Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

18.2.09

Kapetan Petar Želalić

Vitez Malteškog reda

Shvatajući da bez poštovanja tradicije nema ni napredka, Boka se ovih dana sjetila još jednog svog velikog kapetana. Ovog puta iz tivatskog zaliva.

Sa prozora rodne kuće u Bijeloj, gledao je na Otok i Stradioti, čekajući svoj red za “ukrcaj” na brod kojim će započeti svoj pomorski život. Kao i tada tako i danas, u tom vjekovima dugom redu, stoje mnogi bokeški mladići. Oni koji zaplove, samim tim činom osjetit će izvjesnu čast, a bez sumnje da će i neki od njih steći slavu poput viteza Želalića i uzdići ime svojega kraja.

PetarZelalic

Bokeljski kapetan Petar Želalić (1727-1811) iz Bijele jedini je nosilac visokog odličja Vitez Malteškog reda sa područja bivše Jugoslavije. Predvodeći grupu od 70 hrišćanskih zarobljenika, savladao je četiri stotine turskih članova posade na admiralskom brodu Velika Sultanija na kojem je osam godina bio u ropstvu. Osvojenim brodom stigao je na Maltu gdje je "stekao ugled, bogatstvo i titulu viteza Malteškog reda".

Herceg Novi - Scenskim prikazom dolaska pomorskog kapetana Petra Želalića na bjelsku rivu, počeo je centralni dio nove cjelodnevne turističko-propagandne manifestacije "Velika bokeška fešta".

Savo Morović' - “Bijela je  poznata po brodovima, znamenitim kapetanima i vrhunskim sportistima. Nekada je živjela od ribarstva i prerade ribe, a vrijedni domaćini dičili su se svojim vinogradima, dobrim vinom i maslinama.”


Slavica Ilić  - ”Dobro je da se tradicija sačuva, prvenstveno zbog mladih, ali i da se oni upoznaju sa prošlošću svog kraja.”

O svemu više na:

"Vijesti" 16.02.2009

http://www.vijesti.me/index.php?id=296108

018ED

Zlatno-modra Duboka Rijeka_______________________Foto: SjuSja

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"