Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

4.6.09

Grit

Prijeti li Tivtu

svinjski grit ?

grit2

18.02.2006. “Pobjeda”: Protekle sedmice u Mornaričko- tehničkom remontnom zavodu boravili su inspektori koji su ponovili nalog da se grit, pijesak koji se koristi za pjeskarenje brodova, izmjesti sa postojeće lokacije.

grit3

02.12.2008. “Pobjeda”: Iseljavanje nekadašnjeg mornaričkog zavoda traje mjesecima, a novi vlasnik još nije riješio problem grita od pjeskarenja brodova. Grit će do daljnjeg biti uskladišten u budućoj marini jer u Crnoj Gori nema odgovarajuće deponije za odlaganje takvog otpada.

Grit1

02.06.2009. “Dan”: Novi vlasnik je tokom preuzimanja kompleksa nekadašnjeg Arsenala uspio da sruši oko 60 objekata i da odpad od ruševina uskladišti na pogodnim deponijama. Jedino nije nađeno riješenje za uskladištenje velike količine grita. Svojevremeno dobar dio ovog otpada bio je uskladišten na dvije lokacije na poluostrvu Luštica, ali zbog reagovanja mještana i nadležne republičke inspekcije ponovo je vraćen na deponiju u krug nekadašnjeg Remontnog zavoda. Tadašnje rukovodstvo preduzelo je određene mjere i grit zaštitili plastičnim folijama.

Sut_u_more “Pogodna” deponija

03.06.2009. “Pobjeda”: U skladu sa nalazima i izdatom rješenju od strane ekološkog republičkog inspektora sa obale, gdje je u proteklom periodu bio uskladišten, grit je premješten na drugu lokaciju u krugu Porto Montenegro. To je privremeno i „na sreću bezbjedno rješenje“, objasnila je Vujašković. Iz kompanije podsjećaju da su grit zatekli u krugu bivšeg Arsenala, ali, naglašavaju da ni u kom slučaju ne bi dozvolili da se on nađe u moru „pa je tako ta vrsta otpada uz superviziju nadležne inspekcije uskladištena u posebne kontejnere u zadnjem dijelu gradilišta. Na taj način grit ne predstavlja opasnost za turiste marine, stanovnike Tivta i turiste koji će u njemu boraviti

link 1 link 2 link 3 link 4

Grit

Grit0

Ovako grit izgleda prije upotrebe. To su komadići metala ili kamena. Naziva se i pjesak za pjeskarenje. Takav nije štetan ni opasan kao ni recimo glaspapir (šmirgla). Istina, silikatni agregat koji se koristio za pjeskarenje u ranijim fazama imao je nezgodnu osobinu da je mogao uzrokovati silikozu kod onih što se sa njim previše druže.

Ovim zrncima se pod velikim pritiskom skida podvodna boja sa brodova. Sve zajedno potom pada na dok, u more oko njega i svuda tamo dokle ga vjetar raznese.

Podvodna boja je po definicji najstrašniji otrov jer joj je osnovna namjena da spriječi bilo što od živog svijeta da se neseli na trup broda. To bi mu povećalo otpor u vodi, smanjilo brzinu i višestruko uvećalo troškove brodaru. Najmanje svake 4 godine, stara boja se skida i brod se iznova farba.

Otrovni grit ostaje nama.

Kao osnovni otrov u podvodnim bojama se koristi sve što vam od otrova može pasti na pamet: od raznih jedinjenja bakra do cijankalija. Samo mašta hemičara i tehnologa je granica u toj oblasti. Ostvarena formula je naravno, poslovna tajna.

Branzzin

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"