Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

27.3.09

Komentar na Nenezića

Inicijatori peticije za zaštitu Svetog Marka o stavovima ministra turizma

NENEZIĆ ŠMINKA LOŠE

RIJEŠENJE

Inicijatori peticije za odbacivanje nacrta Državne studije lokacije „Ostrvo Sveti Marko“ (DSL) a koja predvidja drastičnu izgradnju i betonizaciju obale najvećeg bokeljskog ostrva, ocijenili su da ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić izbjegava da odgovori na prava pitanja – koliko su ta riješenja i ambicije ruske kompanije „Metropol“ uskladjeni sa zakonom i planovima višeg reda. Oni su Nenezića i ostale funkcionere koji govore o „traženju prave mjere“ izmedju planova „Metropola“ i potrebe zaštite prirode optužili da „šmikerski prepakuju loše riješenje“ iz nacrta DSL.

„Ministar turizma ne odgovara na pitanje koliko su riješenja iz DSL u sukobu sa zakonom, planovima višeg reda i strategijom razvoja turizma. Kada bi Nenezić odgovorio na ta, prava pitanja, vidjelo bi se koliko je njegov aktuelni stav deplasiran.“- kazao je juče novinarima jedan od inicijatora peticije, Joško Luković.

On je, komentarišući izjavu ministra turizma da „ako treba praviti kompromise, oni trebaju biti minimalni mogući“ i da „ako bude nasipanja plićine Tunja, u obzir može doći samo jedan manji zahvat na kome bili komercijalni objekti i gdje bi možda bilo nekoliko vezova, ali svakako ne neka nova marina za mega jahte“, ovakve Nenezićeve stavove nazvao „šminkerskim prepakivanjem jednog lošeg riješenja“.

„Niko se ne interesuje za mišljenja brojnih renomiranih stručnajka iz cijelog svijeta koji daju podršku našoj peticiji za očuvanje Tunje i Svetoga Marka- ne kažem da su eksperti koji su radili DSL nestručni, ali prilikom izrade tog dokuemnta očito nije došla do izražaja njihova stručnost već njihova potkupljivost.“- istakao je Luković podsjećajući da mu je rukovodilac tima za izradu DSL za Sveti Marko, dr Kaliopa Dimitrovska-Endrjus na jednoj od tribina u Tivtu tokom javne rasprave o nacrtu DSL, „javno priznala da su planeri bili pod pritiskom naručioca – Ministarstva za ekonomski razvoj“.

„Cijela ova piča svodi se na to da na Sveti Marko nisu došli investitori već diveloperi koji zauzimaju nekretninu i imaju za cilj da ih unovče po 10 puta većoj vrijednosti. Saučesnici su im u tome Ministarstvo za ekonomski razvoj, Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine, JP „Morsko dobro“ i opštinski rukovodioci u Tivtu koji nemaju svoj stav.“- podvukao je Luković.

On je odbacio argumentaciju „Metropola“ i pojedinih čelnika lokalne samouprave da Sveti Marko treba zaštititi od erozije koja je navodno posljednjih desetljeća značajno smanjila površinu ostrva, pa ga od razornog dejstva talasa i vjetrova treba štititi izgradnjom vještačkog poluostrva preko plićine Tunja.

„Nabavili smo katastarske karte iz 1873 godine i preklopili ih sa kartama dobijenim nakon najnovijeg avionskog snimanja terena od prije par godina. Razlike su minimalne, gotovo da ih i nema što potpuno negira teoriju o navodnoj velikoj eroziji ostrva.“-zaključio je Luković.

Siniša Luković

Galebovi i macka Foto: ludmilayilmaz

-o0O0o-

STRANCI VOLE OTOKE NA KOJIMA JE VRIJEME STALO

Pod ovim naslovom je u zagrebačkom Jutarnjem listu od 26.3.2009. objavljen članak. A ispod podnaslova „Raj za turiste – Paradoks jadranske ljepote“ piše, između ostalog, i ovo:

„Ta trajna nerazvijenost (otoka, op. c.) , kod velokog segmenta turista element je privlačnosti Jadrana. To su ljudi kojima (...) je važnije da nema hotelskih visokogradnji. Spremni su prihvatiti uvijek istu komarču s gradela, jer im je važno pobjeći od koktel barova. (...)

Turizam je takav – on ima poljubac smrti, kad nešto dotakne, to se pretvori u elegantni, mrtvi tematski park (...)“

Uvijek sam se pitao zašto su kampovi toliko skupi, čak skuplji i od apartmana. Rekli si mi „E, u kampove dolaze turisti koji znaju uživati u prirodi. I spremni su zato više i platiti.“

Pa betonirajmo!

Grrozni

Karikatura SvjetionikED

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"