Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

29.11.09

Inicijatori peticije ne odustaju !

Usred maslinjaka 74 vile

IAKO SE ODUSTALO OD UNIŠTENJA TUNJE, ORGANIZATORI PETICIJE ZA ZAŠTITU SVETOG MARKA NASTAVLJAJU AKCIJU

Sveti Marko ED

Tivat - Inicijatori međunarodne peticije za spas plićine Tunja i zaštitu ostrva Sveti Marko u Tivatskom zalivu nastavljaju prikupljanje potpisa podrške na taj akt, ne odustajući od konačnog zahtjeva da se čitavo područje Krtoljskog arhipelaga zakonom zaštiti i da se bitno smanji planirana gradnja turističkih kapaciteta na najvećem bokeljskom ostrvu.

Ministarstvo uređenja prostora nedavno je potvrdilo da se odustaje od rješenja iz nacrta državne studije lokacije „Ostrvo Sveti Marko“, a koja predviđaju drastičnu gradnju na ostrvu i uništenje obližnje plićine Tunja nasipanjem i betonizacijom mora u površini većoj od nekoliko desetina hiljada kvadrata.

Vlasnik Svetog Marka i inicijator izrade takve DSL, ruska kompanija „Metropol“, najavila je da će na netaknutom prirodnom dragulju u Tivatskom zalivu izgraditi prvi evropski superluksuzni turistički kompleks kategorije šest zvjezdica.

Nakon ogromnog pritiska tivatske, ali i međunarodne stručne javnosti, Rusi i Vlada su odustali od nasipanja i uništenja Tunje izgradnjom vještačkog poluostrva „Palazzo“, i na sajmu FREI u Budvi prošle nedjelje predstavili su takozvani „novi koncept“ plana za Sveti Marko koji predviđa da se bukvalno sve planirane vile sa vještačkod poluostrva „presele“ na otok, devastirajući najveći dio guste mediteranske vegetacije i maslinjaka sa više od 4.000 korijena maslina na ostrvu.

„Novi koncept“ koji su u Budvi predstavili Rusi predviđa da na predivnom bokeljskom otoku praktično nikne još jedna Zavala sa ogromnim brojem privatnih vila za stanovanje.

Samostan Gospe od Milosti na Otoku ED

„Metropol“ namjerava da u netaknutim maslinjacima Svetog Marka sagradi ukupno 74 privatne rezidencijalne vile pojedinačne površine od 345 do čak 920 kvadrata. Ukupno će na ostrvu biti izgrađeno čak 44.390 kvadrata površine vila za tržište koje Rusi uz parolu „privatnost i odvojenost“, već na Internetu nude kupcima uz obećanja o potpunoj intimi, privatnosti, odvojenosti i nedostupnosti za širu javnost.

Svaka od tih ultraluksuznih vila imaće i poseban pristup, sa puta i mora preko privatnog pristaništa, čak i privatno kupalište. Time se u potpunosti narušavaju rješenja iz planskih dokumenata Opštine Tivat i „Morskog dobra“ koji na ostrvu predviđaju samo turizam, a ne rezidencijalno korišćenje – privatne vile, kao i sam zakonski koncept morskog dobra kao dobra u javnoj upotrebi bez ograničenja u pristupanju.

Uz to, Rusi na Svetom Marku namjeravaju da izgrade i još 100 bungalova ukupne površine 12.250 kvadrata i omaleni hotel sa 60 soba i apartmana površine 4.800 kvadrata.

Uz planiranih 15.000 kvadrata prodavnica, restorana i barova, te 2.850 kvadrata servisnih i tehničkih sadržaja, ukupna površina planiranih objekata na ostrvu dostiže skoro 80 hiljada kvadratnih metara.

Rusi namjeravaju da ostrvo površine 347.250 ovaj put dograde sa „samo“ 10.600 kvadrata kako bi dobili obećana privatna pristaništa i kupališta za vlasnike privatnih rezidencijalnih vila.

Inicijatori peticije za spas Svetog Marka smatraju da obaveze koje je Crna Gora preuzela ratifikacijom Barselonske konvencije i pratećih dokumenata u oblasti zaštite obale, kojima se zabranjuje gradnja u priobalnom dijelu u širini od 100 metara od mora, u planovima za Sveti Marko, nijesu primijenjene.

Nijesu primijenjene ni odredbe Zakona o morskom dobru „kojima se obezbjeđuje poseban tretman morske obale kao javnog dobra u opštoj upotrebi i posebna zaštita s propisanim uslovima gradnje i uređenja u zaštićenom pojasu“.

Protivnici planova „Metropola“ sa najvećim bokeljskim ostrvom tvrde da će izgradnjom tolikog broja vila i drugih objekata, saobraćajnica i pratećih sadržaja, otok biti trajno devastiran i pretvoren u još jedno vikendaško-turističko naselje, a upozoravaju i na dodatne prostorne apetite Rusa koji u svom „novom planskom konceptu“, traže i da im se na obali Tivatskog zaliva obezbijedi dodatni prostor za tehničko funcionisanje budućeg resorta na Svetom Marku.

Senjao na Tunji i Otok ED

Nova Zavala u Boki Kotorskoj

„Parcelacija zemljišta i izgradnja tolikog broja privatnih vila koje nijesu u sklopu hotela, na tako malom i po građi osjetljivom ostrvu, predstavlja zavalizaciju tog bokeškog dragocjenog dragulja. Tvrdnja da je to slučaj i sa drugim destinacijama u svijetu nije tačna, barem ne sa svim destinacijama, a svakako ne onim gdje se države trude da sačuvaju svoju obalu, primjenjuju Barselonsku konvenciju i ne žele da popuste divelopersko-građevinsko-mafijaškim lobijima i korupcionaško-profiterskim interesima da im uništavaju najdragocjenije resurse koji su upravo temelj kvalitetnog turizma i održivog razvoja“, naveli su inicijatori peticije za spas Svetog Marka na svom blogu na koji i dalje stižu potpisi podrške iz cijelog svijeta.

„Prije donošenja konačne odluke dobro bi bilo da donosioci odluke stvarno sagledaju kako to rade drugi, kod kojih deklarativno nije kosmički udaljeno od praktičnog. Dovoljno je sagledati primjer Hrvatske gdje se sa neuporedivo većom brigom odnose prema svojoj obali i ostrvima – nema stanogradnje za tržište na ostrvima i obali, primjenjuju se elementi Barselonske konvencije, ne vrši se neodrživa urbanizacija obale i rasprodaja priobalnog zemljišta. Na nenaseljenim ostrvima nema nikakve gradnje. Nije u pitanju njihova nesposobnost, a naša sposobnost, već suprotno – njihova odgovornost prema najdragocjenijim prostornim resursima, za razliku od naše neodgovornosti“, navodi se na blogu.

S.LUKOVIĆ

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"