Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

19.11.09

Novi plan

Novi plan divelopera za

zamazivanje očiju javnosti

Mada još niko nije vidio novu (ni izmijenjenu) DRŽAVNU studiju lokacije za Sv. Marko niti NOVU procjenu njenog uticaja na životnu sredinu, novine su ovih dana bile pune naslova tipa: “Obnovljen projekat…”, “...predstavljen novi projekat…”, “..Prezentacija projekta..”, …

Da vidimo ko je i što u stvari predstavio i što tu ima novo ?

Krenimo od onoga što uvjek odmjerena i uzdržana Pobjeda donosi:

RUSKA KOMPANIJA „METROPOL“ PREDSTAVILA NOVI PROJEKAT ZA DIO OSTRVA SVETI MARKO

Planiraju odmaralište sa šest zvjezdica

Budva – Predstavnici kompanije „Metropol divelopment” će maksimalno očuvati prirodno okruženje u realizaciji projekta na ostrvu Sveti Marko. Izvršni direktor „Metropola“ Aleksej Rudenko je, na prezentaciji na prvom Festivalu nekretnina i investicija u Crnoj Gori u Pržnu, naglasio da projekat „Sveti Marko“ predstavlja luksuzno odmaralište sa šest zvjezdica, koji razvija iskusan međunarodni tim eksperata.

-Projekat je značajan za Crnu Goru zbog visokog priliva investicija, stvaranja novih poslova u regionu, kao i za razvoj transportne i turističke infrastrukture. Novi koncept projekta obuhvata 14 odsto od ukupne kvadrature ostrva. Na površini od 79.290 metara kvadratnih biće izgrađene 74 privatne vile, 100 bungalova, apartmani i luksuzni hotel, kao i savremeni restorani, barovi, kafei, butici, jahting klub i mreža SPA – usluga. Svi poslovi biće završeni za tri godine, a njihova realizacija iznosiće 300 miliona eura, rekao je Rudenko.

Prema njegovim riječima, jedan od bitnijih segmenata novog koncepta je i razvoj kopna, kako bi odmaralište moglo uspješno da funkcioniše.

-Pristup ostrvu je glavni faktor, koji se mora imati u vidu. U toj fazi projekta biće nekoliko opcija za razmatranje, rekao je Aleksej Rudenko.

Pobjeda 14.11.2009

Tu je i Rudenkova brošura – buklet ili štoli već iz koje se vidi:

StaroEDStaroED1 kako je izgledalo staro

NovoED i kako su oni zamislili novo rješenje

Da bi “pojasnio” situaciju njegov kolega Oleg Korolj za TV IN kaže:

"Još nismo završili rad na razvojnom projektu. Trudimo se oko studija lokacije, trudimo se da dobijemo sve neophodne dozvole. Posle te faze, kada nam Vlada CG odgovori pozitivno na finalnu studiju lokacije, ići ćemo u razradu detaljnog plana, i krenuti sa izgradnjom" - dodao je Korolj.

Po novom

Nove povrsine ED

Po starom

Potsjetimo se bilo je napisano:

Trenutni (sada već stari –op.p.s.) koncept iskazan od strane investitora uključuje izgradnju sljedećih sadržaja:

- Luksuzni hotel i Spa sa 60 bungalova, 40 soba deluxe kategorije, 20 apartmana (tipa suite) i glavnom zgradom i propratnim sadržajima. Kategorija hotela je 6 zvjezdica, BGP ukupno oko 21000m2;

- Marina sa 140 vezova za jahte do 25m dužine;

- Prodavnice/butici, Yacht club, propratni sadržaji, ukupne površine 6000 m2;

- 108 vila na totalnoj površini od oko 61.000m2

ANALITIČKI PODACI

Opštu sliku o ostvarenim kapacitetima na području Studije lokacije ilustruju sledeći parametri:

Površina zahvata 179.6 ha

Površina planiranih urbanističkih parcela 534 787 m2

Ukupna površina pod planiranim objektima 66 112 m2

BGP planiranih objekata (uključujući korisne suterenske etaže) 148 012 m2

Površina javnih uređenih prostora 22 542 m2

Površina park šume 87 057 m2

Površina zelenila unutar urbanističkih parcela 220 841 m2

Površina plaža 42 973 m2

Programski pokazatelji planiranog stanja:

- Površina zahvata Plana.............................. 179,6 ha

- Broj gostiju (okvirno).................................. 860

- Broj zaposlenih (okvirno)..............................509

- Indeks izgranenosti na nivou studije................ 0,35

- Indeks zauzetosti na nivou studije...................0,15

- Površina park šume po gostu.........................136 m2

- Površina slobodnih površina po gostu...............417 m2

- Površina plaže po gostu................................ 51 m2

Usporedba stari – novi plan

 

DSL nacrt

NOVI KONCEPT

RAZLIKA

 

P m2

P m2

novo staro

Sv. Marko

337 759

336 650

-1 109

Sv. Marko i nasip

424 340

347 250

-77 090

Nasip

86 581

10 600

-75 981

Pod objektima

66 112

50 000

-16 112

BGP

148 012

79 290

-68 722

       

Index zauzetosti

0.15

0.14

-0.012

Index izgradjenosti

0.35

0.23

-0.120

Mala dodatna analiza

Staro-novo ED

  1. Po numeričkim pokazateljima ispada da, kada se izuzme nasipanje plićine Tunja i gradnje na tom nasipu, bitnijih odstupanja od gradnje na samom ostrvu nema. Dok se upoređujući grafičke prikaze uočava da se broj vikendica na samoj obali povećao, da je njihova gustina veća, kao i da je putna mreža postala neuporedivo gušća!
  2. I dalje se insistira na nasipanju mora površine sada 10.600 m2 umjesto 86.581 m2
  3. Istaknuti su zahtjevi za gradnjom na kopnu – servisa i sl.
  4. Po prvi put se priznaje da su ono što su ranije eufemistički zvali rent a vilama zapravo vile namjenjene za tržište, ostaje sumnja da se isto odnosi i na bungalove. To je u direktnoj suprotnosti sa planom morskog dobra i važećim GUPom Tivta, koji predviđaju isključivo turizam i to po GUP-u (i nacrtu PUPa) na cca jednoj trećini ostrva!
  5. Ovolika izgradnja na ostrvu bi bila neprihvatljiva i kada bi se to moglo uraditi čarobnim štapićem. Da bi se ista ostvarila sa realnom tehnologijom, pogotovu na ostrvu čija je geološka osnova vrlo osjetljiva, već sama gradnja će uzrokovati katastrofalne posljedice - ostrvo će u tom slučaju biti prvo potpuno uništeno, sa neizvjesnim posljedicama obzirom na neizvjesnu dužinu gradnje obzirom na padavinsko ispiranje i sl. Ako planeri kažu cca 3 godine, pa to pomnožimo sa realnih 2 ili 3 dobije se višegodišnje nagrđivanje ostrva, pejzaža, vizura, biodiverziteta, na ostrvu i u okolnom moru – praktično cijelom zalivu (To nacrt procjene uticaja na životnu sredinu djelimično i priznaje, ali tek toliko da bi se autori ogradili od vjerovatnih posljedice, a ne i da bi dali negativnu ocjenu i odbacili ovakvo rješenje!). Godinama bi Sveti Marko u toku gradnje bio kao eruptirani blatnjavi čir na licu Tivatskog zaliva, a kaljuga koja bi se širila zalivom bi izazivala pomor i jezu. Katastrofa.
  6. U materijalu za prezentaciju se navodi problem transporta tokom gradnje pa se nabrajaju mogućnosti pomorskog transporta, privremenog mosta žičara i helikoptera. Kakva nadljudska upornost da se nešto uništi! Pretpostavljam da vjerovatno idu na varijantu privremenog pontonskog mosta kao moguće najjeftiniju varijantu i zamišljam ruske inženjerske jedinice kako nadiru preko ostrva Cvijeća i u hrabrom jurišu u rekordnom roku postavljaju sivomaslinasti (radi vizure) pontonski most prema Svetom Marku! Ta bi katastrofa stojala godinama, a kad bi se već navikli napravili bi trajni most, jer će u međuvremenu stanovnici prvog naseljenog ostrva na crnogorskom primorju potpisati peticiju za ostvarivanje funkcionalne veze sa kopnom i podnijeti elaborat da će tako puno više para potrošiti u Crnoj Gori i bolje doprinijeti osiromašenoj crnogorskoj privredi.
  7. U izjavama predstavnika Metropola vidi se da oni rade predlog studije lokacije, koja bi po našem zakonu morala biti državna studija! Znači DRŽAVA treba da pravi studiju, poštujući planove višega reda, konvencije i struku, a ne investitor!!!
  8. Procjenu uticaja bi trebalo da napravi stvarno stručna i NEZAVISNA ekipa, da bi se dobio stvaran uvid o mjeri srljanja sa ovakvim planom!

Otok Stradioti

Pripadajuća štiva:

CdM 10 Nov 2009. (ima i lijepa fotka !)

CdM 14 Nov 2009. (ima lijepih komentara !)

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"