Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

28.11.09

Izvodi iz štampe

Što je novo u novinama

Vijest dana svakako je najavljeni bankrot projekata vještačkih ostrva u Dubaiju. 60 milijardi $ duga koje ne mogu vratiti, napravit će promaju u mnogim džepovima, najprije onim dubokim, a ubrzo i onim kroz koje promaja odavno puše.

NoviDubai GoogleEarth

Ali vratimo se našoj temi

Od Pajaca do pajaca - preko plutajućeg mosta

Pošto smo se mi problema vještačkog ostrva preko Tunje na vrijeme riješili, da vidimo kako stojimo sa vještačkim (privremenim, plutajućim, pontonskim) mostom preko morskog prolaza Ralo sa druge strane Stradiotija ?

“Vijesti” nam donose vijesti o tome:

Čija je ideja most? Kao i za nesuđeni Palazzo i ovoga puta teret tumača ideje preuzima Zlatko Petković. Dali zbog opisa radnog mjesta ili nečeg drugog, tek obratio se preko radija svojim sugrađanima da ih obavijesti:

„S obzirom na to da je riječ o ostrvu do koga se može stići samo brodom i što značajno poskupljuje planiranu izgradnju turističkog kompleksa, razmišlja se o fizičkom povezivanju Svetog Marka sa Ostrvom cvijeća. To razmišljanje nije od danas, ono je postojalo i ranije kada je Sveti Marko komercijalizovao francuski ‘Club Mediteranee' ".

Most OC-SvM NB

Koordinator razvoja ostrva Sveti Marko Zlatko Petković tvrdi da je jedini razlog što to nije ranije urađeno činjenica da bi se na taj način devastirala susjedna Prevlaka (Ostrvo Cvijeća). Međutim sada, kako tvrdi, postoji jak kontra-razlog, a to je da se uštedi trećina cijene prevoza pri izgradnji vikend naselja na Sv. Marku.

Prvi komentar koji nama pada na pamet je: Smiješno! Smiješno i žalosno !

Zašto je to smiješno, žalosno i neprihvatljivo čitajte u nekom sledećem prilogu, a ovdje samo još link na tekst:

Niče most između Svetog Marka i Ostrva cvijeća?

RUSKI „METROPOL“ RAZMIŠLJA O „PRIVREMENOM“ POVEZIVANJU OTOKA

Link na kompletan tekst.

Savjeti susjeda

"Pobjeda" nam takođe pruža  korisnih informacija kao npr. u tekstu od 15.11.2009. koji smo neopravdano zanemarili:

Sanio Ljubunčić direktor Hrvatske agencije za izvoz i ulaganja:

"...u priobalju, odnosno području morskog dobra postoji zabrana gradnje minimum 100 metara od obale. Pošto aktiviranje ostrvske imovine podrazumijeva pravo gradnje kroz koncesije, teško da se može govoriti o prodaji ili privatizaciji ostrva ili otoka ... Ulazak stranih investitora u bilo koju državu automatski povećava i rizik, ... Glavni rizik je u oblasti prostornog planiranja.... Od današnje odluke zavisi šta će naslijediti naša djeca. To znači da odluka mora biti mudra i jako promišljena."

dr Ivica Radović, državni sekretar srpskog Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja:

"Prostorno planiranje treba da bude mudro, jer je to šansa Crne Gore koja se može iskoristiti samo kroz pravilan odnos u sadržajima, djelatnostima i aktivnostima. Nedopustivo je da se na nekim atraktivnim lokacijama sa prirodnim i kulturnim nasljeđem gradi neprimjerno,"

Tivatski arhipelag NB

Lijepo kažu Sanio i Ivica, a što kaže sledeći sagovornik “Pobjede” u istom tekstu?

Aleksej Rudenko, projekt koordinator ruskog „Metropol developmenta”:

"Crna Gora je atraktivnija od njenih komšija. Zato ćemo i mi, uprkos krizi, završiti projekat Sveti Marko kako smo i planirali - sa 6 zvjezdica, što je najveći svjetski standard. Sveti Marko će biti najpoznatije odmaralište ovog tipa u Evropi, radiće cijele godine, imati 120 soba, 60 apartmana i 70 vila. Očekujemo da izgradnja krene za 3,5 godine,... U Crnoj Gori ima još atraktivnih lokacija, prije svega na Primorju, za koje smo mi zainteresovani. „Metropol” ima predstavništva u 10 zemalja, ali nam je Crna Gora strateški najinteresantnija."

Jasno, jer u Hrvatskoj ne može što na Sv. Marku može. To je svakako vrlo interesantno s obzirom da su CG i HR potpisale iste EU konvencije koje tretiraju ovu oblast.

Kompletan tekst

ZAŠTO ĆE CIJENE NEKRETNINA RASTI SAMO U CRNOJ GORI I HRVATSKOJ

Krivo je more

Na Linku

Savjeti Britanca

Savjeti naših komšija i susjeda možda nisu mjerodavni, oni nas možda obmanjuju !? Mi da zaštitimo naše prirodne dragulje pa onda oni svoje da "uvale" Rusima !?

Strp NB

Idemo zato malo dalje da vidimo kakve je savjete nudio jedan britanski savjetnik

"...ono što je ostavilo najveći utisak na mene, jeste brzina kojom se Boka uništava. Ovo je oblast izuzetne ljepote, svjetska baština UNESCO-a, koja je preživjela rimsko i otomansko carstvo, uspon i pad venecijanske i habsburške imperije, Titovu Jugoslaviju i ratove 90-tih, ali će tokom nekoliko godina biti izobličena korupcijom i divljom gradnjom najgore vrste..."

Tekst koji je neopravdano dugo izostajao sa našeg bloga. Pročitajte obevezno čitav sadržaj

Ubijanje zlatne koke Crne Gore

11.08.2008 (Vijesti, Piše: Džulijan Brajtvajt - dugogodišnji britanski diplomata)

Kompletan tekst na Linku

Ruska obećanja

Novi vlasnik našeg ostrva, ruski "Metropol" Mihaila Slipenćuka, za svoje fanate, odštampao je novi broj žurnala Metrofan.

Слайд1Metrofan

Od strane 58 do 63, na masnom papiru, pod teško prevodivim naslovom (mogući prevod bi bio i "Ostrvo sa kojim nam je krenula karta") i podnaslovom "opit reportaža iz budućnosti" donosi SF priču o Svetom Marku. Po ugledu na uvodni tekst našeg bloga, priča je namijenjena čitaocu iz budućnosti. Počinje sa "Tivat, Crna gora, 15 avgusta 2010 i neke"

Dakle, mlada, tanušna, plavokosa novinarka (kako je mi zamišljamo), dolazi na ostrvo (došla je morskim putem - izgleda da se ideja mosta u avgustu ove godine- kada je najvjerovatnije ovo pisano- još nije bila rodila ?) i izvještava o tome svoje čitaoce. Izdvajamo samo par "bisera":

"Arhitektura ostrva Svetoga Marka protkana je uticajem venecijanske tradicije - umjetničkom mješavinom vizantinskog, romanskog, gotičkog stila sa elementima renesanse i baroka. Polukružni lukovi i kolonade, rimski kameni zidovi i uski prozori - puškarnice, uvrnuti stubovi i palaci u nizu, - sve to daje utisak Italije iz vremena Karla Velikog.

Po vrhovima ostva i obalnoj liniji razmještene su otmene vile, a na samoj vodi - nedavno sazidani taunhausi u venecijanskom stilu. Iz takvoga doma moguće je izaći pravo u vodu, - sama priroda je arhitektama nametnula tu ideju jer - sezona kupanja proteže se na 180 dana godišnje. ..."

"Pošlo mi je za rukom da neslužbeno porazgovaram sa nekima od sretnih stanovnika ovog raja. No neću sada otkrivati imena. Ali ako pitate - dali među njima ima više članova vladajućih evropskih i bliskoistočnih dinastija , holivudskih zvjezda ili fudbalera madridskog "Reala" - samo ću se nasmijati..."

Karnevao JL

A što drugo nego se nasmijati !

Poslije rata su neki pričali da u CCCP rastu toliki krastavci da im krajevi vire sa strana zaprežnih kola, danas svi "znamo" da su ribizle u Americi kao paradajz.

Jedino se više ne sjećamo što to bješe grbaljska pamidora i kakav joj je okus.

Evo vam link i na ovo posljednje štivo (pažnja, malo treba vremena za učitati, radi se o preko11Mb): Metrofan II.pdf

Još nekoliko linkova za duge zimske noći:

O našoj uspješnoj aktivnosti: Usred maslinjaka 74 vile

Što je ostalo za rasprodaju: Župa čeka investitore

Još o našoj aktivnosti: NASTAVLjA SE PETICIJA ZA SPAS SVETOG MARKA

Dali ste zaboravi na SLUČAJ KRAŠIĆI: Korov brži od sudova

Zašto su građani (Tivćani) nemoćni da pomognu sebi? : Okupacija u šest slika

Presjek trenutnog investicionog trenutka (Ako vas tema stvarno interesuje oslobodite sebi bar po' ure vremena, dosta je dugačko)Zidaju samo lažna obećanja

Rusi kao investitori: Rusi otišli, ostale puste ledine i gomile dugova

Sa željom da ugodno provedete vikend, pozdravlja vas

Pilingrin Stradiotski

Tivatski zalivNB

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"