Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

30.5.09

Slučaj Krašići II

Uvertira u nasipanje Tunje

TIVĆANI ZA EKOLOŠKI ZLOČIN U KRAŠIĆIMA KRIVE DRŽAVU I TU NE VIDE KRAJ

Tunja_1_ED Tunja_____________________________________________Foto:NB

Tivat - Tivatska javnost sa ogorčenjem je primila informaciju o devastaciji jednog od najljepših djelova prirodne kamenite obale u poznatom turističkom mjestu Krašići na području najmanje bokeljske opštine.

Ističući da je taj incident nešto što se moglo očekivati, predstavnik NVO „Evropski dom“ iz Tivta, koja se bavi i ekologijom, profesor Neven Staničić, za „Vijesti“ je juče kazao da ga slučaj Krašići podsjeća na „generalnu probu predstojećeg nasipanja Tunje“.

„Nažalost, presedan na tom planu kada je Tivat u pitanju, već je napravljen i to je urađeno u planskim dokumentima kada se razmišljalo o nasipanju ogromne površine veće od 100 hiljada kvadrata na plićini Tunja“, kazao je Staničić, aludirajući na namjeru ruske firme „Metropol“ kojoj potporu daje država, da naspe oko 12 hektara površine mora na pješčanom sprudu Tunja kod ostrva Sveti Marko.

„Ako se to već nalazi u planovima i to kao mogućnost za izgradnju stambenog prostora na tako dobijenim novim površinama, onda ne vidim razloga da neko i privatno ne počne razmišljati na temu nasipanja mora. Presedan je napravljen i sada će biti jako teško da se, sem ako država nešto hitno ne uradi, zaustavi ta stihija koja to više i nije jer čim se počinje nešto planirati, ne može se govoriti o stihiji“, istakao je Staničić.

Država je, smatra on, isključivi krivac za takve devastacije prirode.

„Dakle, kako se stvari razvijaju, uskoro ćemo kod agenata za nekretnine moći dobiti i odgovor na pitanje pošto kvadrat stana izgrađenog u moru“, rekao je Staničić.

_ _ _

Siniša LUKOVIĆ

Vijesti 30.05.2009.

--o0OOO0o--

BranZZin@entar.com

A ispada da će uskoro đometri kupovat ronilačka odijela (a neki vještiji izgleda već jesu)

--o0OOO0o--

Inspekcije kolektivno obišle devastiranu lopkaciju u Krašićima, advokat investitora tvrdi da je sve čisto

PANTOVIĆ: NASULI SMO               SAMO ONOLIKO KOLIKO JE MORE ODNIJELO PLACA

Juce_u_Krasicima[1]“Preoteto” zemljište_________________________________ Foto:SL

Predstavnici više državnih i Konulane inspekcije Opštinae Tivat juče su zajedno izvršili uvid u stanje na lokaciji u Krašićima gdje je tivatska firma „Miks 2006“ čiji je vlasnik ruski državljanin Igor Kulešov, napravila ekološki incident nasipajući nekoliko stotina tona zemlje i kamena u more ispod svog placa.

Praćeni radoznalim pogledima ali i povremenim dobacivanjima iz kojih se prepoznavalo nezadovoljstvo nekolicine okupljanih mještana, inspektori su se spustili niz strminu ispod lokalnog puta kroz Krašiće i obišli veliki nasip kanenja, zemlje i pijeska u moru i preko 60-tak metara dužine nekadašnje kamenito-šljunčane plaže.

Na licu mjesta bili su glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović, glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović, glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica, glavni urbanistički inspektor Željka Vranić, inspektor zaštite prostora Nataša Brajović, predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan i načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Jelka Mimica sa saradnicima.

Dio_inspektora_u_razgovoru_sa_Pantovicem[1] Foto:SL

Oni su fotografisali i ugrubo premjerili nasip na obali Krašića i razgovarali sa pravnim zastupnikom firme „Miks 2006“, advokatom Ratkom Pantovićem iz Tivta koji im je prezentirao sve papire sa kojima ta firma raspolaže vezano za svoju lokaciju na obali tog poznatog turističkog mjesta.

„Po prijavi Komunalne policije Opštine Tivat kolektivno smo izašli na lice mjesta, izvršili smo nadzor nad subjektom, postupak je u toku i svaka od inspekcija će preduzeti mjere i radnje shodno svojoj konkretnoj nadležnosti. Naknadno ćemo vas preko naše PR službe obavijestiti što smo preduzeli u daljem postupku.“-kratko je novinarima saopštio glavni inspektor za zaštitu prostora Predrag Mićunović. On i njegove kolege nijesu željeli da špekulišu da li je ili ne i konkretno koje propise povrijedio investitor koji je zatrpao dio prirodne plaže i nasipom „osvojio“ nekoliko stotina kvadrata mora u Krašićima.

Sa druge strane, advokat Pantović novinarima je kazao da je sve čisto i da Kulešova firma ima sve neophodne papire sa kojima je mogla preduzeti ovakve radnje na terenu.

„Miks 2006“ je prije dvije ipo godine kupila česticu zemlje 73 KO Krašići u površini od 1.050 kvadrata. Kada su moji klijenti htjeli da se uknjiže, zahtjev im je odbijen iako su oni regularno kupili ovo zemljište plativši za njega ogromnu svotu novca. Razlog za odbijanje njihovog zahtjeva bila je činjenica da se u medjuvremenu država Crna Gora bez ijednog pravnog osnova ili bilo kog papira, uknjižila kao vlasnik na dijelu parcele u površini od 471 kvadratni metar.“- kazao je Pantović dodajući da je zbog toga prije dvije godine pokrenut sudski spor koji je nedavno okončan pravosnažnom presudom u korist firme „Miks 2006“.

„Na osnovu te presude država je dužna da mojim klijentima preda 471 kvadratni metar katastarske parcele broj 6 u KO Krašići. Od toga dio u površini od 172 kvadrata zalazi direktno u more. To su stare granice ovog placa evidentirane u starom katastru, a ta razlika danas je pod morem zbog erozije talasa i razlike u površini suvog dijela obale prilikom oseke i plime u momentima kada su snimani stari austrougarski i novi premjer.“- objasnio je Pantović.

On je dodao da bi se uknjižba „Miksa 2006“ okončala shodno sudskoj presudi, „potrebno je da se i ta 172 kvadrata formiraju kao parcela“.

„Treba uraditi elaborat gdje će geometar izaći na lice mjesta da utvrdi tačke granica parcele prema moru po presudi i na osnovu takvog nalaza moji klijenti će se uknjižiti.“- istakao je Pantović. Na pitanje „Vijesti“ kako su onda iz „Miksa 2006“ mogli sami da naspu more, on je odgovorio da je „geometar utvrdio te koordinate i samo do njjih je i nasuto“. On je obećao da će javnosti dostaviti naloz vještaka geodetske struke i naglasio da „smo mi to uradili o svom trošku i svojim sredstvima“.

Pantović je rekao da shodno aktuelnim propisima, investitor za radove koje je obavio u Krašićima nije morao imati nikavu formalnu dozvolu, već je „bilo dovoljno obavještenje svim nadležnim institucijama, što smo i uradili sedam, dana prije početka radova“.

Advokat „Miksa 2006“ smatra da je ta firma praktično uštedjela troškove poreskim obveznicima jer bi po njemu, država morala da izvrši nasipanje „da parcelu dovede u gabarite po staroj čestici zemlje“. Pantović je naglasio da je prethodno sa obale uklonjeno „sigurno 20 kamiona smeća, a ronioci su očistili podmorje od otpada“.

„Za koji dan ćemo imati nalaz Instituta za bilogiju mora i nadležnih za ispitivanje kvaliteta morske vode gdje će se vidjeti da li postoje bilo kakve promjene na biodiverzitetu na ovom mjestu.“- istakao je Pantović. On je kazao da je Kulešov dao inicijativu za ucrtavanje „malog objekta od 200-300 kvadrata“ na spornoj parceli u Krašićima gdje sebi namjerava izgraditi kamenu kuću.

Prema njegovim riječima, Rus je na Žabljaku uz Crno jezero za 1,47 miliona eura kupio 10 hiljada kvadrata zemljišta gdje namjerava da „po usvajanju planske dokumentacije izgradi hotel luks kategorije vrijedan preko 30 miliona eura kojim će se ponositi Crna Gora“.

Siniša Luković

Krasici_SAT_1_ED

--o0OOO0o--

BranZZin@entar.com

Neki su stvarno sasvim izgubili kordinate.

Kaže da su nama, građanima - poreskim obveznicima, uštedjeli pare i o svom trošku vratili sebi ono što je more od opšteg dobra otelo.

Prava bi mjera bila da im se država oduži plaćenim smještajem, sa ishranom, a možda i liječenjem.

A toga što je prodao Rusu za “ogromnu svotu novca” i 172 kvadrata na morskome dnu treba za ministra nečega. Bilo čega.

A i sudiju što je tako presudio trebalo bi promaknut.

Kada smo već kod poreskih obveznika, što kaže direktor Poreske uprave Mirjana Pešalj:

“Korupcija je uzrok raznih poremećaja u ekonomskim sistemima i društvima u cjelini.

Ona ugrožava ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, onemogućava vladavinu prava i umanjuje vjeru u demokratsko vršenje vlasti, a utiče i na nepravedno raslojavanje društva i principa vrijednosti.

Efikasna borba protiv korupcije, stoga, predstavalja jednu od najvažnijih aktivnosti koje svako savremeno društvo mora da preduzima, kako na medjunarodnom, tako i na unutrašnjem planu“.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"