Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

16.6.09

Ko koga kontroliše ?

Slučaj Krašići IV

ili

Imperija uzvraća udarac

Da se podsjetimo:

800 kvadratnih metara placa oteo je Rus od nasega mora u sred Boke.

Pri tome se nije mučio ni da dovozi kamen nego ga je tu u nasih 9 metara od najvece plime (opste dobro) u dužini od 60 metara odvalio od obale i iskoristio.

Pri tome je potkopao put i stubove za struju i uličnu rasvjetu.

Pri tome njegov advokat maše sudskim rješenjem koje mu to "dozvoljava" tvrdeći da je od placa ranije (dok je Rusija bila imperija, a na vlasti još bili carevi) more "erodiralo" tačno 127 kvadrata.

Pri tome još kaže da nisu oni (naš advokat i Rus) to uradili morala bi naša mlada država o svom "ruvu i kruvu". Tj da za naše pare, našim šoderom, naspe naše more, osakati našu obalu i tako izvrši navodnu presudu našeg suda u korist ruskog građanjina za kojeg njegova ambasa tvrdi da nije njen službenik.

I naravno da se narod digao na noge, zavrtio glavom i uhvatio se za telefone.

Telefonirali su na sve strane i ubrzo su stigli novinari (da nisu možda bi nasuo do Gospe od Milosti), a odmah zatim po prijavi Komunalne policije Opštine Tivat i glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović, glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović, glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica, glavni urbanistički inspektor Željka Vranić, inspektor zaštite prostora Nataša Brajović, predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan i načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Jelka Mimica sa saradnicima.

I što se desilo ?

Nije nadležan glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović (more valjda nije prostor?), ni glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica (još se ne zna jeli koje morsko biće stradalo ?) ni glavni urbanistički inspektor Željka Vranić (urbanistički propisi važe na kopnu ne i u moru) ni inspektor zaštite prostora Nataša Brajović (Već smo rekli da more nije prostor) ni predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan ("Morsko dobro" je preduzeće ! - to nam je poznato od ranije)

Ali jeste glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović (valja zato što je mora voda). I što je učinio ? Napisao je prekršajnu prijavu i poslao je poštom !

I još je glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica obećala da će u datom trenutku poslati stručnjake iz zavoda za istraživanje mora (valjda da istraže i utvrde koliko je grama gambora stradalo ?).

Zašto je veliki skup nezavisnih inspektora na novom nasipu bivšega mora sazvalo ministarstvo budućega ministra ekologije, nekom sledećom prilikom u prilogu pod radnim nazivom "Ko koga kontroliše II ? " !

_o0O$O0o_

A sada više o značaju poštara u očuvanju neprocjenjivog prirodnog i kulturnog blaga Boke Kotorske iz pera novinara "Vijesti" Siniše Lukovića

Rok zavisi od poštara

VODOPRIVREDNA INSPEKCIJA NALOŽILA FIRMI „MIKS 2006“ DA UKLONI NASUTI MATERIJAL IZ MORA U KRAŠIĆIMA

Tivat - Pompezno najavljena kolektivna kontrola četiri glavna državna inspektora lokacije u Krašićima, na kojoj je izvršen ekološki zločin, te investitora koji je uništio prirodnu obalu nasuvši nekoliko stotina kubika kamenja i zemlje u more, za sada se svela na samo jednu prekršajnu prijavu protiv investitora DOO „Miks 2006“ iz Tivta.

Glavni republički vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović „Vijestima“ je juče potvrdio da je Vodoprivredna inspekcija podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća „Miks 2006“, kao i da je donijeto rješenje kojim se toj firmi nalaže da iz mora ukloni sav nasuti materijal.

„Donijeli smo rješenje o čišćenju materijala iz mora, dakle ne obale, već samo mora jer je tolika naša nadležnost. Ukoliko investitor ne ispoštuje donijeto rješenje, preduzećemo dalje mjere“, kazao je Radulović.

Na pitanje u kojem roku „Miks 2006“ treba da ukloni stotine tona kamena iz mora, Radulović prvo nije želio da odgovori „jer bi javno pominjanje tog roka moglo da izazove neosnovane reakcije i pritiske“.

Na kraju je, ipak, rekao da je riječ o roku od „20 dana od dana prijema rješenja“, koje je u međuvremenu investitoru upućeno poštom, „ali tu postoje brojne mogućnosti za odgađanje ili izbjegavanje prijema pošte, pa ne bi trebalo pominjati rok u javnosti“.

Ministarstvo za ekonomski razvoj, koje je isključivo nadležno za planiranje zone morskog dobra i izdavanje građevinskih dozvola u toj zoni, a koje je odnedavno i jedino nadležno za kontrolu građevinskih radova jer je Vlada opštinama ukinula lokalne građevinske inspekcije, prije nekoliko dana je saopštilo da „slučaj Krašići“ nije u nadležnosti inspekcija tog Ministarstva.


„Prilikom nadzora uočeno je da je u naselju Krašići, uz lokalni put Radovići – Luštica, od puta prema moru, investitor izvršio raskopavanje čvrste stijenske mase i nasuo na plažnom dijelu i u more zemlju i lomljeni kamen na površini oko 800 kvadrata. Sagledavanjem izvedenih radova, inspekcije Ministarstva za ekonomski razvoj su, shodno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, utvrdile da, u konkretnom slučaju, nijesu nadležne za pokretanje upravnog postupka, odnosno nijesu nadležne da preduzimaju radnje i mjere, a to posebno iz razloga što su opisani radovi izvedeni uz lokalni put i u moru“, obrazložilo je prije nekoliko dana Ministarstvo za ekonomski razvoj zašto se u slučaju devastacije prostora na tivatskoj obali navodno ništa ne pitaju Inspekcija za zaštitu prostora i Urbanistička inspekcija.

Glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica za „Vijesti“ je juče rekla da je konkretne mjere u tom slučaju preduzela nadležna Vodoprivredna inspekcija, a Ekološka će se po potrebi uključiti kada deponovani materijal bude uklonjen iz vode, a analiza Instituta za biologiju mora „eventualno pokaže da ima štetnih posljedica po biodiverzitet i životnu sredinu“.

Firma, čiji je osnivač ruski državljanin Igor Kulešov, sredinom maja je na obali u Krašićima, stotinak metara od raskrsnice lokalnog puta za Rose i Petroviće, uništila šezdesetak metara prirodne kamenito-šljunkovite plaže, nasuvši nekoliko stotina kubika zemlje i kamena u more.

Pravni zastupnik „Miksa 2006“, advokat Ratko Pantović, to je obrazložio potrebom da se ponovo u punoj veličini formira zemljišna parcela koju su, prema njegovom tumačenju, smanjili erozivno dejstvo mora i razlika u površini suvog dijela obale prilikom plime i oseke, odnosno da se time potpuno ispoštuje pravosnažna presuda Osnovnog suda u Kotoru koji je ocijenio da se država neosnovano upisala kao vlasnik na dijelu zemljišta tivatske firme.

Sudeći prema dosadašnjoj reakciji države na taj slučaj, svako ko u Crnoj Gori kuburi sa nekretninama, može početi sa „formiranjem“ placeva za stambenu izgradnju nasipanjem mora. More i obala, po tumačenju Ministarstva za ekonomski razvoj, nijesu prostor i njih ne štiti Inspekcija za zaštitu prostora, a vodoprivredni inspektori prvo moraju riješiti probleme sa poštom, što zna potrajati dok se i gradnja ne završi.

Siniša LUKOVIĆ

"Vijesti" 11.06.2009.

_o0O$O0o_

Linkovi na predhodne nastavke “Slučaja Krašići”:

Slučaj Krašići III    Slučaj Krašići II    Rus zatrpao more

_o0O$O0o_

A evo i jednog primjera iz bliske istorije o “blistavim uspjesima” naših inspektora:

Jedanaest šamara Opštini Kotor

Kotor – Kada je početkom 2007. godine Opština Kotor zaprijetila da će se i bagerima boriti protiv divlje gradnje, tek su se nazirali obrisi eksluzivnog turističkog naselja u Bigovu.
Danas, jedanaest bespravno izgrađenih spratnih vila na brdu iznad idiličnog ribarskog mjesta svjedoče o rezultatima akcije…

Pročitajte tekst iz pera Slavka RADULOVIĆA na sledećem linku:

"Vijest" 11.06.2009.g

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"