Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

7.6.09

Masline u Podgorici

i

Pečurke okolo Rupcova

slave

SVJETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE

Dok rijetki turisti na polupraznim plažama, zaziru od ulaska u toplo ali prljavo more i svojim rukama skupljaju tudje opuške oko peškira, zvaničnici na sve strane sade masline !

Svesni činjenice da su male šanse da se sadnice posađene u ovo doba godine prime, ne propuštaju priliku da pokažu svoju "brigu" za ekologiju. Tim simboličnim činom na jasan način pokazuju da nemaju blage veze o ekologiji i da im je jedini cilj lična promocija. Pritisnuti zahtjevima iz svijeta, prvenstveno UNESCOa i raznih organa EU, pred novinarima i kamerama izigravaju ekozaluđenike i drže prigodne traktate, a onda nazad u klimatizovani kabinet i crnim mastilom na bijelom papiru potpisuju smrtne presude cijelim maslinjacima koji su davno primili i stotinama godina daju plod.

Pojedini vlasnici maslinjaka i ranije i danas, pritisnuti nemaštinom i "višim" interesima naizgled lako se odriču blaga koje su im preci ostavili.

Najlakše je prodat maslinjak: nema kamenja ni mnogo drače. Generacije i generacije su se trudile da surovi pejzaž pripitome. Svakome investitoru je lako tu zamisliti kućicu sa sretnim turistima i takvu sliku prodat drugome. Medjutim, kada sebična finansiska računica pokaže da je "optimalno" izgraditi elitni hotel sa neznam koliko zvjezdica, sa maslinjakom je gotovo.

Tada na scenu stupaju "eko planeri" koji predlažu “preseljenje” maslina i tiho izvođenje grubih radova da se ne otjeraju ptice iz gnijezda.

Tako i jedan od najvećih tivatskih maslinjaka – školj Stradioti, čeka svoju, u nacrtu već potpisanu, smrtnu presudu.

SvMarkoMaslinjakEDŠkolj Stradioti, masline i ćempresi___________________Foto:NB

Ostalo je zapisano da su se oko njega, par stotina godina nazad, Tivćani i Krtoljani danima tukli po moru veslima iz baraka. Sutra, čukun-čukun unuke ovih vrijednih i "ratobornih" maslinara što su maslinjake posadili, a djecu onih što su "teška srca" mslinjake definitivno prodali, očekuje neko od mjesta baštovana u dvorištu neke od preko dvije stotine vikendica predviđenih projektom za nepoznatog kupca.

Sadašnji vlasnik ostrva i ne zna što je to maslina. On ima više poštovanja za neku smreku u altajskim planinama nego za svih 4000 korena maslina na Svetom Marku. Više mu znači jedan vrganj nađen pored svog rodnog sibirskog gradića Rupcova, nego svi pilingrini, posejdonija i sva riba što se mrijesti na Tunji.

Ali tu su naši hrabri borci za ekologiju sa Kankarašom i Nenezićem na čelu da mu objasne neke stvari. Haha. Kuku

A tu su i "svjesni" poslanici skupštine Crne Gore

Deklaracija

Branzzin

Inspiracija:

Masline čuvaju klimu

“Sačuvaće masline u Valdanosu
- Nije tačna informacija da će se masline u Valdanosu uništiti, jer je zakon jasan povodom tog pitanja, a stav Vlade je poznat godinama i potvrđivan u nekoliko navrata – kazao je ministar Nenezić.
On je obećao da će sva stabla koja se tamo nalaze, njih oko 18.000, biti sačuvana.
- Povodom tog pitanja postoji puni politički konsenzus, da se sva stabla, ukoliko oni to žele, mogu vratiti na korišćenje ranijim vlasnicima, a njihova obaveza bila bi održavanje tih stabala – ocijenio je Nenezić.
On je ocijenio i da je „opšti zaključak da je životna sredina u Crnoj Gori relativno dobro očuvana“.
- Cilj nam nije da zadržimo postojeće stanje, već da ga unaprijedimo – poručio je Nenezić.”

Rukovanje

Crna Gora mijenja sopstvenu geografiju
Crna Gora je, devastacijom prostora, ušla u fazu mijenjanja sopstvene geografije, ocijenjeno je iz NVO “Grin houm”.
Izvršni direktor te NVO Darko Pajović je, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, ocijenio da je nesporno da je u prethodnoj godini bilo pozitivnih pomaka u toj oblasti, ali da, ogromna devastacija obale, rušenje brda, nasipanje mora i slični prizori, stvaraju sumornu sliku.
“Crnogorskim zvaničnicima puna su usta ekologije, održivog razvoja i zaštite životne sredine, ali je njihovo djelovanje najčešće dijametralno suprotno njihovim izjavama”, ocijenjeno je iz NVO “Tara”.
Stanje životne sredine u Crnoj Gori nije u skladu sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države, ocijenilo je nikšićko Udruženje građana “Ozon”.

Zasađene magnolija i maslina

“U velikom gradskom parku predsjednik opštine Miodrag Kankaraš zasadio je stablo masline. U sklopu akcije sadnje masline Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine Crne Gore od hrvatskog fonda za zaštitu životne sredine dobilo je 650 sadnica a Tivtu je dato 70.”

Saopstenje Ministarstva

Fond za zaštitu životne sredine i energetske učinkovitosti je obezbijedio donaciju 650 stabala maslina, koje su zasađene kako u Podgorici, tako i u svim opštinama na Crnogorskom primorju čime su lokalane samouprave, po drugi put, u potpunosti iskazale spremnost da doprinesu uspešnoj realizaciji ove kampanje.
U prirodi ne postoje nagrade i kazne - samo konsekvence.

Šesti jun na Đurđevića Tari

Centar za zaštitu i proučavanje ptica - Tivatska Solila

1 komentar:

  1. dodjose tuljani na tunju. cijeli se svijet izvrnuo naopako. a ona stara- maslina je kao mati, kad god joj dodjes, nahranit će te, i ta je izgubila smisao. druge su pinjate, druge užance, od boke nam samo ime osta. usta nam se začepila, pilingrini zatvorili, pjesma zamrla, a dvotaktni motor i drvenu barku najbolje da darujemo za neki od ovih uvoznih muzeja, čuvara naše kulture... mogli smo prodavati maslinu, more i zrak, a ne ih darovati "sjajnim" investitorima da nas jadne nerazvijene razvijaju.
    sjajan post, da ti se oči zacakle i opere te nostalgija. i da ti dodje sve ove nase bitne i pametne kao prometeje poslagati. dok još imamo hridi...

    OdgovoriIzbriši

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"