Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

29.5.09

Rus zatrpao more

Rus zatrpao more u

Krašićima

SLUČAJ LIPCI PONOVLJEN NA OBALI KOD TIVTA, ŽITELJI POZNATOG LJETOVALIŠTA ZGRANUTI

katastrofa_u_Krasicima_3[1]

Tivat - Nepoznati ruski investitor u Krašićima kod Tivta nasuo je nekoliko stotina tona zemlje i kamena u more, na lokaciji ispod lokalnog puta koji vodi kroz to turističko mjesto.

Na oko stotinak metara udaljenosti od raskrsnice gdje se put odvaja za Rose, odnosno Petroviće, na placu, koji je prema tvrdnjma komšija i nezvaničnim informacijama iz opštine vlasništvo službenika ruske ambasade, građevinske mašine su potkopale put i stubove javne rasvjete, a iskopani materijal u površini od više stotina kvadrata, deponovan je direktno na nekadašnoj šljunčano-kamenitoj plaži i u moru ispod placa.

Mještani koje smo zatekli na licu mjesta pored gradilišta na kome tada nije bilo radnika, ovakvo stanje na obali nazvali su „katastrofom“.

„Ovo je žalosno, prava katastrofa. Obraćali smo se svima, počev od Opštine do resornih ministarstva, ali nikakav odgovor nijesmo dobili“, rezignirano je rekao jedan od žitelja Krašića koji nije želio da mu se ime pojavi u novinama.

U Opštini Tivat „Vijestima“ je rečeno da su odmah po saznanju za tu devastaciju prirode, na lice mjesta poslali Komunalnu policiju.
Iako Komunalna policija nema nadležnosti da kontroliše građevinske radove, oni su, ipak, reagovali i sačinili zapisnik, a o svemu je odmah obaviješteno i Ministarstvo za ekonomski razvoj, odnosno Inspekcija zaštite prostora koji su nadležni za izdavanje građevinskih dozvola u pojasu morskog dobra, odnosno kontrolu gradilišta. Prijava je upućena i policiji.

Iz lokalne samouprave „Vijestima“ je nezvanično rečeno da taj slučaj veoma ilustrativan primjer teškog položaja u kojem su se opštine našle nakon što je nedavno usvojen novi Zakon o izgradnji objekata, kojim su ukinute opštinske građevinske inspekcije i sva nadležnost ostavljena Inspekciji za zaštitu prostora koja djeluje na nivou države.

Iz JP „Morsko dobro“ potvrđeno je “Vijestima” da su, obavljajući redovnu kontrolu, njihovi službenici 20. maja konstatovali „da na prostoru Krašića nepoznata osoba, na katastarskim parecelama broj 6 i 10 K.O. Krašići, nabacuje zemljani materijal u more.“

„Kontaktirali smo Komunalnu inspekciju Tivat i dobili informaciju da je 18. maja konstatovala ove radove, odmah sačinila zapisnik i proslijedila Inspekciji zaštite prostora,Vodoprivrednoj inspekciji, kao i inspektoru za privredni kriminal u Ispostavi policije Tivat“, kazala je portparol „Morskog dobra“ Sandra Radulović, dodajući da sporne radove u Krašićima izvodi firma "Mix 2006" DOO Tivat.

U „Morskom dobru“, kako je dodala, očekuju odgovor nadležnih inspekcijskih službi o tome da li se radovi obavljaju u skladu sa zakonskim propisima.

Tivatska javnost sa nestrpljenjem, takođe, očekuje zvaničnu informaciju da li je i ko od državnih službi izdao dozvolu za nasipanje mora i tešku devastaciju obale u Krašićima.
Sličan slučaj, doduše u dosta većem obimu, prošlog ljeta desio se u Lipcima zbog čega su protiv investitora, ali i odgovornih u državnim službama, pokrenuti sudski procesi.

S.LUKOVIĆ

Vijesti 29.05.2009. http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=305949

-o0OOO0o-

Prvi komentari

KRAŠIĆI NASTAVLJAJU NIZ

katastrofa_u_Krasicima_1[1]

Niz nezakonitog zatrpavanja mora na crnogorskom primorju, a u poslijednjem periodu naročito u Boki Kotorskoj, se nastavlja: Lipci, Bonići, Belani, Krašići...

Planirano je nezakonito uništavanje ostrva Sveti Marko i plićine Tunja. Planirano je, a još uvijek nije objavljeno, uništavanje najbolje i najočuvanije lokacije u Boki – Lokacije Župa, od Belana do Bonića.

Planirano i neplanirano se uništava crnogorsko primorje ...

Najavljena i nenajavljena nasipanja, ona koja imaju privid legalnosti i ona obavljena u totalnoj tajnosti - betoniranje i gradnja u moru i na obali dobijaju katastrofalne dimenzije na cijelom crnogorskom primorju. Opšti je dojam da država Crna Gora ne kontroliše sopstvenu teritoriju i sopstveno more ili je bar ne kontroliše na zakonom propisan i za sopstvene gradjane optimalan način. Ne samo to – pojedinci iz struktura vlasti svojim činjenjem i nečinjenjem očito debelo sudjeluju u uništavanju i devastaciji onoga što im nije od djeda ostalo već je državna – društvena – narodna svojina. Iz toga proizilaze dvije indicije – korupcija i nesposbnost. Nesposobnost u smislu neobrazovanosti i neznanja je manje dominantna, jer isti ljudi znaju i mogu da drže dirljive govore o ekologiji, elitnom turizmu, potpisuju solidne medjunarodne konvencije i sl. U praksi nastoje da se ugrade i ponešto ograde i ušićare. Ostali nastoje da ne talsaju ili se pasivno ne slažu i u najboljem slučaju formalno se iskupljuju blagim, internim iskazivanjem neslaganja, radi iskupljivanja sopstvene savjesti.

Varijante su razne: od toga da se u svim planovima i na zakonski propisan način, voljom vladajućih koji imaju legitimet za vladanje, ali ne i za haranje, napravi nešto što je štetno i devastirajuće - pa do divljeg nasipanja tajnim kanalima odobrenim i poražavajuće kasno razotkrivenim i samo prividno sankcionisanim.

Joško Luković

Jedan od pokretača peticije za spas ostrva Sveti Marko i plićine Tunja

Katastrofa_u_Krasicima_2[1]

-o0OOO0o-

Reakcija Ministarstva

clip_image001

Saopštenje: Povodom članka „Rus zatrpao more u Krašićima“, objavljenog u dnevnom listu „Vijesti“ 29. maja


• Od strane Komunalne policije-Komunalne inspekcije Opštine Tivat, Inspekciji zaštite prostora Ministarstva za ekonomski razvoj proslijeđen je predmet za pokretanje inspekcijskog nadzora nad DOO »MIKS 2006« iz Tivta, 25.5.2009.godine. U spisima predmeta se nalazi propratni akt od Opštine Tivat, fotografije lica mjesta, zapisnik komunalnog inspektora br. 0503-3-143 od 18.5.2009.godine, prijava radova kojom DOO »MIKS 2006«, vrši prijavu i opis namjeravnih radova Opštini Tivat br.05-147 od 14.5.2009.godine, u čijem prilogu je i presuda Osnovnog suda u kotoru Poslovni broj 415/07 od 02.4.2009.godine sa dopunskim nalazom vještaka broj Posl.br.415/07 od 10.11.2008.godine ;

• Glavni inspektor zaštite prostora Ministarstva za ekonomski razvoj je, zbog specifičnosti predmeta, a sa namjerom da se predmet efikasno i u skladu sa zakonom predviđenom procedurom obradi, pozvao Glavnog urbanističkog inspektora (Ministarstvo za ekonomski razvoj), Glavnog vodoprivrednog inspektora (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Glavnog turističkog i ekološkog inspektora (Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine), Komunalnu policiju Opštine Tivat, predstavnika JP «Morsko dobro« iz Budve, da u subotu 30.5.2009.godine, u 12 časova, izvrše zajednički nadzor nad DOO «MIKS 2006« iz Tivta, radi tačnog i preciznog utvrđivanja činjeničnog stanja, nakon čega će se preduzeti radnje i donijeti mjere u skladu sa zakonom radi rješenja ove situacije, o čemu će javnost biti obaviještena.

Ministarstvo za ekonomski razvoj 29.05.2009 15:28

http://www.minekon.gov.me/index.php?akcija=vijesti&id=173629

Pozivamo Vas da i Vi ostavite svoj komentar

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"