Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

19.6.09

Erozija, korozija i blamaža

Sve što se nađe u moru - korodira. Zlato ne, ali izgubi sjaj pod naslagama algi, školjki i korala.

Tako i istina. Može da se prevuče slojevima laži, ali ona je tu, treba je malo protrljati i ponovo će zasijati.

Što je istina, što je tačno ? Da li erodira ostrvo ili je erodirao moral kod onih što za šaku srebrnjaka žele da zabetoniraju 12 hektara mora? Bit će sasvim jasno za 50 godina, kada se uporedi veličina “preostalog” ostrva sa značajem njihovog lika i djela. A za sada možemo da pogledamo u prošlost – što je bilo ptije 50 ili 150 godina.

ClanakIzVijestiED

Svetac proširen za tri

hiljade kvadrata

UPOREĐIVANJE AKTUELNIH I KARATA IZ DOBA AUSTRO-UGARSKE POKAZUJE DA SE OSTRVO SVETI MARKO NE SMANJUJE

- Nakon što su nedavno pomorske vlasti u Boki demantovale jedan od „argumenata“ ruske kompanije “Metropol“ da se na plićini Tunja stalno dešavaju pomorske nezgode i incidenti, stigao je i demanti drugog ruskog ključnog razloga zbog kojeg bi, po „Metropolu“ i njihovim podržavaocima iz Vlade Crne Gore, trebalo betonirati Tunju i na njoj podići vještačko poluostrvo „Palazzo“.

Obrazloženje Rusa i nekih crnogorskih državnih i funkcionera Opštine Tivat da Sveti Marko nasipanjem Tunje treba zaštititi od „veoma izražene erozije mora i vjetra“, direktno negiraju podaci iz austro-ugarskog katastra starog više od 130 godina.

Naime, inicijatori peticije za spas Svetog Marka i Tunje došli su do originala austro-ugarske zemljišne karte najvećeg bokeljskog ostrva iz 1873. godine, koja u poređenju sa aktuelnim kartama ostrva, nastalim na osnovu najnovijih aero-snimanja terena, odnosno sa satelitskim snimcima, pokazuje da navodne erozije na sjevernoj obali otoka u posljednjih 136 godina gotovo da i nema.

-Upoređivanje austrougarske karte sa najnovijim kartama ostrva dokazuje da je erozija na rtovima na sjevernom dijelu otoka bila minimalna, čak i da se ne uzimaju u obzir uticaji katastrofalnog zemljotresa iz 1979. o čemu nemamo podatke. Jedino značajno odstupanje je zapravo uvećanje ostrva od cirka 3.000 kvadrata na području plaže u Veljoj uvali nastalo izgradnjom platoa na glavnoj plaži turističkog naselja Sveti Marko “Cluba Mediteranee” koje je pretpostavljam, a lako je to i provjeriti, urađeno kod pravljenja tog naselja početkom šezdesetih godina 20.vijeka - kazao je “Vijestima” jedan od inicijatora peticije, inženjer Branko Nikolić iz Tivta.

On je dodao da je “to uvećanje ostrva bilo takvo da navodna erozija može po gruboj procjeni, slobodno da djeluje koju hiljadu godina, a da bi površina ostrva ponovo došla na onu iz 1873. godine.”

PoredjenjeED2

Inicijatori peticije su kao potpuno netačnu odbacili tvrdnju tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša koji je svojevremeno iznio podatak da se površina Svetog Marka zbog erozije talasa i vjetra, “samo u posljednjih dvadesetak godina, smanjila za sedam hiljada kvadrata”.

“Tanka slamčica” za koju se pokušavaju uhvatiti i njome braniti planirani urbanistički i ekološki zločin, a na toj tvrdnji su u raznim formama insistirali, glasi da su tobože, bura i erozija ponijeli u more veliki dio ostrva i dalje ga, kao, ugrožavaju i slično. Naravno da ni tada ni sada nijesu navodili ni stručne, ni naučne izvore, ni podatke, ni dokaze o navodnoj ogromnoj dosadašnoj eroziji ostrva i njenoj strašnoj budućoj prijetnji. Poznavaocima Svetog Marka i Tunje je odmah bilo jasno da se radi o strahovitim pretjerivanjima u kojima su milimetri postajali metri, a metri kilometri - istakao je Nikolić dodajući da to potvrđuje i preklapanje stare austro-ugarske sa najnovijim kartama ostrva.

Rusi iz “Metropola” su najavili da će Sveti Marko, ostrvo površine oko 330 hiljada kvadrata, nasipanjem mora u okolini, prvenstveno preko plićine Tunja, povećati za još oko 12 hektara. Kao razloge za to oni su naveli potrebu da otok “zaštite od dalje erozije mora i vjetra” kao i da se spriječe “brojni nesrećni slučajevi” kojih je kako tvrde, bilo sa plovilima na plićini Tunja.

Lučka kapetanija Kotor nedavno je saopštila da po službenim podacima, na Tunji se u posljednjih 30 godina nije desila ni- jedna zvanično prijavljena pomorska nezgoda, a sada iz vrlo preciznih katastarskih evidencija Austro-Ugarske stiže i demantij njihove teze o navodnoj eroziji i postepenom nestanku ostrva zbog čega bi trebalo betonirati i nasuti oko 120 hiljada kvadrata mora Boke Kotorske.

Siniša LUKOVIĆ

Vijesti 14.06.2009.

 

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"