Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

20.5.09

Domaća štampa o novim igračima

Kompletni tekstovi iz sve tri crnogorske dnevne novine

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

Pobjeda, Podgorica, 9.5.2009.

U HOTELU SPLENDID U BUDVI POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI U OKVIRU PROJEKTA "OSTRVO SVETI MARKO"

Metropolj ulaže 400 miliona eura?

Ova kompanija za kupovinu Ostrva cvijeća uložila 18 miliona eura

Budva 8. maja - U hotelu Splendid u Budvi ruske kompanije Metropolj i Banuan potpisale su sporazum o saradnji u okviru projekta "Ostrvo sveti Marko". Sporazum su potpisali direktor Metropolja Mihail Slipenčuk i direktor Banuana Bernald Šeder.

Ovoj svečanosti prisustvovao je ministar turizma u Vladi Crne Gore Predrag Nenezić koji je rekao

-Danas je važan dan za crnogorski turizam. Crna Gora se opredijelila za razvoj visokog turizma što je potvrđeno i Strategijom razvoja turizma i nacionalnom Strategijom održivog razvoja Crne Gore. Proteklih deset godina smo slagali kamen po kamen, u tom mozaiku koji će vrlo brzo biti upotpunjen i on će se zvati Crna Gora visoka turistička destinacija. Pored svih važnih aktivnosti opredijelili smo se za potpuno otvaranje ulaska stranog kapitala i potpunu privatizaciju crnogorske turističke industrije. Sada možemo sa sigurnošću tvrditi da nijesmo pogriješili i ne može nas niko osporiti u činjenici da Crna Gora sigurnim koracima ide ka ostvarenju svog cilja, rekao je Nenezić i nastavio. Važan trenutak za crnogorsku privredu posebno za dio Boke Kotorske bio je dolazak vlasnika posvećenog razvoja Metropolja kao elitnog turističkog mjesta, kada je riječ o Svetom Marku. Sa ruskom kompanijom Metropolj smo dobili strateškog partnera i danas smo u prilici da pozdravimo još jednog važnog partnera u projektu "Sveti Marko" a to je svjetski priznata kompanija Banuan. Radi se o najprestižnijoj kompaniji koja se bavi turizmom. Realizacijom projekta "Sveti Marko" će postaviti Crnu Goru na još visočijoj ljestvici destinacija u razvoju, rekao je između ostalog ministar Nenezić.

TunjaBetonED 

Direktor Metrpolja Mihail Slipenčuk vlasnik Ostrva cvijeća Sveti govorio je o budućoj izgradnji i realizaciji projekta i naglasio da će se u tom dragulju graditi luksuzni hotelski kompleks sa šest zvjezdica, marine, vile i drugi sadržaji visoke kategorije.

Na pitanje novinara koliko će se uložiti novca za realizaciju projekta i koliko je uloženo novca za kupovinu Ostrva Sveti Marko Slipenčuk nije želio javno da govori. Ipak, po završetku konfernecije specijalno za "Pobjedu" Slipenčuk je rekao: Za kupovinu Ostrva cvijeća uložili smo oko 18 miliona eura, a za realizaciju projekta "Sveti Marko" planirano je bilo da se uloži od 400 do 500 miliona eura. Ipak, posljednji događaji kada je riječ o ekonomskoj krizi će sasvim sigurno uticati da se u realizaciji projekta uloži nešto manje novca, otprilike do 400 miliona eura, rekao je Slipenčuk.

S. Glendža

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

DAN, Podgorica, 10.5.2009

PLANOVI RUSKIH INVESTITORA ZA OSTRVO SVETI MARKO

Pomračiće slavu "Svetog Stefana"

Ostrvo Sveti Marko okruženo čistim morem sprema se da postane prvo ostrvsko utočište sa 6 zvjezdica na Crnogorskom primorju.

Imaće po završetku izgradnje, na 30 hektara, 120 vila, hotel i 60 bungalova, gdje će biti zaposleno oko 500 ljudi ugostiteljske i turističke struke, rekao je novinarima predsjednik moskovske Metropol grupe, Mihail Slipenčuk.

Na konferenciji za novinare u hotelu "Splendid" puno lijepih riječi izrečeno je za ostrvo Sveti Marko, da je ostrvo nevjerovatne prirodne ljepote, maslinjaci, suptropska vegetacija i elegantni čempresi čine ostrvo zanosnim. Sveti Marko je ostrvo koje treba njegovati, a prirodu nećemo kompromitovati izgradnjom luksuznih vila i hotela, rekao je Oleg Korolj, menadžer Metropola, govoreći o projektu Sveti Marko. On je naglasio, da će izgradnja na ostrvu biti male gustine kako bi se zadržao prirodni rezervat sa stazama za šetnju po ostrvu. Jedino će biti moguće koristiti vozila na električni pogon, a sa ostrvom će upravljati singapurska kompanija "Baniyan Tree", kazao je Karolj.

Ostrvo Sveti Marko imaće popločano pristanište i pijacu na kojoj će se nalaziti ekskluzivni butici, kafići, restorani, agencije...

 betoniranje_mora_1

Čulo se i to da će ostrvo Sveti Marko pomračiti slavu grada hotela "Sveti Stefan” koji će i ovog ljeta biti zatvoreno za goste, iako je najavljivano od zakupca, Aman risortsa, da će još prošlog ljeta biti rekonstruisan i otvoren za goste.

Dakle, Metropol je ostrvo Sveti Marko kupio od strane beogradske agencije Putnik za 18 miliona eura, a uložiće oko 450 miliona eura. Metropol ima u vlasništvu niz predstavništava u Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Japanu, Kini, Kanadi i Kipru, a u Kongu je otvorio prvu privatnu rusku banku. U svom posjedu ima 2 miliona kvadratnih metara komercijalnog prostora, a tržišna vrijednost njegove aktive iznosi više od dvije milijarde dolara.

S.Pa.

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

Vijesti, Podgorica, 10.5.2009

Nenezić: Sigurno idemo ka visokokvalitetnom turizmu

ČELNICI METROPOLA I HOTELSKOG BRENDA BANYAN TREE POTPISALI UGOVOR O UPRAVLJANJU KOMPLEKSOM NA OSTRVU SVETI MARKO



------

Ekonomija na tri i poBudva – Ruska korporacija Metropol zaključila je juče ugovor sa poznatim svjetskim hotelskim brendom Banyan Tree Holding Limited, o menadžmentu nad budućim ljetovalištem koje bi trebalo da bude izgrađeno na ostrvu Sveti Marko kod Tivta.

Nakon što je promovisan ambiciozan projekat takozvnog integrisanog odmarališta vrijednog, prema procjenama, gotovo pola milijarde eura, u kongresnoj sali bečićkog Splendida potpis na ugovor u prisustvu crnogorskog ministra turizma Predraga Nenezića stavili su predsjednik Metropola Mihail Slipenčuk i direktor za operacije Banyan grupe Bernard Šreder.

Ne želeći da odgovori za koliko novca su kupili ostrvo, niti koliko će uložiti u projekat, Slipnečuk je kazao da čim dobiju dozvolu, odmah kreću sa realizacijom.

On je ocijenio da je ostrvo Sveti Marko dragulj crnogorske ekonomije i turizma.
- Taj dragulj će danas da dobije i posljednje brušenje prije realizacije projekta - rekao je Slipenčuk koji je doktor geografije i ekolog.

On je saopštio da ostrvo svake godine gubi zemlju zbog erozije i da će se njegove dimenzije promijeniti ukoliko se na njemu ne naprave promjene.

Slipenčuk je poručio da se spoljašnjost Svetog Marka neće faktički promijeniti, zbog čega je za partnera upravo izabrana Banyan grupa, čija je misija da ostvari maksimalan spoj sa prirodom.

Predstavnik Banyan Treea Bernard Šreder kazao je da sa velikim iščekivanjem očekuju finalizaciju sporazuma između Banyan Tree i Metropola koji će omogućiti otvaranje fantastičnog odmarališta i spa centra na ostrvu Sveti Marko.
- Banyan je osnovan prije 15 godina i fokusira se na izgradnju malih hotela koji će reflektovati kulturu mjesta gdje se grade. Počeli smo kao banka koja je osnovana 1994. godine i onda smo se razvili i izgrađujemo hotele i sarađujemo sa tursitičkim operatorima. Grupa danas posjeduje 35 hotela i 69 spa centara koji funkcionišu u Evropi, Aziji i Americi. Mreža naših hotela i spa centara raste tako da do 2012. peredviđamo da broj naraste do 60 hotela i oko 120 spa centara. Uprkos finansijskoj krizi, 2009. godina će biti dobra za nas i otvaraćemo centre u Meksiku, na Tajlandu, Kini, Bariju.

Karakteristike koje će imati centar na Svetom Marku je da posjeduje harmoniju između fizičkog i duhovnog sa akcentom na holističku ravnotežu.

Banyan grupa se zalaže za razvoj održivog turizma i društevno je veoma osviješćena i nosi na sebi tu odgovornost. Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak projekta – kazao je Šreder.

Šreder je rekao da će njihova kompanija upravljati svim sadržajima na ostrvu, od hotela, apartmana, vila, bunglova do marine.

Ministar Nenezić je kazao da je “ovo važan dan za crnogorski turizam”.
- Crna Gora se opredijelila za razvoj visokokvalitetnog turizma, što je potvrđeno i strategijom razvoja turzma, ali i nacionalnom strategijom održivog razvoja Crne Gore. Proteklih deset godina smo slagali kamen po kamen u tom mozaiku koji će ubrzo biti upotpunjen, a zvaće se Crna Gora visokokvalitetna turistička destinacija. Danas niko ne može sporiti da Crna Gora sigurnim korakom korača ka ostvarenju svog cilja. Važan trenutak za crnogorsku turističku privredu, posebno u dijelu Boke kotorske bio je dolazak finansijski potentnog vlasnika i vlasnika u potpunosti posvećenog razvoju Svetog Marka kao elitnog turističkog resort mjesta. Siguran sam da smo sa ruskom kompanijom Metropol dobili dobrog strateškog partnera – kazao je Nenezić.

Vještački nasip zbog zaštite

Promovišući projekat direktor Metropola Oleg Korolj je kazao da će na ostrvu biti izgrađen hotel sa šest zvjezdica, odnosno 120 soba, od kojih su 60 apartmani koji se nalaze u centralnom dijelu hotela i 60 bungalova koji se nalaze oko zaliva.
- Sa zapadne i istočne strane se planira izgradnja vila, predviđena je i velika zona sa buticima, prodavnicama, restoranima.

Planira se izgradnja ulaza na ostrvo koji će dopriijeti da se zaštiti ostrvo i omogućiti pristup ostrvu u bilo koje doba godine. Sada se na tom mjestu nalazi podvodni greben i jedna od našigh ideja je bila stvaranje nasipnog ostrva, tzv. Palaca. To vještačko ostrvo bi obavljalo nekolio funkcija, prije svega zaštita ostrva, a planirna je izgradnja ekskluzivnih vila na tom dijelu nasipa u Majami stilu. Takav dio nasipa može biti i izgrađen i ozelenjen, tako da će to iz pravca Tivta izgledati kao produžetak zelenog dijela ostrva – pojasnio je Korolj.

BUROUBICA 

Njegov kolega Jurij Vodopjanov kazao je da više od petine ostrva neće biti pod građevinama, a na pitanje koliko će biti izgrađeno apartmana i vila za tržište, on je odgovorio da je riječ o integrisanom odmaralištu.
- Riječ je o integrisnaom odmaralištu koje će u skladu sa svjetskom praksom pripadati glavnom vlasniku, dok će neke vile, vlasnici koji ih kupe moći da u mjesecim kada ih ne koriste izdaju preko hotelskog operatora – pojasnio je Vodopjanov.

V.L.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"