Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

20.5.09

Novi igrači

Na sajtu Metropola 12 maja objavljen je tekst

u kojem se kaže da su grupa kompanija "Metropol" i kompanija Banyan Tree Hotels & Resorts Pte. Ltd potpisali dogovor o saradnji po projektu "Ostrvo Svetoga Marka".

8 maja, dan u oči najvećeg ruskog praznika - dana pobjede - ne u Tivtu nego u Budvi, rukovodioci Mihail Slipenćuk i Bernard Šreder stavili su potpise na taj dokument.

Kažu da je to prošlo u svečanoj atmosveri uz prisustvo Ministra za turizam (ekologija se u njihovom tekstu ne spominje, što je vjerovatno i ispravno) Predraga Nenezića (kojeg pogrešno pišu Nenežić), političkih i poslovnih struktura republike, top menadžera dviju firmi i mnogobrojnih novinara iz Crne Gore, Rusije i svijeta.

Na taj način grupa Metropol nastavlja realizaciju jedinstvenog u Evropi projekta izgradnje ostrvskog odmarališta klase 6* (Da stvarno. Niko se u Evropi do sada nije odlučio na neko svoje ostrvo urbanizuje do te mjere) Uvlačenje u projekat u svojstvu partnera Benyan TH&R, jednog od vodećih svjetskih hotelskih operatera, predstavlja značajni korak u tom pravcu - kažu iz Metropola.

U okviru projekta Benyan TH&R će na ostrvu obezbjediti mrežu SPA usluga (razni vodeni tretmani i masaže koji bi trebalo da tijelu i duši pruže ugođaj približan onom koji pruža kupanje na Tunji) i biće odgovoran za pružanje servisnih usluga za stanovnike(?) i goste odmarališta.

Kao kordinator projekta i konsultant za prodaju nastupa kompanija Savills (Velika Britanija). Kažu da su k projektu privukli još dvije vodeće engleske arhitektonsko-inženjerske kompanije Woods Bagot i ARUP.

Dakle jaki igrači, nema šta. Mada bi im za betoniranje Tunje vjerovatno više koristilo iskustvo starih holandskih neimara nego Engleza (za koje se zna da se prema moru odnose sa najvećim poštovanjem).

Ipak ovo su samo uvodne priče, vidjet ćemo što će biti dalje!

A da, na kraju teksta se još zaklinju da će sve biti super-puper ekološki, maksimalno će se sačuvati prirodna sredina ostrva (haha) i sve će odit i lećet na struju.

Naravno ne kažu da se spremaju maznuti više od 10 hektara mora i uništiti jedinstveni prirodni fenomen i bogati morski biodiverzitet gdje posejdonija raste na pola metra dubine i gde se mrijesti većina živog morskog svijeta Boke, zvani Tunja !

clip_image002sa sajta Metopla

Par dana kasnije svoj trud prezentuju i oni brojni novinari iz Rusije što su bili na potpisivanju pa tako "Interfaks" saopštava: 

Memorandum koji su potpisale dvije strane predstavlja predugovor i predviđa da se ugovor sklopi u narednih pola godine. 

A RBK Daily navodi:

Da bi se potpisao i konačan ugovor Metropl je dužan da obezbijedi svu potrebnu dokumentaciju.

Dalje kažu da je Banyan jaka firma i da je na kraju prošle godine imao u vlasništvu ili pod upravljanjem 25 hotela, 68 SPA salona, 65 trgovačkih galerija i dva golf kluba. Takođe, kažu da je Metropol potrošio 100(?) miliona eura da bi se uknjižio kao vlasnik ostrva. Navode riječi Slipenćuka da je izbor operatera bio veoma težak i da su u finale tendera ušle dvije kompanije šestozvjezdičnog nivoa.

Juri Vodopijanov, prvi zamjenik generalnog direktora GK Metropol kaže da su uslovi dogovora sa Benyan_om standardni tj da će se operater naplatiti kroz procenat iz obrta i zarade od nekretnina koima će upravljati (a zar neće od usluga, ono, SPA, masaže i sl?)

Elena Ljisenkova - generalni direktor i vlasnik kompanije Hospitality In.Comm (otkud ona u priči nije jasno iz teksta) mnogo hvali Banyan i kaže da su zahvaljući nizu usluga takvih kao SPA i vještini ostvariti boravak u atmosveri always naked (Rusima to nije prevedeno, ali mi ćemo vam to prevest onako kako piše - vazda go ili za njih всегда наг) daleko iznad Hilton_a i Ritz_a i zaključuje: “Tako skupi proizvodi kao Banyan Tree, prave se ne u konkretnim zemljama nego na jedinstvenim mjestima sa razvijenom infrastrukturom. Vidimo, ostrvo Sveti Marko predstavlja fazon samo po sebi.”

Eto tako. Fore i fazoni. A u čemu je glavni fazon ? Naravno ni oni (RBK) ništa ne spominju o namjeri nekoga da uzme dodatnih 12ha alamake, haha. Mada oni su jaka informativna kuća, ali valjda neznaju, nisu čuli, niko im nije rek’o.

Kako naša štampa vidi potpisivanje u sledećem prilogu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"