Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

26.5.09

Slučaj Sv.M II

RETARDACIJA NA SLAMČICU OD EROZIJE

Tanka slamčica kojom su branili planirani zločin i na noj u raznim formama insistirali, je bila da su tobož bura i erozija ponijeli u more veliki dio ostrva i kao dalje ga ugrožavaju i sl. Naravno da ni tada nisu navodili ni stručne, ni naučne izvore, ni podatke, ni dokaze o navodnoj ogromnoj dosadašnoj eroziji ostrva i njenoj strašnoj budućoj prijetnji. Poznavaocima Svetog Marka i Tunje je odmah bilo jasno da se radi o strahovitim pretjerivanjima u kojima su milimetri postajali metri, a metri kilometri. Kvanitifikacija koju je javno na javnom servisu iznio gradonačelnik Tivta, Dragan Kankaraš da je za poslednjih 20 godina ostrvo umanjeno za 7000 m2 – kao „jako“ opravdanje za relativizovanje zločina - upućuje na taktiku što drskija laž lakše će proći...

Otok_Stradoioti_1873_dio_ED

Uporedjivanje austrougarske katastarske karte iz 1873 sa najnovijom katastarskom kartom rađenom na osnovu avionskog snimanja prije desetak godina, kao i sa najnovijim satelitskim snimcima, dokazuje da je erozija na rtovima bila minimalna (čak i da se ne uzme u obzir uticaj katstrofalnog zemljotresa iz 1979 g. – o čemu nemamo podatke). Jedino značajno odstupanje je uvećanje ostrva od cca 3000 m2 na području plaže u Veljoj uvali (plato na glavnoj plaži turističkog naselja Sveti Marko kluba Mediterane) koje je predpostavljamo, a lako je provjeriti, uradjeno kod pravljenja naselja početkom 60-tih godina!!!

To uvećanje je bilo takvo da navodna erozija može po gruboj procjeni slobodno da djeluje koju hiljadu godina, a da bi površina ostrva ponovo došla na onu iz 1873 god.!

Nakon što su podaci o tome da postoji katastarska karta ostrva iz 1873 god. izneseni u javnost, neko vrijeme se prestalo govoriti o eroziji, da bi ponovo kroz inovirani nastup Metropola očito potpomognut i režiran u minstarstvu za ekonomski razvoj i aminovan od ministarstva turizma i mekologije, doživjela erupciju kroz iznijeti podatak da je površina ostrva 33 ha (330 000 m2) a da će povraćajem biti 45 ha (450 000 m2). Zbilja za povraćanje.

 Povracaj_4_ED

© Otok Stradioti

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"