Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

9.2.09

Na oko! Oganj! Prikašte!

O nekim ranijim proslavama Tripundana, iz svog sjećanja, kroz kratki prilog, kazuje jedan od pokretača peticije i naš saradnik:

Na oko! Oganj! Prikašte!

Poslije ovog niza komandi, mornarima počasnog odreda Plemenitog tijela bokeške mornarice, puška šaralija ostaje u rukama na visini grudi, spremna za smotru oružja. ("prikašte" - od "prikaži te")

Tako sam i ja držao svoju šaraliju, tamo neke godine, na mulu ispred Pina, dok je počasnu smotru obavljao Počasni admiral Bokeške mornarice J. B. Tito. Pratio ga je u odjelu s kravatom i sa kapicom mornarice na glavi, tadašnji predsednik opštine Tivat - Daro Petković.

Istu tu šaraliju na isti način držao je u rukama i kapetan Marko, dok je smotru vršio jedan drugi vladar.

clip_image002

Kotor 1935(?) _____________________________Foto: Laforest (?)

"Može li ta puška opalit, stari ?" Pitao je kralj Aleksandar -"Može, može" odgovorio je nasmijani kapetan, tada užetar u Arsenalu. Njegovi kapetanski dani, u tršćanskoj luci, završili su se propašću crno-žutog carstva. To mu nije smetalo da zalegne za dobrobit nove države slobodnih Južnih Slavena, nadajući se napretku i za svoj narod i za svoj kraj Gornju Lastvu i Boku.

Poslije smotre oružja pleše se kolo ispred katedrale Svetoga Tripuna. Kolo ima i svoje riječi koje se ne pjevaju. Završni stihovi glase:

Uljezimo svi u kolo,

Rukama ruke pružimo.

Pokažimo svim okolo

Da slogu bratsku vriježimo.

Potvrdimo uz prigodu

I mi ko naši djedovi,

Da u rodu ne zaludu,

Jedne smo majke sinovi.

Na sred trga staje barjaktar i viori visoko podignuti barjak. Pod barjak se okupljaju, pored admirala mornarice, najviši dostojanstvenici i zaslužnici za njen procvat i napredak. Smanjujući krug, mornari plesači, okružuju skup simbolišući odlučnost u zajedništvu i odbrani.

Barjaktare tradicionalno daju mornari iz Gornje Lastve.* Tu počast su Lastovljani dobili od Peraštana poslije pomoći koju su im pružili pri uspješnoj odbrani grada od mnogostruko jačeg neprijatelja.

Lastovljani su tada, koristeći barke Stolivljana i veslajući pajulima, krenuli prema Perastu. Turski brodovi koji su se zadržali na otocima pred gradom, da bi opljačkali tamo sklonjene dragocjenosti, odustali su od prilaženja obali. To je njihov zapovjednik, pri povratku u matičnu luku - Novi, platio glavom.

Upravo u čast te veličanstvene pobjede, pred Perastom se svake godine organizuje Fašinada.

Nikolić B.

____________________

* Poslije obitelji Ivović, ovu su tradiciju nastavili Nikolići. Poslijedni barjaktar od Ivovica je bio Mato (Lastavice). Barjak je preuzeo Niko Vida-Nika Nikolić, a zatim su slijedili Šime, Roko, Antun ...

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"