskom

Trudnosti prevoda

Elektronski portal na Ruskom jeziku MONTEREAL.RU drži svoje čitaoce "Up to date" i već 24.12.2009 donosi:

U Crnoj Gori počela javna rasprava o projektu izgradnje na Sv.Marku

Čitaoci se informišu o autorima projekta, planiranom obimu izgradnje, i visokoj ekološkoj svijesti kojom su se vodili:

"Autori projekta su saopštili, da su u radu koristili najviša dostignuća arhitekture, a takođe i zahtjeve međunarodnih ekoloških normi. Više puta su istakli, da je jedan od osnovnih zadataka, koji će se riješavati u procesu realizacije projekta - očuvanje prirodnog karaktera ostrva."

Zatim se saopštava da "Metropola"(?) namjerava privući investitore koji će obezbjediti potrebne novce, ali i da ima izvjesnih problema:

"Neki aspekti projekta eksploatacije ostrva, već su podvrgnuti kritici sa strane ekoloških organizacija Crne Gore. Ekologe brine činjenica što u toku izgradnje može biti narušena ekološka ravnoteža na ostrvu i u okolnom akvatoriju.

Ekološka i društva za zaštitu prirode skreću pažnju na to, da se u neposrednoj blizini ostrva nalaze staništa tuna. Pri izgradnji privezišta za plovila, bit će uništena mjesta na kojima tune i drugi stanovnici mora tradicionalno borave, smatraju ekolozi."

Mada je naša Tunja (plićina, pješčani podvodni sprud) postala tuna (vrsta plave ribe) poslijednji paragraf teksta daje nadu da je ipak neko nešto shvatio. Naime pristanište za plovila se "premjestilo" na drugo mjesto.

"Predstavnici crnogorske kompanije "Urbi Montenegro" su saopštili, da će prije realizacije projekta izvršiti odgovarajuće ekološke analize. Pored toga, izgradnju pristaništa za plovila i uređenje plaža, predviđeno je sprovesti na južnoj strani ostrva, što bi na ekologiju Sv.Marka imalo najmanji uticaj"

Havarija

Foto: SjuSja

1 komentar:

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"