Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

20.2.09

Pilingrin igra picigin

PICIGIN

clip_image002[5]

Picigin je igra koju ljudi igraju bez obzira na spol i dob.

igra koja se igra u plićaku ne dublje od koljena (rijetko do pasa),

Stalnim se udaranjem i nabacivanjem loptica što dulje pokušava održati u zraku – loptica ne smije pasti na tlo ili dotaknuti površinu.

"Mens sana in corpore sano" – starih Latina samo je romanska jeka mudrih riječi grčkoga plećatog umnika.
Naime, bez pretjerana filozofiranja svakom je zdravom razumu jasno da su duh i tijelo jedna harmonična cjelina. Bilo kakvo nagrizanje jedne ili druge strane vodi nas u različite oblike zastranjivanja. Rekreativni sport pravi je lijek za naš, svakodnevnim stresovima uzdrmani psihofizički habitus.

clip_image002Psihologija je pokazala da se čovjek u dodiru s vodom, svojim praiskonom, ponaša vrlo prirodno. Picigin, za razliku od plivanja, vaterpola i skokova u vodu, omogućuje ležeran razgovor. Zar nema ljepšega poziva na druženje, ako treba i na filozofiranje, naravno uz pregršt mokrih bravura...

Link

http://www.picigin.org/hr02.html

GRRozni.entar.com

Ja u svojoj opremi za plažu uvijek imam lopticu za picigin. Igrao sam ga na Kalardovu i na Gabriu. Ali najbolje je na Tunji, ako je dobra oseka !

KarikaturU castZadnjimPiciginerima..ED

GrOFF.entar.com

Kod nas se u Tivtu ovakav picigin nije igrao ali se slicno igrala “odbojka” u plicaku – cilj da lopta ne padne u vodu.To se naravno igralo svuđe, ali je razlika u tome da je prvobitni čovjek to prvi put zaigrao prvobitnom loptom prirodom izvajanom od otpalog lišća morske cvijetnice posidonije upravo na plaži Gabrio !

Posidonija, oceanski porost (Posidonia oceanica)

  • vrsta preferira osvijetljena područja
  • zaštićena vrsta

clip_image002[13]

Biljka 30-140 cm dugih i do 1 cm širokih, tamnozelenih listova. Listovi su trakasto uski, na vrhu tupo ili blago zaobljeni, s 13-17 paralelnih žilica. Rastu u snopićima od 5-8 listova. U jesen stari listovi otpadaju, često ih more u obliku smeđih nakupina izbaci na plaže. Biljka ima puzave, položene stabljike (rizome) koje su korjenčićima pričvršćene uz podlogu. Rizomi rastu prosječnom brzinom do 6 cm godišnje, te na taj način tijekom desetljeća stvaraju debele slojeve zvane „mattes“. Razmnožava se nespolno pomoću rizoma i spolno pomoću cvijeta i ploda. Gradi velike podmorske livade. Osjetljiva je na pojačano taloženje, organska onečišćenja i promjene koje dovode do smanjenja prozirnosti mora.

Naseljava sedimentna dna zaštićenih uvala te područja prozirnog mora; od 5 m do oko 40 m dubine.

http://www.zastitamora.org/vrste/angiospermae-(morske-cvjetnice)/posidonia_oceanica.aspx#opis

BranzzIN.entar.com

Posejdonija se do sada dobro držala u Boki, mada bi se reklo da za nju slabo ko mari. To međutim ne važi za palasture (školjke dužine i preko pola metra, periske) koje se nalaze gotovo pred nestankom !

Livade posejdonije na Tunji vide se i sa satelita

posejdonija-5

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"