Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

17.3.09

Naš čovjek u PG

Evo ko će nama spasit Tunju i njene stradiotske pilingrine da ne završe pod betonom

Predrag Nenezić

Ministar turizma i zaštite životne sredine 

“Često se na prvi pogled pogrešno zaključi da gosti putuju na neku destinaciju zbog, na primjer, nekog hotela ili neke druge usluge. Ne. Odlazi se zbog destinacije. A mi imamo jednu od najljepših na svijetu. Ne smijemo nikada zanemariti značaj naših prirodnih ljepota, kulturno-istorijskog nasljeđa, ljude i kuhinju, a sve to čudesno bogatstvo i dramatičnu raznolikost na relativno malom prostoru. To je ono što je jedinstveno, što privlači goste i što moramo čuvati i unapređivati.” (Vijesti 23.2.2009) 

Što reći nego – BRAVO MINISTRE !

"Dolazi vrijeme kada će svaki novi kvadrat zaštićenog područja prirode značiti mnogo, mnogo, mnogo više nego bilo kada u istoriji i mislim da je Crna Gora na dobrom putu da zaštiti ono sto je najvrijednije, a to su njeni resursi." Takođe je njegova, sasvim skorašnja izjava .

Tačnije i ljepše ni mi do sada nismo uspjeli sročit za ovaj naš blog.

Među svim tim ugroženim kvadratima svakako su od posebnog značaja dužni metri priodne morske obale. Ima je toliko malo da kad bi svo stanovništvo ove, inače maloljudne države, izašlo na obalu, dvije trećine bi u more moralo gledat preko ramena onih sretnika u prvom redu. Od toga je polovina u Boki, a najveći njen netaknuti dio je obala Svetog Marka.

Tu obalu, kao i cijeli Tivat, u budućoj vlasti će, prema planovima sadašnje, zastupati jedan jedini čovjek, i to baš upravo on Predrag Nenezić jer: HGI se odlučio da umjesto svog dosadašnjeg poslanika iz Tivta, na listu stavi diplomiranu ekonomistkinju iz Budve, a šef lokalnog DPS-a tvrdi da je Tivat, ipak, zastupljen na izbornoj listi, jer je na njenom 31. mjestu ime Predraga Nenezića iako je Ministar turizma, međutim, samo formalno upisan u birački spisak opštine Tivat dok već godinama živi i radi u Podgorici i u „svoj Tivat“ najčešće navraća samo tokom predizbornih kampanja.

Taj naš dečko, koji se rodio na Cetinju - staroj prestonici, a rano detinjstvo proveo u Tivtu u Bokokotorskom zalivu, kako naglašava u svojoj biografiji, pošto je u Njemačkoj završio osnovnu i srednju školu, vratio se u Crnu Goru da bi izučio i usavršio ekonomiju. Stečeno znanje primjenjivao je na zahtjevnim državnim funkcijama, između ostalog, vezanim za privatizacije i upravljanje morskim dobrom.

Nedavno mu je dopala i dodatna čast i vlast, jer je stupio na snagu novi Zakon o zaštiti prirode, kojim se Republički zavod za zaštitu iste ukida (koji je bio pod Ministarstvom za kulturu) i osniva nova institucija pod okriljem Ministarstva za turizam i zaštitu životne sredine.... Po slovu novog zakona sve nadležnosti oko zaštite prirodnih re­sursa, održivog korišćenja, nadzora, čuvanja i izdavanja odobrenja za ek­sploataciju prelaze u Ministarstvo za turizam.... Davanje mišljenja i sprovođenje mjera zaštite prirode u planovima, po novom Zakonu o zaštiti prirode koji ima skoro duplo više članova nego prethodni, čak 124, u članu 9. precizno se izmješta u poslove ovog Ministarstva. (pogledajte više o tome)



------

Ekonomija na cetiri

Dekle, ne samo pilingrini sa Tunjole, nego i sve drugo što pliva, puže, trči ili leti, zeleni se, raste, cvjeta i daje plod, u ovoj zemlji, zavisi od potpisa uvaženog ministra koji je u Tivtu, možda na Tunji, naučio da pliva, roni, jedri...

Preko 20% prirodnih ljepota Crne Gore je već zakonom zaštićeno (računajući i upravo zaštićene Prokletije). Za sledećih par godina je planirano jos to nešto do 25% i plan je ispunjen !

To malo što mi tražimo, tih par hektara Tunje i okolne obale Sv. Marka (naša peticija, tačka 3.), u ove procente ne bi ušlo ni s 0.1%

I što nama, Pilingrinima Stradiotskim sa Tunje treba više. Treba samo neko da mu javi da nas neko 'oće zabetonirat i sve, kraj, spas...

ALO, ALO… !...? Ima li ko ispravan telefon?

ZabeED Vještačka kornjača_______________________________Foto: SjuSja

 

Međutim,

Nenezić i dalje ćuti

Ni dvije nedjelje nakon što su „Vijesti“ elektronskom poštom Ministarstvu životne sredine poslale pitanja o daljoj sudbini planskih dokumenata za Sveti Marko, s obzirom na to da se u autorskim timovima pojavljuje nekoliko istih imena stručnjaka, odgovora još nema.

- Od Ministarstva turizma smo dobili tumačenje da je moguće da ista firma radi DSL i SPU, ali tim koji se pojavljuje u izradi DSL, ne može da se pojavi i kao autorski tim SPU - kazala je početkom februara samostalni savjetnik za prostorno-planiranje u Ministarstvu za ekonomski razvoj Vojislava Đurđić.

Portparol Ministarstva turizma Jelena Paović potrvrdila je 24. februara „Vijestima“ prijem pitanja o sudbini DSL i SPU, ali je tada zamolila novinara da „malo sačeka jer su svi u Ministarstvu jako zauzeti i angažovani na pripremama za nastup na Sajmu turizma u Beogradu“.

I pored velike zauzetosti, PR služba Ministarstva stigla je neposredno potom da za manje od nekoliko sati “izađe” sa odgovorom na optužbe za loš rad koje je ministru Neneziću uputilo jedno od udruženja hotelijera u Crnoj Gori.

Vijesti 10.03.2009.

I na kraju…

 

“Gotovo svi bespravno podignuti hoteli na primorju počeli su sa radom na osnovu dozvola koje je potpisao ministar za zaštitu prostora. Sada će bar sve biti u skladu sa Zakonom.” kažu…

ALO, ALO, ALO…

 

Karikatura_KreditED

AAAAAALLOOOOOOOOO000000000ooooo ooo oo o o o   o    o      o

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"