Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

2.6.09

Saopštenje NVO Arsenal

NVO ARSENAL TIVAT

UPRAVNI ODBOR

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom planova ruskih investitora da na ostrvu Sveti Marko, pored ostalog, izgradi i marinu, NVO ARSENAL, nasljednik sindikata MTRZ „SAVA KOVAČEVIĆ“ Tivat ovim putem saopštava slijedeće:

1. Izgradnja marine na ostrvu Sveti Marko i uništavanje – betoniranje plićine Tunja i prirodnih plaža na ostrvu je u suprotnosti sa prostornim planom republike, generalnim urbanističkim planom Tivta i glavnim planom višega reda – prostornim planom područja posebne namjene morskog dobra Crne Gore.

2. Smatramo da je izgradnja NEPLANIRANE marine na Svetom Marku, ne samo potpuno nekorisna, već i štetna za razvoj turizma i posebno nautičkog turizma.

3. Planirana masovna izgradnja stanova i privatnih kuća na ostrvu Sveti Marko upućuje na razvojno neodrživo korištenje vlastitih resursa sa uništavanjem onog najvrjednijeg – prirodnih ljepota radi kojih turisti i dolaze i kao kolateralnu štetu proizvodi strahovite dugoročno NERJEŠIVE infrastrukturne probleme – struja, voda, kanalizacija...

4. Marine planirane planom morskog dobra u Tivatskom zalivu na lokacijama Arsenala i Bonića su sasvim dovoljne ukoliko se ne želi od tog zaliva napraviti betonirano parkiralište. Postavlja se pitanje - Ko ima želju da ljetuje na parkiralištu i ko ima želju da ostavi jahtu da zimuje tamo gdje nema odgovarajućeg jakog tehničkog servisa (što je mogao biti Arsenal!) ?

5. Najavljena izgradnja u Majami stilu(?!) na Svetom Marku može biti atraktivna samo investitorima koji žele da zarade na brzinu, a u biti predstavlja NEODRŽIVO uništavanje prirodnih resursa.

6. Neplansko forsiranje tolikog broja marina na malom prostoru i njegovo suštinsko uništavanje u direktnoj je vezi sa masovnom stanogradnjom kojem se za određena tržišta žele stvoriti privid ekskluzivnosti, a u biti predstavlja razlaz sa ekskluzivnim turizmom i održivim razvojem.

7. Uništenje ambijentalne cjeline jednog od bisera Boke Kotorske i crnogorskog primorja – ostrva Sveti Marko i plićine Tunja, u slučaju realizacije onoga što je predviđeno bilo bi nepopravljiva i neoprostiva greška.

Tivat, 01.06.2009. god. UO NVO ARSENAL TIVAT

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"