Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

21.5.09

“Večernje novosti” o potpisivanju

Večernje novosti online, Beograd, 08.05.2009

Tivćani brane ostrvo

BEČIĆI - Uprkos krizi, ruska kompanija „Metropol“ započeće izgradnju luksuznog odmarališta sa „šest zvezdica“ na ostrvu Sveti Marko - čim dobije dozvolu od Ministarstva za ekonomski razvoj.
Kada će to biti nije poznato, pa tako nisu poznati ni rokovi do kada bi izgradnja ekskluzivnog ostrvskog naselja trebalo da se završi. U hotelu „Splendid“ u Bečićima, gde je u petak predsednik „Metropol grupe“ (iste one koja je kupila beogradski „Putnik“) Mihail Slipenčuk potpisao sporazum o saradnji sa singapurskom kompanijom „Banijan Tri Hotels rizorts“, nije bilo odgovora na ovo pitanje.

Ministar turizma Predrag Nenezić, koji je takođe prisustvovao potpisivanju ugovora o saradnji, tek je kazao da je „današnji dan veoma važan za crnogorsku privredu koja nastavlja putem izgradnje elitnog turizma“.

Na 30 hektara, kako je objasnio Slipenčuk, biće izgrađeno odmaralište sa šest zvezdica, sa hotelom „luks“ kategorije, vilama, apartmanima, velnes i spa centrima i ostalim sadržajima za turiste. Prilikom izgradnje, kako je kazao, maksimalno će se čuvati priroda korišćenjem najrazvijenijih tehnologija.

- Ostrvo će biti najpoznatije evropsko naselje, svetski poznati brend - rekao je Slipenčuk.

Ljupko ostrvo od 150.000 kvadrata poznato po Mediteran klubu, koji su godinama držali Francuzi, po zamisli novih vlasnika, međutim, trebalo bi da dobije i „malog brata“: veštačko ostrvce Palaco. Da bi ga napravio, Slipenčuk će morati da more i plićinu na kojoj se mreste ribe, zaspe tonama šuta i betona! Zbog opasnosti od narušavanja ekološke ravnoteže pobunili su se Tivćani.

Dok je Slipenčuk potpisivao dogovor o saradnji, oni su se borili za spas Svetog Marka sakupljajući potpise. Do sada su sakupili više od 3.000.

- To što su uradili u „Splendidu“ je čist marketing za „Metropol“ i Ministarstvo, jer Studija o lokaciji za Sveti Marko nije zvanično usvojena, a čitav projekat nije zasnovan na zakonu i planovima višeg reda - kaže Joško Luković, predstavnik grupe „Za spas Svetog Marka“. - Oni hoće da ubiju ostrvo, da ga zaspu betonom, da unište mrestilište riba pravljenjem veštačkog ostrva, kao da im ovo jedno nije dovoljno. Još koriste bedne argumente poput onog da zbog erozije treba da se zaspe betonom.

Otok_Stradoioti_1873_g_ED

Luković ističe da su upoređivali mape iz 1873. godine i današnje stanje i videli da odstupanje od erozije nema, već je ostrvo samo uvećano.

- Ovde se radi o biznisu, svako će uzeti svoj deo provizije, a mi više nikada nećemo videti Svetog Marka kakav je bio - ogorčeno kaže Luković.

Za proteste građana Slipenčuk je (odgovarajući na pitanje) imao „razumevanja“.
- Postoje otpori kod svake novine i izmene. Navići će se već, a Crna Gora će dobiti svetski poznati brend i najpoznatije evropsko ostrvsko naselje - rekao je ruski biznismen.

BLOG

„Dragi čitaoče iz 2059. godine. Pogledaj ovu fotografiju! Na njoj je zapadna strana otoka Stradioti, koga zovemo i Sveti Marko. Ona sada izgleda kao na slici. Ako i 2059. godine ona bude postojala u svom neizmenjenom obliku, znači da smo uspeli! Da smo je sačuvali!“

Ovo piše na blogu „Za spas Svetog Marka“ ispod fotografije.

ŠTA ĆE IM MARINA

I PORED toga što je po Master planu razvoja turizma Crne Gore, u Boki predviđena izgradnja marina u Tivtu, Kumboru i Kotoru, a po Prostornom planu još i u Bonićima, kod Tivta, Rusi su planirali na Svetom Marku još jednu marinu.
- Šta će marina na Svetom Marku kada u blizini Piter Mank gradi Porto Montenegro - pitaju se Tivćani.

D. DIMITROVSKA

***************************

Komentari

Prenosimo ih iz dva razloga. Prvo da bi se sačuvalo ono sto je Grrozni rekao,

a drugo

Pojavljuje se novi lik koji betonircima “drži leđa”. Dali je igrač ili samo slučajno zalutali navijač, nije jasno, ali njegova upornost da diskusiju isprati do kraja zadivljuje.

To se nebi reklo i za metodu pristupa koju je izabrao jer je odavno poznata i reklo bi se po ostalim komentarima NE PALI VIŠE !

Grrozni

8. maj 2009 23:31:08

I kaže ovo gospodin Slipenčuk i ostade živ: "Postoje otpori kod svake novine i izmjene. Navići će se već". Ne zvuči li vam ova rečenica poznata iz historije, iz osvajačkih ratova nakon kojih smo se "navikli" na višestoljećne "ljepote"? Rečenica je poznata i po nehumanim zakonima na koje smo se također navikli, jer možda nismo ni znali da postoje bolji. Ako je netko pružao otpor, normalno je "da postoje otpori kod svake novine i izmjene. Navići će se već". Pa smo se navikli i na goleti i krševe, prirodu bez prirode, jer smo se navikli da to gledamo od rođenja i skačemo po kamenju, ne znajući da je "investitor" za "opću" dobrobit posjekao nam šume i gradio sebi galije i gradove. Navikli smo se. Navikavamo se i na smogove i smradove svih vrsta. Disat ćemo i na škrge samo da se naviknemo. "Magarac se i na batine navikne", kaže narodna poslovica. Grrozni@gmail.com

Slobodan-Crna Gora

9. maj 2009 03:46:22

Koji Tivćani pa sto je 3000 potpisa ništa.To su potpisali sigurno uglavnom katolici jer oni mrze sve što je ćirilično i pravoslavno pa ima zato smetaju Rusi a da su ostrvo kupili Englezi ili Njemci čekali bi ih sa karamfilima.Ali svi mi više znamo njihovu podmuklost evo nekoliko godina od kad su se malo osilili taman su nam pokazali ko su.

P.DJ.

10. maj 2009 22:02:03

Slobodane,Slobodane nije cio svet sazdan po meri tvoje licnosti.

Slobodan-Crna Gora za P.Dj

11. maj 2009 14:06:50

E moj druze P.Dj Negos.Petar II Petrovic ili rodjen je kao Rade Tomov Petrović obisao je u ono vrijeme pola svijete mnogo je znao i za života mnoga djela ostavio a ovako je napisao: Latini su STARE VARALICE! Nego dok mi pravoslavci to shvatimo nama ode glava a još se bijemo medju sebe dok se oni tajno nasladjuju i uvijek podrzavaju jednu stranu da bi se mi što više poubijali!

CrnoGorac

11. maj 2009 16:42:03

Slobodane spavas li ti nesretnice uopste.Cas su ti Crnogorci krivi,pa Bosnjaci,Albanci,Muslimani,sad Hrvati,posle ce marsovci,itd.Jesi li ti uopste svestan sta govoris,i kako govoris.Nebi bilo lose da potraziz pomoc nekog Psihijatra,pa da se malo pozabavis sam sa sobom,ostavi se Njegosa i njegovih spisa,koliko je Srbiju volio nije nikad bio tamo za razliku od Latina dje je redovan gost bijo.

Nikola Crnogorac

11. maj 2009 17:21:52

Taj slobodan koji se predstavlja kao Crno Gorac,ako je uopste, voli svoju domovinu Crnu Goru kao sto Bosanski srbi vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.Pravo bolestan covjek kome izgleda nema pomoci.

Slobodan-Crna Gora

11. maj 2009 18:21:09

E vas dva Crnogorca vidim govorite Ekavicu vidim da vam se dopada.A mnogi vasi istomisljenici vole Latine katolike koji su glasali za suvereni montenegro ali svi vi idete u Beograd da se lijecite skolujete setate trgujete a ne idete u Zagreb i Pristinu tako da ja mislim da je vama potrebna pomoc Beogradskih psihijatara i onako ste sad nedje po BG pa svratite do nekog posto u CG nema ko ni zub da izvadi!

P.DJ.

12. maj 2009 02:42:53

U Slobodanovoj glavi cuce mali "Turcin i Latin" koji se od dosade koprcaju i ne daju mu mira.

Grrozni

12. maj 2009 02:49:29

Ruska kompanija „Metropolj“ i singapurska kompanija „Banijan...“ imale su u Bečićima sastanak i potpisale ugovor o suradnju u vezi izgradnje turističkog naselja na otoku Sv.Marko u Tivatskom zalivu. OK, imaju to pravo. Platili su boravak u hotelu i dogovaraju se i potpisuju što god žele. Ali ono što mene naivnoga, neukoga, neobrazovanog muči je pitanje: Što tamo ima tražiti ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić?! Dvije firme se dogovaraju oko suradnje, a ministar im, što?, drži svijeću? Ili kadi kandilom? Ili, a to će biti da je jedino istina – prije odluke Vlade donosi blagoslov o opravdanosti investicije na Sv.Marku. Dakle, prejudicira odluku Vlade, odnosno, bolje rečeno – vrši pritisak na odluku Vlade! A? Da li? Koliko znam, a neka me upućeniji korigiraju ako griješim, nigdje ne piše da ministri moraju biti nazočni kod potpisivanja sporazuma dvaju firmi, a tiče se područja nadležnosti tih ministara! Još, k tome, investicije sumnjive opravdanosti! ( A na kraju ovog mog osvrta još jedan moj zločesti komentar: Nenezić je zakasnio na sastanak, ali dvije bogate svjetske firme, drmatori, parajlije, to mu nisu zamjerile. I čekali su ga sat vremena. Zašto? Jer trebao im je! Ne zbog viceva na cocktail-partyu. Nego valjda - zbog „viceva“ kod Vlade!).

gerba ,

12. maj 2009 17:25:15

@slobodane, stvarno je smijesno vidjeti pored tvog imena ono crna gora ,ja sam te jednom upozorio da to ne pises jer su svi t voji komentari pisani sa neshvatljivom mrznjom prema tvojoj crnoj gori. prosle su tri godine a ti i dalje patis sto je sigurno tesko za tebe i ta tvoja nesanica tvoje rijeci pune mrznje tvoj vjecni zal za velikom srbijom navelo je vise citalaca pa i mene za prijateljski savjet da odes kod doktora ali dobrog . javi se kad budes malo bolji. poz.

Slobodan-Crna Gora za Gerbu!

12. maj 2009 23:58:35

Gerba ja bih se najradije liječio kod tebe a plus bi bilo interesantnije kada bi ovi crnogorci sve to gledali kroz prozor.

Popa

13. maj 2009 12:29:58

Nije Slobodan kriv, rođen je čovjek u pogresno vrijeme i na pogresnom mjestu. Da mu je sudbina kojim slučajem bila naklonjena, siguran sam da bi nas dragi Sloba bio visoki funkcioner u Nacionalsocijalističkoj njemačkoj radničkoj straci. Niče, Wagner, Gete, prsate Njemice......ne bi ti bilo lose, je li tako Slobo? Losa ti karma! Vise srece naredni put.

Link na izvorni tekst

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"