Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

24.4.09

Platiš 2 dobiješ 3

Navali elitni narode !

Ostalo je još malo neizbetonirane Boke !

tekst

Zanimljiva dešavanja na internet sajtovima „Metropola“ na kojim Rusi predstavljaju planove za Sveti Marko

ČAS GA NE VIDIŠ, A ČAS GA PRERADE

Nakon što su „Vijesti“ prije mjesec dana ukazali na drastične razlike izmedju projekta koji se ua ostrvo Sveti Marko servira domaćoj javnosti i onoga što vlasnik ostrva – ruska kompanija „Metropol“ nudi stranim kupcima na svojim sajtovima i sajmovima nekretnina u inostranstvu, sa internet-prezentacije ruske firme na adresi www.metroplol.ru skinut je projekat Svetog Marka.

Druga web-adresa na kojoj je kupcima predstavljan projekat budućeg elitnog turističkog risorta na najvećem bokeljskom ostrvu - www.islandsanmarco.com, nekoliko je dana bio nedostupan, da bi se onda pojavio u „redizajniranoj“ formi. Naime, sa tog sajta Rusi su „skinuli“ dotadašnju brošuru kojom su nudili drastično drugačiji projekat na ostrvu od onoga što predvidja inače osporavan i kontroverzni nacrt Državne studije lokacije „Ostrvo Sveti Marko“ (DSL) čiji je naručilac Ministarstvo za ekonomski razvoj Crne Gore. Sa sajta je misteriono nestala brošura u kojoj su Rusi najavili da će do 2010 na ostrvu površine oko 30 hektara, izgraditi ukupno 93 hiljade kvadrata objekata u osnovi, od čega čak 240 „privatnih vila, apartmana i kuća klase „luks“, hotel sa spa-centrom, salom za bankete i konferencije i kazinom, dječiji zabavni park, butike i umjetničku galeriju, 5 restorana, jaht klub sa marinom za 148 jahti, teniske i druge sportske terene, heliodrome i plaže sa otvorenim barovima i atrakcijama na vodi.“ Kupcima je tu obećana i mala replika Venecije sa sve gondolama i vezovi za mega-jhate duge i do 100 metara.

Umjesto ove, stavljena je nova brošura koja kupce budućih vila i stanova na ostrvu odmah na startu privlači sa porukom „privatnost i odvojenost“.

Презентация1 

Riješenja iz nove brošure bliskija su onima iz DSL i Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za Sveti Marko koje su radile medjusobno povezane podgoričke firme „Urbi Montenegro“ i „WINsoft“, ali opet nisu identična sa ovim planovima iza kojih stoji država i na koje je do sada stiglo najviše primjedbi tokom javne rasprave o svim studijama lokacija na primorju. Nova brošura otkriva i još jednu dimenziju zbog koje „Metropol“ i Ministarstvo za ekonomski razvoj insistiraju na izgradnji vještačkog poluostrva „Palazzo“ uz sjevernu obalu Svetog Marka, a koje bi nastalo nasipanjem i uništenjem aktuelne plićine Tunja. Naime, Rusi i crnogorski zvaničnici do sada su govorili o „Palazzu“ kao osnovi nove marine na Svetom Marku i zaštiti ostrva od po njima, pretjerane erozije koju mu pričinjavaju more i vjetrovi. Novi „Metropolov“ katalog medjutim, pominje i „Palazzo“ kao lokaciju na kojoj će se graditi 41 luksuzna vila za tržište. Pored ovih vila, Rusi na obali ostrva nasuprot „Palazza“ namjeravaju graditi još 18, a na na kompletnom rtu Debela glava i dalje ka jugositoku Svetog Marka gradiće se još 49 luksuznih vila za stanovanje.

Pajaco 

Kompletna površina stambenog postora na sada netaknutom prirodnom dragulju Boke iznosiće 42.980 kvadrata, dok na hotel sa bungalovima otpada 17.900 kvadrata, a na komercijalne, odnosno uslužne sadržaje na ostrvu 3, odnosno 2 hiljade kvadratnih metara.

Rusi navode i da će u njihovoj marini na ostrvu biti 120 vezova za jahte do 25 metara dužine, dodajući da ta cifra „ne podrazumijeva vezove uz vile na Pallazu“, što indirekno znači da ne odustaju od namjera da na Sveti Marko dovedu i mega-jahte duge i do 100 metara.

Pobornike zaštite prirode i stručnjake Istituta za bilogiju mora iz Kotora svakako će „obradovati“ i podatak da Rusi namjeravaju da naspu preko 120 hiljada kvadrata mora oko ostrva.

„Sveti Marko je ostrvo površine 33 hektara, ali će sa nasutom zemljom, imati više od 45 hektara površine.“- navodi se u novoj brošuri na sajtu islandsanmarco.com.

Siniša Luković

“Zašto ste dodali samo 4 hektara ? Dodajte još” Sa prošlogodišnjeg sajma u Kanu

Nema komentara:

Objavi komentar

Peticiju možete potpisati popunjavanjem elektronskog formulara preko linka sa naslovne strane: "Potpisivanje peticije"