Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

26.2.09

Budva kao škola

Za razliku od kotorskih, budvanske probleme smo tretirali kao beznadežan slučaj. Njima se desilo što se desilo. Mnogi smatraju da rijeka para koja ih je zalila može zamijeniti more i obalu. Problem pilingrina odavno nemaju.

BudvaRicardovaPlazaED 

Foto: NB

Što je i na koji način dobila Budva

Najstariji budvanski Bokelj bio je star još '60 kada je na skupštini turističkog saveza Budve u formiranju rekao "A što mi nismo u turističkom savezu Boke kada smo vazda bili Boka ?" Potomci njegovih vršnjaka su danas Budvani sa velikim B, građani grada - eksperimentalnog poligona koji je u istoriju arhitekture ušao kao "budvanski sindrom". Naučili su da od mora prave destilovanu vodu i bili su na putu da nauče i hodat po vodi, barem do svog "pustog" ostrva.

Danas gledaju što je ko agvantao i kome je što ostalo. I fakultet je tu i na njemu će se možda izučavati što im se to na početku XXI vijeka desilo.

Za sada je to misterija i za samog gradonačelnika:

MONITOR: Strani i domaći in­vestitori u Budvi grade bespravno ne poštujući zakone, zbog čega ste i Vi pod istragom u slučaju Zavala. Lokalna uprava se ne trudi da zaštiti svoje kul­turno-istorijsko nasljeđe ugroženo divljom gradnjom hotela ,,Asto­rija’’, ,,Avala’’...
KULJAČA: Protiv mene nije podignuta krivična prijava. Preduzeo sam sve što je tada bilo u mojoj moći da se gradnja na Zavali obustavi. Ja sam za­jedno s koordinacionim tijelom, u kojem su bili predstavnici nadležnog ministarstva i repu­bličkih inspekcija, preduzeo sve što je bilo moguće procesu­iranjem slučaja i pisanjem prijava za za­branu grad­nje. Odradili smo naš zakonski dio posla i lično sam bio protiv toga, ne znam koji su motivi investitora da grade prije do­nošenja urbanističkog projekta, iako im je rečeno da će im lokalna samouprava i Ministarstvo za ekonomiju, koje projekte potpisuje, uvažiti najveći dio zahtjeva. …

Branka PLAMENAC

“Monitor” 13.02.2009. http://www.monitor.cg.yu/ARHIVA/a_956%20(7).html ili slično tome http://www.monitor.cg.yu/ARHIVA/a_954%20(7).html

Ili iz drugog ugla:

ZA­ŠTO BU­DVA DA NE BU­DE BU­DVA?

NaSuncuED

Foto: NB

Prof. dr Mi­len­ko Pa­si­no­vić, pre­da­vač na Fa­kul­te­tu za tu­ri­zam u Ko­to­ru ka­že da odr­ži­vi raz­voj pod­ra­zu­mi­je­va i oču­va­nje kul­tur­nog pej­za­ža.
- Ja ne mo­gu da pri­hva­tim da bi ta­kvom iz­grad­njom mo­gao bi­ti sa­ču­van kul­tur­ni pej­zaž Bu­dve, ko­ji pred­sta­vlja njen iden­ti­tet. I kao što čo­vjek ima svoj iden­ti­tet, ta­ko i tu­ri­stič­ka re­gi­ja ima svoj. Za­to sma­tram, da se iden­ti­tet jed­ne re­gi­je ne mo­že mi­je­nja­ti vo­ljom po­je­di­na­ca. Ne znam zbog če­ga bi ne­ko že­lio da Bu­dva ne bu­de Bu­dva, već Du­bai ili Mo­na­ko, pi­ta se pro­fe­sor Pa­si­no­vić.

http://www.cgekonomist.com/?broj=15&clanak=838

Iz ugla poznatog sociologa, redovnog profesora Beogradskog uni­verziteta dr Sretena Vujovića, autora više knjiga i naučnih radova iz oblasti urbane sociologije, ro­đenog Budvanina iz starog grada

Budva se bjesomuč­no eksploatiše

U budvanskom polju pored rijeke Grđevice ima područja koja su paradigmatična po apsolutnom zanemarivanju svake urbanističke norme. U Statutu stare Budve iz 15. vijeka postojale su odredbe kojima se zabranjuje otvaranje prozora i balkona jednih naspram drugih. To su ljudi odavno uredili. Ovdje objekti pokriva­ju cijelu građevinsku parcelu, sa jednog pla­ca malteriše se zgrada na drugom, prozori gledaju jedni u druge, vrata u vrata...

NovaBudvaED

Nova Budva_________________________________Foto: GoogleEath

… 
Budvanska opština hoće da ima najveći akva park na Jadranu. Hoće da ima istovre­meno, u istom gradu i Monte Karlo i Abu Dabi. Ta opsesija da sve mora biti najveće podsjeća na onu anegdotu o Crnogorcu koji je rekao da se sit isplakao kada je čuo da Triglav nije u Crnoj Gori.
Ovdje su vrijednosti i prioriteti potpuno poremećeni. Kako može biti neko za elitni turizam, za nebodere, hotele od 26 i više spratova, a da pri tom nema rješene neke elementarne stvari infrastrukture. Niti ima dovoljno vode, ponekad ni struje, niti ima par­king prostora, more nije čisto, nema ni dovoljno zelenila. Ono što je priroda dala ozbiljno je dovedeno u pitanje.

JazED

Foto: NB

Zbog ovakvog pomanjkanja racio­nalne urbane politike, moja je procena da će Budva doći u stanje kad neće biti dovoljno privlačna ni za vlastite stanovnika a kamoli za one koji u ovaj grad dolaze.

http://www.monitor.cg.yu/ARHIVA/a_953%20(7).html izvinjavamo se ako link “ne radi” Nije do nas.

Iz našeg ugla

Branzzin.entar.com

Možda bi i Mogren trebalo zaštiti od morske erozije ? Što kažeš na to, Specijalni Time ?!

ErozijaED

Erodirano________________________________________Foto: NB

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"