Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

22.3.09

Na redu je Belane

Bazen ima uređenu obalu. I bunar takođe.

Prirodna ili uređena

obala ?

Koliko Tivat ima prirodne obale, treba li mu ona uopšte ?

Od Veriga do Belana

TvatPrirodnaObalaED Prirodna obala Tivta, ona gdje val udara u pijesak ili prirodni kamen, od Veriga do Belana, označena je na ovom snimku bijelom bojom. Sve ostalo je zid.

Značaj prirodne obale za živi svijet istaknut je više puta. Na tom uskom pojasu između plime i oseke mrijeste se mnoge vrste riba i drugih morskih organizama. Neke vrste morskog života, kao npr rak samac, gambori, priljepci, puževi mariklje… žive samo tu.

Pored toga, prirodne, niske obale imaju i sanitarnu ulogu. Zamislimo da su sve obale Boke ravni zidovi kao kod bazena, svaka plastična flaša koja dospije u more kružila bi po zalivu sve dok ne potrefi izlaz. Tako bi ona bačena u Rosama uz obalu Petrovića, Krašića i Krtola stigla do Tivta, a ako nema previše pritoka vode u Gurdiću i Ljutoj možda bi posjetila i Kotorane. Njeno putešestvije bi trajalo mjesecima i svo slično smeće bilo bi nam stalno pred očima, primičući se o odmičući od obale u ritmu plime i oseke.

Jedini razlog što ne vidimo na površini mora neprestano hiljade flaša, kesa i krepanih kokošaka, nije taj što one ne dospijevaju u more, nego zato što se relativno brzo nasukaju na nisku obalu, jer je još uvjek ima. Ako ih niko tu ne pokupi, valovi i sunce će se postaraju da se, prije ili kasnije raspadnu i usitne.

Od Belana dalje

RivaLastvaED1Kada se sa Pina krene prema Verigama tek poslije više od kilometar puta stiže se do prve pripodne obale – Ponte Seljanova, a poslije opet beton, magistrala, stari austougarski put…

A svega stotinak metara na drugu stranu nalaze se Belani iza kojih počinje praktički nedirnuta priroda. Tek na pojedinim mjestima, tipa Bonići, koja su na snimku zaokružena crveno, beton se ispriječio valu i to u više od pola slučaja u skorije vrijema.

Ta obala, za divno čudo, nije za šetnju. Na pojedina mjesta ljudska noga nije odavno kročila. U davna vremena postojale su i zabrane tipa: vojno, mušljara i sl., a u budoćnosti nas takođe čekaju tipa: privatno !

BelaniED1 I evo krenulo se u osvajanje i pokoravanje divljine, ambiciozno i široko. Umesto dugo željene lungo mare na desetak metara u kopnu, pravi se bazen tridesetak metara u moru.

Iza bazena nas čeka Župa, buduće privatno, elitni turizam, što automatski znači -  mega marina – pa onda industrijska zona, i već je tu mini arsenal - maxi nasipanje - Bonići itd… I tako sve dok se beton ne spoji sa već solidno izbetoniranom krtoljskom obalom.

Tako će se ostvariti san onih pravih domaćina, koji su, da ne bi čupali travu, svoje dvorište već izbetonirali, da se spoji Pine i šank u Krašiće – lungo mare – što u tivatskom prevodu znači “par metara u more”.

Karikatura_Boka_je_dubljaED

ooooo00000000000OOOOOOOOOOOO0000000000ooooo

Bazen na Belanama

TENDER OPŠTINE TIVAT

Tivat - Opština Tivat raspisala je tender za izbor preduzeća koje će graditi otvoreno plivalište sa tribinama na lokaciji Belane.
Procijenjena vrijednost investicije, koja će biti finansirana iz budžeta grada, iznosi 400 hiljada eura.
Ponude se primaju do i zaključlno sa 14. aprilom u 11 časova. Sat kasnije biće i javno otvorene.
Izgradnja otvorenog bazena na Belanama bilo je jedno od glavnih predizbornih obećanja aktuelnog tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša (DPS) u kampanji prije pet godina.

S.L.

"Vijesti"  19.03.2009

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"