Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

21.11.09

Što je novo

Što je to NOVI KONCEPT

Krenimo od izjave portparolke Ministarstva uređenja prostora i zaštite šivotne sredine Zoje Spahić-Kustudić date javnosti (Vijesti 15.10.2009):

„Od prvog dostavljanja nacrta DSL Sveti Marko u novembru 2008. do danas, dobijen je niz komentara, a proces je kulminirao okruglim stolom koji je prije nekoliko dana održan uz učešće predstavnika Ministarstva uređenja prostora, Opštine Tivat, Savjeta za održivi razvoj, ‘Morskog dobra‘, obrađivača i kompanija svjetskog renomea ‘Savills‘, ‘Woods Bagot‘, ‘Arup‘, ‘Bovis‘, ‘Lend Lease‘ i investitora iz ‘Metropola‘. Rezultat tih aktivnosti je bila neophodnost da se plan revidira, uzimajući u obzir sve komentare koji su se čuli tokom javne rasprave, koji su dobijeni od Ministarstva i od ostalih zainteresovanih strana.(1) Punuđeni koncept, dakle, ne predviđa poluostrvo Palazzo i marinu koja bi bila aktivna tokom cijele godine(2)"... „došlo se do koncepta koji je podržan od svih strana“, te će tako ostrvo Sveti Marko „predstavljati novi brend crnogorskog turizma i primjer planiranja i da kao takvo može poslužiti kao uzor“.

„Studija lokacije treba da bude završena u naredna dva mjeseca. Suština projekta je ostala ista – stvoriti održivi turistički kompleks od šest zvjezdica za Crnu Goru.(3) Kompleks je projektovan tako da bude u saglasju sa prirodnim okruženjem i to je radio međunarodni tim sa izuzetno velikim iskustvom koji do tančina poznaje zahtjeve tržišta.(4) Ovo je vizionarski projekat koji će imati hotel sa šest zvjezdica, restorane, kafee i rekreativne objekte kojima će se pažljivo upravljati i koji će biti u sigurnom okruženju, što je neophodno da bi mogao da privuče ciljani dio tržišta. Međutim, jednostavna činjenica da se kompleks nalazi na ostrvu činiće ga različitim i daće mu onu specijalnu ‘magičnu‘ notu koju može da pruži samo ostrvo(5)

Kao što vidimo, nema nove Državne studije lokacije (DSL) niti nove Strateške procjene uticaja na životnu sredinu (SPU) ima novi koncept (NK) !

NK je investitor predstavio u svojoj brošuri pod nazivom

The Latest Concept*

clip_image002

Pored par fotografija ovog dragulja tivatskog zaliva i Boke kakav je on danas, (od kojih se neke ponavljaju mnogo puta - valja zbog štednje)  imamo i prateće tekstove koji nas uvode u to kako su oni zamislili da izgleda sutra:

clip_image003

Koje komentare ? (1)"Komentare koji su se čuli tokom javne rasprave (tu smo valjda negdje i mi), koji su dobijeni od Ministarstva i od ostalih zainteresovanih strana (i tu smo valjda negdje mi ?)" Međutim "mi"** nismo bili na okruglom stolu o kojem se, niti unapred niti izvesno vrijeme poslije, u javnosti nije ništa znalo.

clip_image005

Prevod baš i nije neki i uopšte buklet je očigledno urađen na brzinu, ali vidimo da izdavač insistira na tome da je bilo komentara. Valjda da bi naglasio kako su uzeti u obzir mada nigdje ne objašnjava što je to i zbog čega promijenjeno, kao što to ističe portparolka (2) "Punuđeni koncept, dakle, ne predviđa poluostrvo Palazzo i marinu koja bi bila aktivna tokom cijele godine"

clip_image007

Tek toliko da se zna što je čije ! Mada portparolka je duboko ubijeđena da će to što Metropol napravi na "svom" ostrvu biti "naše" tj. crnogorsko (3) "Suština projekta je ostala ista – stvoriti održivi turistički kompleks od šest zvjezdica za Crnu Goru"

clip_image008

Sa ovim se slaže i portparolka (4) "Kompleks je projektovan tako da bude u saglasju sa prirodnim okruženjem i to je radio međunarodni tim sa izuzetno velikim iskustvom koji do tančina poznaje zahtjeve tržišta." Sigurni smo u to jer kada STRUČNJACI ZA TRŽIŠTE ekološki planiraju - dobijamo ZAVALU ! Tako da ova eko-nakaza neće biti sama u okruženju nego će se uklopit jedno s drugim. A uklopiće se i sa vikend naseljem Krašići, barem po funkciji i dohodovnosti.

Masline, ćempresi i borovi će se pilat električnim pilama pa se tako neće oštetit ?!

Trajekti, helikopteri, vatrogasna kola, milicija, hitna pomoć ... sve na struju ?! Plus VIP bicikle, sandoline i pedaline... možda takođe na struju?!

Zar "maksimalno očuvanje prirodnog ambijenta" ne znači - ne dirati ništa, ili AKO SE BAŠ MORA - onda minimalno moguće ?!

Da vidimo o kakvom se minimumu radi ...

clip_image009

clip_image010

Ovo malo pretjerivanja u prvom pasusu baš godi, i ako je tipično laskanje. Ali ups !- to laskanje nije zbog nas, koji se i onako ponosimo svojim ostrvom, nego zbog budućih gostiju tog budućeg - jedinstvenog objekta.

Što je tu jedinstveno?

40 velikih i 20 još većih apartmana plus 100 bungalova od 100 i 145 kvadrata. Ok pa šta. Skupih, velikih, luksuznih, Deluxe aparmana ima u većini hotela širom svijeta. Da, ali ovo sve je na PUSTOM OSTRVU - raju za bogove !

Dali ? Duž gotovo cijele obale raspoređeno je jedna do druge 74 privatne vikendice (i to VRLO privatne, sa posebnim pristupom, sa puta i mora, svojom garažom, obalom, kupalištem-pristaništem itd) impozantnih gabarita od 350 do 900 kvadrata.

Gostima rizorta od obale ostaje uvala Gabrio i stotinak metara dosadašnje glavne plaže.

Zatim tu su pored neophodnih sadržaja tipa: salona za masažu, vodene i druge ljekovite tretmane te restorana, kafea, kafića i sl. ugostiteljskih objekata i LUKSUZNE PRODAVNICE. Dakle sve ono što bi posjetilac “mjesta za bogove” mogao očekivati od jednog “pustog ostrva bogato obraslog mediteranskom vegetacijom, maslinama, ćempresima…” ??!

SvM masline EDSv. Marko (Stradioti), na meti vandala. Zeleno – ćempresi, srebrno – masline, na njihovom mjestu planirane su vikendice !

Zbog svih tih vila i vikendica i ostalih “neophodnih” sadržaja od postojećeg biljnog fodna, po staroj koncepciji, bilo je planirano da ostane 25%, a po novoj očigledno još i manje. Ostalo sve mora biti preorano, prekopano, poravnato, izgrađeno, asvaltirano i popločano. Naravno sve što može - ponovno će se ozeleniti. Možda palme, magnolije, banane ??!

I štoće onda tu biti jedinstveno ? Zar lijepih vrtova nema oko svih pristojnih hotela na svijetu ? A dali u Dubaiju postoji hotel u maslinjaku, da ne postoji možda u Veneciji ili Monaku. Nema, ne postoji. E pa onda ne treba to ni nama ??!

Dali ovo možemo prihvatiti kao: "Maksimalno očuvanje prirodnog ambijenta"?

A što će biti sa pticama, kornjačama, ježevima, blavorima ? ("Što je ovo "blavor"" ? pita se sada novi vlasnik ostrva POSLEDNJE KONCEPCIJE ? "Do sada su bili nekakvi pilingrini, a sada nekakvi blavori - Stručnjaci moji pomozite !")

clip_image011

clip_image012

clip_image014

A ŠTO JE OVO sada – pitamo se mi ? Kako se toga niko nije ranije sjetio ? Što su činjeli izrađivači DSL i SPU kada su potpuno zaboravili na RAZVOJ KOPNA ?

Ništa za to, NK će im dati nove smjernice.

I na kraju još se pitamo: dali je i portparolka imala u vidu neko volšebno prevozno sredsto za prebacivanje sa ostrva na kopno kada je kazala: jednostavna činjenica da se kompleks nalazi na ostrvu činiće ga različitim i daće mu onu specijalnu ‘magičnu‘ notu koju može da pruži samo ostrvo(5)?

Pilingrin Stradiotski

Uskoro: Kako će se preko Miholjske prevlake prebačit most i hoće li pod njim biti magacini, garaže ili nešto drugo ? - čitajte uskoro!

---------------------

*Iskreno se nadamo da je posljedni i da će, kada i on padne, odustati od sličnih devastatorskih ideja za Sv.Marko

** Mi - misli se na nas, javnost, narod, ljudi (što bi rekli - GRAĐANI), pokretači i potpisnici peticije između ostalih.

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"