Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

21.11.09

Zavalizacija Svetog Marka

Prenosimo u cijelosti članak iz Monitora

Monitor DRUŠTVO, November 20, 2009

PROJEKTI METROPOLA S

POPRAVNOG BEZ

POPRAVKE

Zavalizacija Svetog Marka

(Branka PLAMENAC)

clip_image001

Građani Tivta, angažovani u kampanji koja je imala za cilj sprječavanje planirane devastacije ostrva Sveti Marko, izgradnje vještačkog poluostrva Palazzo nasipanjem prirodne plićine Tunja i gradnje velike marine na ostrvu prema planovima ruske kompanije Metropol, postigli su prvi veliki uspjeh.

Upozorenja i apeli velikog broja građana, stručnjaka, umjetnika, arhitekata, NVO, zaljubljenika u more i prirodu iz cijelog svijeta, potpisnika Peticije za spas Tunje, uticali su da moćni investitor i vlasnik ostrva Mihail Slipenćuk i Ministarstvo za uređenje prostora urade reviziju planova i Nacrta državne studije lokacije Ostrvo Sveti Marko u kojoj su najsmjelije ideje Rusa našle svoje utemeljenje.

„Cijelo vrijeme nismo sumnjali da će struka, jaki argumenti i ogroman broj građana, u tom dijelu problematičnog plana odnijeti prevagu. Stvar je zapravo bila prilično jednostavna - odbačeno rješenje nije imalo niti jedno održivo uporište niti argument," navodi se u tekstu incijatora peticije pod nazivom, Mala pobjeda za održivi razvoj ali velika za održivu nadu, objavljenom na  njihovom blogu

PO RECEPTU: „Težište naše akcije je bilo da se sačuva Tunja, ali peticija i njeni zahtjevi su širi. Da se zaštiti područje definisano u peticiji, šire područje Tunje sa ostrvom Gospa od Milosti, pripadajućim akvatorijem i gravitirajućim dijelom Svetog Marka, i da se bitno smanji gradnja na ostrvu - minimalna gradnja, bez privatnih vila, što korespondira s važećim GUP-om i Nacrtom PUP-a za Opštinu Tivat, pa čak i planom Morskog dobra koji na ostrvu predviđa samo turizam a ne i rezidencijalno korišćenje - privatne vile."

Reducirana Državna studija lokacije biće završena uskoro i u njoj nema nasipanja mora, bar ne u prvobitnom obimu, ni betoniranja Tunje. Nema ni velike marine na ostrvu, ali suština projekta ostala je gotovo nepromijenjena.

Ostrvo Sv. Marko, tačnog naziva Stradioti, jedno je od dva veća nenaseljena i zelenilom obrasla ostrva, koje Crna Gora na svom dijelu Jadrana ima (drugo je Sv. Nikola kod Budve), koje ruski investitor planira da zazida većim brojem vila namijenjenih tržištu, bungalova, hotela i drugih objekata.

Model ulaganja stranih investicija na najatraktivnijim lokacijama Crnogorskog primorja, po kome se najprije grade vile, apartmani i bungalovi za prodaju na tržištu a potom poneki manji hotel, koji je najupečatljivije primijenila ruska kompanija Miraks na rtu Zavala u Budvi, primjenjuje se i na ostrvu Sveti Marko.

Na prvom Festivalu investicija nedavno u hotelu Maestral u Pržnu, kompanija Metropol promovisala je novi koncept gradnje odmarališta na Svetom Marku. Predstavljena je najnovija drastična intervencija na prostoru ostrva. Dragulj Boke na prodajnom sajtu Metropol Developmenta nadahnuto se promoviše: „Ostrvo ljepote koje oduzima dah smješteno je na lokaciji UNESCO svjetskog nasljeđa u Tivatskom zalivu... Dom bogovima grčke mitologije ostrvo Sv. Marko sada se sprema da postane prvo evropsko utočište sa šest zvjezdica.."

Taj dom za bogove u rukama investitora, samo je još jedna profitabilna lokacija čije božanske prirodne vrijednosti imaju dobru prođu na tržištu nekretnina. Gusta borova šuma ostrva i oko 4.000 stabala masline ustupiće uskoro mjesto betonu, nizu vila, bungalova, marina, saobraćajnica. Sveti Marko se pretvara u luksuznije stambeno naselje.

Plan predviđa izgradnju 74 luksuzne vile različitih veličina, od 345 pa do 920 kvadrata. Ukupna površina rezidencijalnih vila iznosi 45.000 kvadrata! Njihova prodaja uveliko je počela. Privatne vile sa sopstvenim pontama i vezovima za jahte i glisere okružuju jedinstvenim prstenom od betona, priobalni dio ostrva, zonu u kojoj neće biti dozvoljen pristup posjetiocima i turistima. Vlasnicima vila obećava se privatnost i izolovanost. Ekskluzivnost i „najrjeđi luksuz"!

BETONIRANJE OBALE: Citat iz prodajne kampanje investitora mogao bi biti poziv za reakciju vlasti na sprječavanju uzurpacije i privatizacije obale:

„Raskošne vile s privatnom plažom, rezidencija na pjeni od mora, sa pojedinačnim vezovima i veličanstvene palate... Sveti Marko će spojiti netaknutu prirodu sa čistom dekadencijom i stvoriti svijet fantastične izolacije..."

Planira se gradnja 100 bungalova različitih tipova, s ukupno 12,5 hiljada kvadrata! Mnogi od njih su i bukvalno „zagazili" u more!

Obaveze koje je Crna Gora preuzela ratifikacijom Barselonske konvencije i pratećih dokumenata u oblasti zaštite obale, kojima se zabranjuje gradnja u priobalnom dijelu u širini od 100 metara od mora, u DSL za Sv.Marko, nijesu našle primjenu. Kao ni odredbe Zakona o morskom dobru kojima se obezbjeđuje poseban tretman morske obale kao javnog dobra u opštoj upotrebi, i posebnu zaštitu s propisanim uslovima gradnje i uređenja u zaštićenom pojasu.

Gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš nedavno je izjavio kako neće dozvoliti budvanizaciju Tivta. Dobio je zavalizaciju i betoniranje Svetog Marka.

Pored vila i bungalova planiran je i manji hotel u centralnom dijelu ostrva sa 60 soba i oko 4.800 kvadrata. Tu su i spa centar, restorani, barovi i kafei, jahting klub, servisni centar...

Od nasipanja mora nije se odustalo. Naprotiv! Površina ostrva nedovoljna je da podmiri ambicije investitora. Umjesto prvobitnih 86,500 m2, revidirani plan predviđa da se nasipanjem plićaka od mora „otme" mnogo manje, „svega" 10.600 kvadratnih metara!

U skladu s takvim planovima, investitor prikazuje novu površinu ostrva Sveti Marko koja se bitno razlikuje od one kupljene. Navodi se 347.250, umjesto postojećih 336.650 kvadratnih metara!

DO KOPNA HELIKOPTEROM: Koordinator projekta na Sv.Marku Aleksej Rudenko naglasio je tokom prezentacije koncepta da jedan od bitnijih problema predstavlja pristup ostrvu! „U ovoj fazi projekta razmatra se nekoliko opcija. Vodeni transport, privremeni mostovi, vazdušni kranovi ili helikopteri", objasnio je.

„Kakva nadljudska upornost da se nešto uništi", komentariše jedan od potpisnika peticije najavu mogućih pontonskih mostova između Sv. Marka i Ostrva cvijeća, ili helikoptera iznad zaliva koji nose građevinski materijal.

Izrada Državne studije lokacije za ostrvo Sv.Marko povjerena je firmi Urbi Montenegro Doo, podgoričkoj filijali istoimene slovenačke firme iz Ljubljane. Pored Slovenaca, kao osnivač kompanije Urbi, registrovane za prostorno planiranje, pojavljuje se i firma Winsoft Doo iz Podgorice, vlasnika Predraga Bulajića. Inženjer Bulajić koordinator je tima za izradu Državne studije koju je naručilo bivše Ministarstvo ekonomije, sadašnje uređenja prostora i zaštite životne sredine.

Obrađivač Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za DSL Ostrvo Sveti Marko je upravo firma Winsoft Predraga Bulajića. Elaborat Strateške procjene naručuje takođe Ministarstvo ekonomije.

Dvije firme, u kojima se Bulajić pojavljuje kao vlasnik i osnivač, rade dva značajna ali suprotstavljena projekta za Vladu Crne Gore. Bulajić koordinira i Studiju lokacije i njenu „nezavisnu" i „stručnu" ocjenu. Bulajić ocjenjuje Bulajića! I daje pozitivnu ocjenu projektu koji je kasnije odbačen kao neprihvatljiv.

Zanimljiv je citat iz Strateške procjene DSL za Sv.Marko, u kojem se navodi da je za prirodu ostrva Sv.Marko bolje da se planovi iz Studije realizuju, nego da do gradnje ne dođe!?

„Ocjenjuje se da bi nerealizovanje Studije lokacije dovelo do daljeg pogoršanja životne sredine u predmetnom prostoru...Iz navedenog proizilazi da je realizovanje zahvata iz Studije, uz striktno uvažavanje mjera za sprječavanje, ublažavanje i ograničenje negativnih uticaja, povoljnije sa stanovišta zaštite životne sredine nego stanje bez zahvata"! Aferim!

Branka PLAMENAC

Link

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"