Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

19.6.09

Erozija, korozija i blamaža

Sve što se nađe u moru - korodira. Zlato ne, ali izgubi sjaj pod naslagama algi, školjki i korala.

Tako i istina. Može da se prevuče slojevima laži, ali ona je tu, treba je malo protrljati i ponovo će zasijati.

Što je istina, što je tačno ? Da li erodira ostrvo ili je erodirao moral kod onih što za šaku srebrnjaka žele da zabetoniraju 12 hektara mora? Bit će sasvim jasno za 50 godina, kada se uporedi veličina “preostalog” ostrva sa značajem njihovog lika i djela. A za sada možemo da pogledamo u prošlost – što je bilo ptije 50 ili 150 godina.

ClanakIzVijestiED

Svetac proširen za tri

hiljade kvadrata

UPOREĐIVANJE AKTUELNIH I KARATA IZ DOBA AUSTRO-UGARSKE POKAZUJE DA SE OSTRVO SVETI MARKO NE SMANJUJE

- Nakon što su nedavno pomorske vlasti u Boki demantovale jedan od „argumenata“ ruske kompanije “Metropol“ da se na plićini Tunja stalno dešavaju pomorske nezgode i incidenti, stigao je i demanti drugog ruskog ključnog razloga zbog kojeg bi, po „Metropolu“ i njihovim podržavaocima iz Vlade Crne Gore, trebalo betonirati Tunju i na njoj podići vještačko poluostrvo „Palazzo“.

Obrazloženje Rusa i nekih crnogorskih državnih i funkcionera Opštine Tivat da Sveti Marko nasipanjem Tunje treba zaštititi od „veoma izražene erozije mora i vjetra“, direktno negiraju podaci iz austro-ugarskog katastra starog više od 130 godina.

Naime, inicijatori peticije za spas Svetog Marka i Tunje došli su do originala austro-ugarske zemljišne karte najvećeg bokeljskog ostrva iz 1873. godine, koja u poređenju sa aktuelnim kartama ostrva, nastalim na osnovu najnovijih aero-snimanja terena, odnosno sa satelitskim snimcima, pokazuje da navodne erozije na sjevernoj obali otoka u posljednjih 136 godina gotovo da i nema.

-Upoređivanje austrougarske karte sa najnovijim kartama ostrva dokazuje da je erozija na rtovima na sjevernom dijelu otoka bila minimalna, čak i da se ne uzimaju u obzir uticaji katastrofalnog zemljotresa iz 1979. o čemu nemamo podatke. Jedino značajno odstupanje je zapravo uvećanje ostrva od cirka 3.000 kvadrata na području plaže u Veljoj uvali nastalo izgradnjom platoa na glavnoj plaži turističkog naselja Sveti Marko “Cluba Mediteranee” koje je pretpostavljam, a lako je to i provjeriti, urađeno kod pravljenja tog naselja početkom šezdesetih godina 20.vijeka - kazao je “Vijestima” jedan od inicijatora peticije, inženjer Branko Nikolić iz Tivta.

On je dodao da je “to uvećanje ostrva bilo takvo da navodna erozija može po gruboj procjeni, slobodno da djeluje koju hiljadu godina, a da bi površina ostrva ponovo došla na onu iz 1873. godine.”

PoredjenjeED2

Inicijatori peticije su kao potpuno netačnu odbacili tvrdnju tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša koji je svojevremeno iznio podatak da se površina Svetog Marka zbog erozije talasa i vjetra, “samo u posljednjih dvadesetak godina, smanjila za sedam hiljada kvadrata”.

“Tanka slamčica” za koju se pokušavaju uhvatiti i njome braniti planirani urbanistički i ekološki zločin, a na toj tvrdnji su u raznim formama insistirali, glasi da su tobože, bura i erozija ponijeli u more veliki dio ostrva i dalje ga, kao, ugrožavaju i slično. Naravno da ni tada ni sada nijesu navodili ni stručne, ni naučne izvore, ni podatke, ni dokaze o navodnoj ogromnoj dosadašnoj eroziji ostrva i njenoj strašnoj budućoj prijetnji. Poznavaocima Svetog Marka i Tunje je odmah bilo jasno da se radi o strahovitim pretjerivanjima u kojima su milimetri postajali metri, a metri kilometri - istakao je Nikolić dodajući da to potvrđuje i preklapanje stare austro-ugarske sa najnovijim kartama ostrva.

Rusi iz “Metropola” su najavili da će Sveti Marko, ostrvo površine oko 330 hiljada kvadrata, nasipanjem mora u okolini, prvenstveno preko plićine Tunja, povećati za još oko 12 hektara. Kao razloge za to oni su naveli potrebu da otok “zaštite od dalje erozije mora i vjetra” kao i da se spriječe “brojni nesrećni slučajevi” kojih je kako tvrde, bilo sa plovilima na plićini Tunja.

Lučka kapetanija Kotor nedavno je saopštila da po službenim podacima, na Tunji se u posljednjih 30 godina nije desila ni- jedna zvanično prijavljena pomorska nezgoda, a sada iz vrlo preciznih katastarskih evidencija Austro-Ugarske stiže i demantij njihove teze o navodnoj eroziji i postepenom nestanku ostrva zbog čega bi trebalo betonirati i nasuti oko 120 hiljada kvadrata mora Boke Kotorske.

Siniša LUKOVIĆ

Vijesti 14.06.2009.

 

Oštro reagovanje Ministarstva

Bez dlake na jeziku

ali nadasve korekto i opravdano, oglasilo se Ministarstvo za kulturu:

“Ministarstvo kulture, sporta i medija Crne Gore najoštrije protestuje protiv svake vrste vandalizma, posebno onog koji ugrožava kulturnu, istorijsku i prirodnu baštinu Crne Gore.” …

“Dok sami ne postanemo svjesni da čuvajući baštinu čuvamo svoj identitet, svoju samobitnost i svoju istoriju, svi napori koje institucije i pojedinci ulažu u očuvanje spomenika kulture biće uzaludni. Zato još jednom apelujemo na sve crnogorske građane da se sa posebnom pažnjom odnose prema kulturnoj, prirodnoj i istorijskoj baštini koja ih okružuje.”

Naravno ne radi o uništavanju prirodnog i kulturnog blaga Boke nasipanjem i betoniranjem mora i obale, nego o olucima na dvorcu kralja Nikole. Link

Ipak ne zaboravljamo da je dotični ministar pokazao malo duše i kada je naš problem u pitanju. Vezano za betoniranje Tunje rekao je:

“Ministarstvo kulture ne podržava ni jednu namjeru koja je silovanje bilo kakvog prostora…” Link

S velikom nadom očekujemo da svoju britku kritiku upućenu Građanima (proklamovanim suverenima ove građanske države) proširi malo i na svoje kolege (u službi tih Građana) jer ono što su oni u stanju uništiti jednim svojim potpisom ne mogu ni svi građani cijelog jednog sela sve lomeći, nasipajući u more i betonirajući od jutra do mraka !

Jer dok “ONI” ne postanu svjesni da čuvajući baštinu čuvamo svoj identitet, svoju samobitnost i svoju istoriju, svi napori koje građani, novinari, jedriličari amateri, poštari i drugi pojedinci ulažu u očuvanje spomenika kulture biće uzaludni !

Zato još jednom apelujemo na nadležne u Crnoj Gori da se sa posebnom pažnjom odnose prema kulturnoj, prirodnoj i istorijskoj baštini koja ih okružuje !

Pilingrini sa Tunje

betoniranje_mora_1 Sveti Marko – Buduće stanje - Potpisano od MINISTRA EKOLOGIJE ! (?)

18.6.09

Što će nam Boka

dajte nam Majami

STAV NOVINARA

Piše: Siniša Luković

S_ED1 

Premijer Milo Đukanović je presjekao sve dileme – mlađahni ministar turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić naći će se i u novoj Vladi. Spokojno će, dakle, ministar zvani Maneken uz visoko podignutu obrvu i gestikulaciju prekopiranu od Šefa, moći da nastavi svoju misiju prekrajanja autentične bokeljske i turističke ponude Crnogorskog primorja uopšte, u blijede i nemaštovite kopije Abu Dabija, Dubaija, Monte Karla i Majamija....

Ministarstvo kojim Nenezić rukovodi duži niz godina, poodavno je već „mudro“ zaključilo da se naša originalna turistička ponuda ne može mjeriti sa konkurencijom, pa brže bolje, valja na ove prekrasne i netaknute predjele nakalemiti nešto neautentično, skaredno ili megalomansko, pred čime su zabezeknuti, negdje u dalekom svijetu, ostali činovnici naše drage Vlade na neko od svojih čestih službenih putovanja.

Namjera ruske kompanije „Metropol“ koju zdušno podržava Vlada da od netaknutog prirodnog bisera – ostrva Sveti Marko napravi raj za nekolicinu odabranih tajkuna koji će moći kupiti privatne vile i uživati u ostrvu na koji javnost ima ograničen (čitaj zabranjen) pristup, najnoviji je u nizu ovakvih poduhvata koje je blagoslovio naš ministar turizma.

„Važan trenutak za crnogorsku turističku privredu, posebno u dijelu Boke Kotorske bio je dolazak finansijski potentnog vlasnika i vlasnika u potpunosti posvećenog razvoju Svetog Marka kao elitnog turističkog resort mjesta. Siguran sam da smo sa ruskom kompanijom „Metropol“ dobili dobrog strateškog partnera“, prokomentarisao je nedavno u Budvi Nenezić plan Rusa da bukvalno unište Sveti Marko pretjeranom gradnjom i betonizacijom obale, te nasipanjem čak 12 hektara mora, najviše preko plićine Tunja.

Takvi zahvati koje naš ministar turizma smatra odličnim, imaju jednu „malu“, ali i za Vladu očigledno zanemarljivu manu - potpuno su, naime, u suprotnosti sa Prostornim planom Crne Gore, Prostornim planom posebne namjene zone morskog dobra, Prostornim i urbanističkim planovima Opštine Tivat, Master planom razvoja turizma, planovima razvoja nautičkog turizma i slično, a o nekim „beznačajnim“ međunarodnim dokumentima poput Barselonske konvencije, da i ne razmišljamo. Sve to, međutim, pada u vodu pred novcem investitora i potrebom nekih za istim....

Samo nekoliko mjeseci ranije, u jeku kampanje za gradonačelničke izbore u Tivtu, ministar turizma je pričao sasvim drugačiju priču:

"Gradnja na ostrvu mora biti usaglašena sa Prostornim planom Morskog dobra, DUP-om Tivta, kao i sa Master planom koji predviđaju obaveznost komercijalnog turističkog poslovanja objekata na ostrvu, visoki kvalitet i uklapanje u prirodni ambijent. Kupac ostrva, bez obzira što ulazi u kupoprodajni aranžman sa Srbijom, moraće da se povinuje crnogorskim uslovima, da ostrvo ne može biti privatna rezidencija, već da kupac mora da izgradi hotelski kompleks. Nismo za to da se prave privatne rezidencije i tako dalje na nečemu što bi bilo i što se planira kao nasipanje Tunje. Ako bi toga nasipanja bilo, onda može doći u obzir samo jedan mali zahvat na kome bi bili komercijalni objekti i gdje bi možda bilo nekoliko vezova, ali svakako ne neka nova marina za mega- jahte", poručio je tada ministar „izgarajući od ljubavi“ za svojim Tivtom.

Što se u međuvremenu promijenilo najbolje zna on i još neki likovi iz Tivta koji su danas najglasnije apologete namjera Rusa da unište najatraktivniji dio Tivatskog zaliva, iako su ti pojedinci kao kandidati na gradonačelničkim izborima 2004, govorili nešto sasvim drugo i pozivali na održivi razvoj i očuvanje ekologije.

Tobožnji Tivćanin Nenezić sada, podržavajući gradnju vještačkog poluostrva „Palazzo“ preko plićine Tunja i „vila u Majami stilu“ na njemu, pokazuje kontinentalnu svijest prema Boki i moru dostojnu promišljanja žitelja sela Bijela kraj Šavnika iz kojeg ministar turizma vodi porijeklo, ali onih Bijeljana koji su živjeli prije najmanje par vjekova i koji more nisu vidjeli nikad.

Ministar o tivatskoj turističkoj ponudi brine samo kada je u pitanju rad nekih otvorenih šankova u Krtolima i apartmana u Bonićima, kao i urbanista koji tivatsku obalu planiraju po Nenezićevom davnašnjem principu – gdje god nađeš zgodno mjesto ti hotel (apartmane, turističko naselje, marinu...) posadi, (jer investitor je blagorodan, pa će da nagradi).

Vrhunac cinizma možemo očekivati uskoro – umjesto „besmislenog i građevinski potpuno neefikasnog“ tradicionalnog događaja „Fašinada“ iz Perasta, Nenezić i njegovo ministarstvo u sklopu „prilagođavanja naše ponude kreatnjima na tržištu“, uvešće novu sličnu manifestaciju – „Betonadu“. Umjesto starih ribarskih barki koje u „Fašinadi“ u povorci idu do otoka Gospe od Škrpjela i bacanjem kamenja u more uščvršćuju temelje tog u slavu Boga podignutog svetilišta, u „Betonadi“ će konvoj međusobno povezanih mega-jahti i tajkunskih glisera u slavu Boga Novca, do plićine Tunja ispratiti brod sa mikserima betona, da se učvrste temelji „Palazza“ i vila u Majami stilu. Umjesto uhu tajkuna neprijemčivih starih narodnih pjesama- bugarštica, koje tokom „Fašinade“ pjevaju Peraštani i Bokelji, učesnici „Betonade“ sa razglasa svojih mega-jahti procesiju morem do Tunje pratiće tradicionalnim ruskim melodijama „Kazačok“ i „Poljuška, polje“. Umjesto sveštenika koji to radi pred Perastom, ovdje će zajedno „činodejstvovati“ ministar Nenezić i njegovi „strateški partneri iz „Metropola“ posvećeni razvoju Svetog Marka“.

Gospa od Milosti ed 

„Domoroci“ – Bokelji, sve će to samo tužno gledati sa strane jer, zaboga, plebs nema što da traži u ekskluzivnom resortu patricija.

O tempora, o mores!

"Vijesti" 11.06.2009.

16.6.09

Ko koga kontroliše ?

Slučaj Krašići IV

ili

Imperija uzvraća udarac

Da se podsjetimo:

800 kvadratnih metara placa oteo je Rus od nasega mora u sred Boke.

Pri tome se nije mučio ni da dovozi kamen nego ga je tu u nasih 9 metara od najvece plime (opste dobro) u dužini od 60 metara odvalio od obale i iskoristio.

Pri tome je potkopao put i stubove za struju i uličnu rasvjetu.

Pri tome njegov advokat maše sudskim rješenjem koje mu to "dozvoljava" tvrdeći da je od placa ranije (dok je Rusija bila imperija, a na vlasti još bili carevi) more "erodiralo" tačno 127 kvadrata.

Pri tome još kaže da nisu oni (naš advokat i Rus) to uradili morala bi naša mlada država o svom "ruvu i kruvu". Tj da za naše pare, našim šoderom, naspe naše more, osakati našu obalu i tako izvrši navodnu presudu našeg suda u korist ruskog građanjina za kojeg njegova ambasa tvrdi da nije njen službenik.

I naravno da se narod digao na noge, zavrtio glavom i uhvatio se za telefone.

Telefonirali su na sve strane i ubrzo su stigli novinari (da nisu možda bi nasuo do Gospe od Milosti), a odmah zatim po prijavi Komunalne policije Opštine Tivat i glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović, glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović, glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica, glavni urbanistički inspektor Željka Vranić, inspektor zaštite prostora Nataša Brajović, predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan i načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Jelka Mimica sa saradnicima.

I što se desilo ?

Nije nadležan glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović (more valjda nije prostor?), ni glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica (još se ne zna jeli koje morsko biće stradalo ?) ni glavni urbanistički inspektor Željka Vranić (urbanistički propisi važe na kopnu ne i u moru) ni inspektor zaštite prostora Nataša Brajović (Već smo rekli da more nije prostor) ni predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan ("Morsko dobro" je preduzeće ! - to nam je poznato od ranije)

Ali jeste glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović (valja zato što je mora voda). I što je učinio ? Napisao je prekršajnu prijavu i poslao je poštom !

I još je glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica obećala da će u datom trenutku poslati stručnjake iz zavoda za istraživanje mora (valjda da istraže i utvrde koliko je grama gambora stradalo ?).

Zašto je veliki skup nezavisnih inspektora na novom nasipu bivšega mora sazvalo ministarstvo budućega ministra ekologije, nekom sledećom prilikom u prilogu pod radnim nazivom "Ko koga kontroliše II ? " !

_o0O$O0o_

A sada više o značaju poštara u očuvanju neprocjenjivog prirodnog i kulturnog blaga Boke Kotorske iz pera novinara "Vijesti" Siniše Lukovića

Rok zavisi od poštara

VODOPRIVREDNA INSPEKCIJA NALOŽILA FIRMI „MIKS 2006“ DA UKLONI NASUTI MATERIJAL IZ MORA U KRAŠIĆIMA

Tivat - Pompezno najavljena kolektivna kontrola četiri glavna državna inspektora lokacije u Krašićima, na kojoj je izvršen ekološki zločin, te investitora koji je uništio prirodnu obalu nasuvši nekoliko stotina kubika kamenja i zemlje u more, za sada se svela na samo jednu prekršajnu prijavu protiv investitora DOO „Miks 2006“ iz Tivta.

Glavni republički vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović „Vijestima“ je juče potvrdio da je Vodoprivredna inspekcija podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv preduzeća „Miks 2006“, kao i da je donijeto rješenje kojim se toj firmi nalaže da iz mora ukloni sav nasuti materijal.

„Donijeli smo rješenje o čišćenju materijala iz mora, dakle ne obale, već samo mora jer je tolika naša nadležnost. Ukoliko investitor ne ispoštuje donijeto rješenje, preduzećemo dalje mjere“, kazao je Radulović.

Na pitanje u kojem roku „Miks 2006“ treba da ukloni stotine tona kamena iz mora, Radulović prvo nije želio da odgovori „jer bi javno pominjanje tog roka moglo da izazove neosnovane reakcije i pritiske“.

Na kraju je, ipak, rekao da je riječ o roku od „20 dana od dana prijema rješenja“, koje je u međuvremenu investitoru upućeno poštom, „ali tu postoje brojne mogućnosti za odgađanje ili izbjegavanje prijema pošte, pa ne bi trebalo pominjati rok u javnosti“.

Ministarstvo za ekonomski razvoj, koje je isključivo nadležno za planiranje zone morskog dobra i izdavanje građevinskih dozvola u toj zoni, a koje je odnedavno i jedino nadležno za kontrolu građevinskih radova jer je Vlada opštinama ukinula lokalne građevinske inspekcije, prije nekoliko dana je saopštilo da „slučaj Krašići“ nije u nadležnosti inspekcija tog Ministarstva.


„Prilikom nadzora uočeno je da je u naselju Krašići, uz lokalni put Radovići – Luštica, od puta prema moru, investitor izvršio raskopavanje čvrste stijenske mase i nasuo na plažnom dijelu i u more zemlju i lomljeni kamen na površini oko 800 kvadrata. Sagledavanjem izvedenih radova, inspekcije Ministarstva za ekonomski razvoj su, shodno odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, utvrdile da, u konkretnom slučaju, nijesu nadležne za pokretanje upravnog postupka, odnosno nijesu nadležne da preduzimaju radnje i mjere, a to posebno iz razloga što su opisani radovi izvedeni uz lokalni put i u moru“, obrazložilo je prije nekoliko dana Ministarstvo za ekonomski razvoj zašto se u slučaju devastacije prostora na tivatskoj obali navodno ništa ne pitaju Inspekcija za zaštitu prostora i Urbanistička inspekcija.

Glavni ekološki inspektor Vesna Zarubica za „Vijesti“ je juče rekla da je konkretne mjere u tom slučaju preduzela nadležna Vodoprivredna inspekcija, a Ekološka će se po potrebi uključiti kada deponovani materijal bude uklonjen iz vode, a analiza Instituta za biologiju mora „eventualno pokaže da ima štetnih posljedica po biodiverzitet i životnu sredinu“.

Firma, čiji je osnivač ruski državljanin Igor Kulešov, sredinom maja je na obali u Krašićima, stotinak metara od raskrsnice lokalnog puta za Rose i Petroviće, uništila šezdesetak metara prirodne kamenito-šljunkovite plaže, nasuvši nekoliko stotina kubika zemlje i kamena u more.

Pravni zastupnik „Miksa 2006“, advokat Ratko Pantović, to je obrazložio potrebom da se ponovo u punoj veličini formira zemljišna parcela koju su, prema njegovom tumačenju, smanjili erozivno dejstvo mora i razlika u površini suvog dijela obale prilikom plime i oseke, odnosno da se time potpuno ispoštuje pravosnažna presuda Osnovnog suda u Kotoru koji je ocijenio da se država neosnovano upisala kao vlasnik na dijelu zemljišta tivatske firme.

Sudeći prema dosadašnjoj reakciji države na taj slučaj, svako ko u Crnoj Gori kuburi sa nekretninama, može početi sa „formiranjem“ placeva za stambenu izgradnju nasipanjem mora. More i obala, po tumačenju Ministarstva za ekonomski razvoj, nijesu prostor i njih ne štiti Inspekcija za zaštitu prostora, a vodoprivredni inspektori prvo moraju riješiti probleme sa poštom, što zna potrajati dok se i gradnja ne završi.

Siniša LUKOVIĆ

"Vijesti" 11.06.2009.

_o0O$O0o_

Linkovi na predhodne nastavke “Slučaja Krašići”:

Slučaj Krašići III    Slučaj Krašići II    Rus zatrpao more

_o0O$O0o_

A evo i jednog primjera iz bliske istorije o “blistavim uspjesima” naših inspektora:

Jedanaest šamara Opštini Kotor

Kotor – Kada je početkom 2007. godine Opština Kotor zaprijetila da će se i bagerima boriti protiv divlje gradnje, tek su se nazirali obrisi eksluzivnog turističkog naselja u Bigovu.
Danas, jedanaest bespravno izgrađenih spratnih vila na brdu iznad idiličnog ribarskog mjesta svjedoče o rezultatima akcije…

Pročitajte tekst iz pera Slavka RADULOVIĆA na sledećem linku:

"Vijest" 11.06.2009.g

14.6.09

Ko je ministar ekologije ?

Slijedeći pomno informacije na sajtu Vlade u očekivanju informacija u vezi vandalskog uništavanja prirodne obale Boke novim nasipanjem u Krašićima, koje nam je obećao glavni inspektor ministarstva za ekonomski razvoj, našli smo se u čudu:

Rušio Vujović !?

Sve što je do sada izašlo kao saopštenja o radu ministarstva za ekonomski razvoj sada je pod naslovom “Ministarstvo ekonomije”. Jasno je da je ministarstvo za ekonomski razvoj ukinuto u novom sastavu vlade, ali nije jasna filozofija uređivača sajta. Ispada da je sva gromka saopštenja tipa: “Ruši se toliko i toliko nepropisno izgrađenih objekata…” i ono “naše” gdje se inspekcija oglašava nenadležnom, retroaktivno potpisao ministar Vujović.

Ali to nije poslijednje ni najveće iznenađenje – Nenezić nije ministar ekologije !!!?

Izmjene u 12:05

Na sajtu Vlade umesto “Ministarstvo turizma i ekologije” stoji samo “Ministarstvo turizma” !

Ponovno otvaramo Pobjedu od 10.06.2009. i tamo još uvjek piše:

“Za ministra pravde ponovo je predložen Miraš Radović, ministra turizma i zaštite životne sredine Predrag Nenezić, poljoprivrede Milutin Simović, dok će Andrija Lompar i dalje biti na čelu Ministarstva saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija. Resor ekonomije povjeren je aktuelnom direktoru Agencije za strana ulaganja i prestrukturiranje privrede Branku Vujoviću, dok će Branimir Gvozdenović voditi Ministarstvo uređenje prostora.”

To je dio izvještaja o ekspozeu mandatara u novinama o kojima se pomenuti mandatar veoma pohvalno izrazio*.

Da bi razriješili nedoumicu otvaramo ponovo sajt Vlade i saopstenje koje je naslovljeno:

Izabrana 38. Vlada Crne Gore”

FotografijaNoveVlade

Tamo je ova fotografija i link “opširnije” koji otvara prazan ekran !

Otvaramo dalje saopštenje o ekspozeu mandatara i tamo stvarno piše da ekologija prelazi kod Gvozdenovića !

“- ministar uredjenja prostora i zaštite životne sredine, BRANIMIR GVOZDENOVIĆ, diplomirani inženjer, rodjen 1961. godine, dosadašnji ministar za ekonomski razvoj;”

Neneziću mandatar ostavlja samo turizam:

“- ministar turizma, PREDRAG NENEZIĆ, diplomirani ekonomista, rodjen 1970. godine, dosadašnji ministar turizma i zaštite životne sredine;”

Kako je došlo do toga da “Pobjeda” kao “javni servis” objavi pogrešnu informaciju o tako važnoj stvari, nije jasno. Jasno je međutim, da za Tunju nastupaju još teži dani.

Takođe je jasno ko će i ubuduće da ruši i kome i zašto kao i kome neće.

Zašto je baš Gvozdenovićev inspektor sazvao sve ostale (inače po definiciji nezavisne) inspektore na vandalski uništenu krašićku obalu, u našem sledećem prilogu.

-------------

*„Pobjedu“ tretiramo kao javni servis, odgovorio je Đukanović na opozicione prigovore. Dajte da pogledamo tu tendencioznost „Pobjede“. Spreman sam, vrlo otvoreno, da provjerimo da li „Pobjeda“ objektivno informiše crnogorsku javnost. Nema nikakve zaštite, niti „Pobjedu“ tretiramo kao mezimca, a bilo bi dobro da je ona čitanija i da ima veći tiraž, dodao je Đukanović.

Literatura:

http://www.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija=vijesti&id=174054
http://www.vlada.cg.yu/vijesti.php?akcija=vijesti&id=173998
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2009-06-10&id=165547
http://www.vlada.cg.yu/ministarstva.php

9.6.09

Lučka kapetanija demantuje Slipenćuka

Za 30 godina nije se desila nijedna nezgoda

LUČKA KAPETANIJA KOTOR DEMANTUJE TVRDNJE KOJIMA RUSI OPRAVDAVAJU NASIPANJE TUNJE KOD OSTRVA SVETI MARKO

Tivat - Prema podacima pomorskih vlasti u Boki Kotorskoj, na plićini Tunja kod ostrva Sveti Marko u Tivtu u posljednjih 30 godina nije se desila nijedna pomorska nesreća.

Gliser01EDGliser ide prema Tunji_________________Foto:SyuSya

 
Jedini „incident“ povezan sa podvodnim pješčanim sprudom, koji novi vlasnik Svetog Marka – ruska kompanija „Metropol“, uz podršku Vlade Crne Gore, namjerava zatrpati, nasuti i pretvoriti u vještačko poluostrvo nazvano „Palazzo“, bio je kada se nasukala motorna jedrilica „Modra lasta“ prije pet-šest godina.

Međutim, čak ni taj jedan slučaj nije bio klasična pomorska nezgoda jer u vrijeme kada se nasukala na Tunji, na „Modroj lasti“ nije bilo posade, već je snažna bura, otkinuvši je sa njenog sidrišta u Tivtu, nosila morem i nasukala je na sprud.

Tunja se pri tom pokazala kao svojevrsni spas za brod jer je „Modra lasta“ na mekom pijesku ove plićine ostala gotovo neoštećena, a da Tunje nije bilo na tom mjestu, bura bi jedrilicu sigurno razbila o stijene na obližnjoj krtoljskoj obali.

Gliser02EDBrži od aviona_______________________Foto:SyuSya 

“Ako vam je dobro poznata dubina tog područja, tamo na nekih 800 metara, postoji određena krivina”, obrazložio je predsjednik „Metropola“ Mihail Slipenčuk prošle nedjelje na pres konferenciji u Budvi gradnju vještačkog poluostrva „Palazzo“ na kojem će Rusi podići „vile u Majami-stilu sa privatnim vezovima za jahte“.

Svi mještani znaju, tvrdi Slipenčuk, da se tamo ne može čak ni skuterom ići. “Bilo je čak i više nesrećnih slučajeva na tom mjestu. Ako bismo tamo podigli nivo na samo 50 centimetara iznad mora, od toga bismo samo dobili. Na ovaj način odmah rješavamo dvije stvari – rasterećujemo teritoriju ostrva od brojnih građevina i pojačavamo bezbjednost u okolnom akvatorijumu“, naveo je Slipenčuk.

Gliser03 …i prelazi preko Tunje___________Foto:SyuSya

Međutim, šef Lučke kapetanije Kotor Nikola Drakulović rekao je da se, prema njihovoj službenoj arhivi, u posljednjih 20-30 godina, na plićini Tunja nije desila nijedna zvanično prijavljena pomorska nezgoda.

“Da budem iskren, nijesam ni nezvanično čuo da se tamo ikada ikome nešto slično dogodilo, osim tog slučaja sa ‘Modrom lastom‘“, kazao je juče Drakulović za „Vijesti“.

On je dodao da je plićina kod sjeverne obale ostrva Sveti Marko propisno obilježena pomorskom signalizacijom, a precizno je unesena i u sve pomorske karte. Drakulović je podsjetio da su, prema propisima, učesnici u pomorskoj nezgodi obavezni da lučkim vlastima prijave svaki takav slučaj, posebno u smislu naplate osiguranja.

Ko mari za Barselonsku konvenciju

Pomorski i ekološki stručnjaci upozoravaju da nijedna država na svijetu tako lako ne dozvoljava mijenjanje konfiguracije obale, odnosno zatrpavanje mora i nasipanje prirodnih grebena i sprudova.
Odredbe Barselonske konvencije čiji je Crna Gora potpisnik, izričito zabranjuju gradnju ne samo u moru, već i u pojasu od 100 metara od obale.

Tunja je pješčani sprud dug nekoliko stotina metara koji se u pravcu zapad-istok pruža pored najvećeg dijela sjeverne obale ostrva Sveti Marko.

Dubina mora na samoj plićini iznosi od pola do metar i po, a njeni jedini vidljivi djelovi na površini su jedna manja stijena koja „viri“ iz mora, kao i kamena kula svjetionika na zapadnom kraju Tunje kojim je plićina označena.

Svugdje oko Tunje dubina mora iznosi od 15 do 24 metra, a preko same plićine, pogotovo tokom plime, mogu bez opasnosti proći skuteri i manji čamci na vesla ili motor.

Među mještanima i u stručnoj javnosti Tunja je posebno poznata kao vrijedno stanište brojnih morskih biljnih i životinjskih vrsta, posebno školjki pilingrina koji se vjekovima izlovljavaju iz pijeska sa ovog spruda.

S.L.

"Vijesti"

TunjaSjusjaED Tunja_________________________________________Foto:SyuSya

BranZZin@entar.Com

A i da se nasukao !? Pa i da se raspao na komade (onaj gliser sa slika).

To opet ne bi bila prava kazna za manijake koji ovako plove u zalivu i pored obale. Naime, četvoro ljudi je stradalo u par zadnjih godija od ovakvih ludaka. Od toga troje u zalivu !

7.6.09

Masline u Podgorici

i

Pečurke okolo Rupcova

slave

SVJETSKI DAN ŽIVOTNE SREDINE

Dok rijetki turisti na polupraznim plažama, zaziru od ulaska u toplo ali prljavo more i svojim rukama skupljaju tudje opuške oko peškira, zvaničnici na sve strane sade masline !

Svesni činjenice da su male šanse da se sadnice posađene u ovo doba godine prime, ne propuštaju priliku da pokažu svoju "brigu" za ekologiju. Tim simboličnim činom na jasan način pokazuju da nemaju blage veze o ekologiji i da im je jedini cilj lična promocija. Pritisnuti zahtjevima iz svijeta, prvenstveno UNESCOa i raznih organa EU, pred novinarima i kamerama izigravaju ekozaluđenike i drže prigodne traktate, a onda nazad u klimatizovani kabinet i crnim mastilom na bijelom papiru potpisuju smrtne presude cijelim maslinjacima koji su davno primili i stotinama godina daju plod.

Pojedini vlasnici maslinjaka i ranije i danas, pritisnuti nemaštinom i "višim" interesima naizgled lako se odriču blaga koje su im preci ostavili.

Najlakše je prodat maslinjak: nema kamenja ni mnogo drače. Generacije i generacije su se trudile da surovi pejzaž pripitome. Svakome investitoru je lako tu zamisliti kućicu sa sretnim turistima i takvu sliku prodat drugome. Medjutim, kada sebična finansiska računica pokaže da je "optimalno" izgraditi elitni hotel sa neznam koliko zvjezdica, sa maslinjakom je gotovo.

Tada na scenu stupaju "eko planeri" koji predlažu “preseljenje” maslina i tiho izvođenje grubih radova da se ne otjeraju ptice iz gnijezda.

Tako i jedan od najvećih tivatskih maslinjaka – školj Stradioti, čeka svoju, u nacrtu već potpisanu, smrtnu presudu.

SvMarkoMaslinjakEDŠkolj Stradioti, masline i ćempresi___________________Foto:NB

Ostalo je zapisano da su se oko njega, par stotina godina nazad, Tivćani i Krtoljani danima tukli po moru veslima iz baraka. Sutra, čukun-čukun unuke ovih vrijednih i "ratobornih" maslinara što su maslinjake posadili, a djecu onih što su "teška srca" mslinjake definitivno prodali, očekuje neko od mjesta baštovana u dvorištu neke od preko dvije stotine vikendica predviđenih projektom za nepoznatog kupca.

Sadašnji vlasnik ostrva i ne zna što je to maslina. On ima više poštovanja za neku smreku u altajskim planinama nego za svih 4000 korena maslina na Svetom Marku. Više mu znači jedan vrganj nađen pored svog rodnog sibirskog gradića Rupcova, nego svi pilingrini, posejdonija i sva riba što se mrijesti na Tunji.

Ali tu su naši hrabri borci za ekologiju sa Kankarašom i Nenezićem na čelu da mu objasne neke stvari. Haha. Kuku

A tu su i "svjesni" poslanici skupštine Crne Gore

Deklaracija

Branzzin

Inspiracija:

Masline čuvaju klimu

“Sačuvaće masline u Valdanosu
- Nije tačna informacija da će se masline u Valdanosu uništiti, jer je zakon jasan povodom tog pitanja, a stav Vlade je poznat godinama i potvrđivan u nekoliko navrata – kazao je ministar Nenezić.
On je obećao da će sva stabla koja se tamo nalaze, njih oko 18.000, biti sačuvana.
- Povodom tog pitanja postoji puni politički konsenzus, da se sva stabla, ukoliko oni to žele, mogu vratiti na korišćenje ranijim vlasnicima, a njihova obaveza bila bi održavanje tih stabala – ocijenio je Nenezić.
On je ocijenio i da je „opšti zaključak da je životna sredina u Crnoj Gori relativno dobro očuvana“.
- Cilj nam nije da zadržimo postojeće stanje, već da ga unaprijedimo – poručio je Nenezić.”

Rukovanje

Crna Gora mijenja sopstvenu geografiju
Crna Gora je, devastacijom prostora, ušla u fazu mijenjanja sopstvene geografije, ocijenjeno je iz NVO “Grin houm”.
Izvršni direktor te NVO Darko Pajović je, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, ocijenio da je nesporno da je u prethodnoj godini bilo pozitivnih pomaka u toj oblasti, ali da, ogromna devastacija obale, rušenje brda, nasipanje mora i slični prizori, stvaraju sumornu sliku.
“Crnogorskim zvaničnicima puna su usta ekologije, održivog razvoja i zaštite životne sredine, ali je njihovo djelovanje najčešće dijametralno suprotno njihovim izjavama”, ocijenjeno je iz NVO “Tara”.
Stanje životne sredine u Crnoj Gori nije u skladu sa ustavnim opredjeljenjem ekološke države, ocijenilo je nikšićko Udruženje građana “Ozon”.

Zasađene magnolija i maslina

“U velikom gradskom parku predsjednik opštine Miodrag Kankaraš zasadio je stablo masline. U sklopu akcije sadnje masline Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine Crne Gore od hrvatskog fonda za zaštitu životne sredine dobilo je 650 sadnica a Tivtu je dato 70.”

Saopstenje Ministarstva

Fond za zaštitu životne sredine i energetske učinkovitosti je obezbijedio donaciju 650 stabala maslina, koje su zasađene kako u Podgorici, tako i u svim opštinama na Crnogorskom primorju čime su lokalane samouprave, po drugi put, u potpunosti iskazale spremnost da doprinesu uspešnoj realizaciji ove kampanje.
U prirodi ne postoje nagrade i kazne - samo konsekvence.

Šesti jun na Đurđevića Tari

Centar za zaštitu i proučavanje ptica - Tivatska Solila

6.6.09

Predsednik drumom - ministri šumom

Samit na Cetinju

Pod budnim okom , generalnog direktora UNESCO-a gospodina Koichira Matsuure i generalnog sekretara Vijeća Evrope gospodina Terryja Davisa, predsednik Crne Gore i predsednici još sedam država regiona, potpisali su “Cetinjsku deklaraciju”

Naziv je "Upravljanje raznolikošću kulturne baštine i njeno promovisanje u turističke svrhe". Tim papirom države se obavezuju da ce čuvati i staviti u funkciju turizma kulturna i prirodna dobra na teritorijama svojih zemalja i da će to, pored ostalog, biti tema njihove buduće intezivne saradnje.

Letimični pregled sadržaja dokumenta:

Mi, predsjednici država...

Potvrđujući da upravljanje kulturnom i prirodnom baštinom nekog područja mora biti zasnovano na potpunom poznavanju njenih historijskih, kulturnih i prirodnih vrijednosti, poznavanju specifičnih resursa određene oblasti, njenih osjetljivih tačaka koje su podložne prijetnjama i pritiscima, kao i mogućnosti koje mogu proisteći iz statusa zaštićenosti, sa potencijalom za održivi razvoj,..

I Vodeći se:

a) principima sadržanim u relevantnim međunarodnim instrumentima i standardima UN-a, UNESCO-a i Vijeća Evrope:… Konvenciji o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine (1972.)… Konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine (2001.)… Evropskoj konvenciji o zaštiti arheološkog naslijeđa (revidiranoj) (1992.)… Evropskoj konvenciji o pejzažu (2000.)..

b) značajem uloge međunarodnih organizacija koje učestvuju na Samitu, prije svega:

i. UNESCO-a…

ii. Savjeta Evrope…

iii. Evropske unije…

II Okupljeni već sedmi put…

Uvjereni da prepoznavanje i priznavanje kulturne raznolikosti predstavlja značajan instrument za poštovanje prava i sloboda pojedinca; ponovo ističući odlučnost u osnaživanju ovih demokratskih načela u našim društvima,

izjavljujemo:

da ćemo raditi na jačanju svijesti o značaju kulturne i prirodne baštine i očuvanju integriteta i autentičnosti vrijednosti zaštićenog dobra i njegove sredine u interesu svih, budući da ono predstavlja važan resurs za održivi razvoj cijele zajednice,

da ćemo osigurati da razvoj zaštićenih područja i neposrednog okruženja bude adekvatno planiran, usmjeravan i kontrolisan i utemeljen na viziji dugoročnog razvoja,

I da ne dužimo dalje (link na tekst deklaracije je na dnu teksta) ovo je potisao predsednik Crne Gore, dana 4.6.2009. godine

Za to vrijeme, ministar ekologije, umjesto da se bori zajedno sa nama, da se Sveti Marko kao izuzetan mediteranski biodiverzitet sa neistraženim arheološkim lokalitetima ili bar Tunja, kao geografski, geološki, marinobiološki, arheološki, kulturološki i svaki drugi fenomen, stavi pod zaštitu UNESCOa, gleda kako da pomogne svom kolegi, ministru za razvoj da progura devastatorski projekat ruskog investitora, nazvan Pajaco !

Izvještaj sa samita i tekst deklaracije

--o0O$O0o--

Karikatura_Obnovljeni_parkED

Možda našim ministrima španski slučaj posluži kao nauk !?

Velika pobjeda potpisnika

peticije

Strazbur - Evropski parlament smatra da Španija ne štiti efikasno svoje građane i životnu sredinu od ilegalne gradnje lokalnih vlada, preduzetnika i građevinskih kompanija.

U izvještaju EP se predlaže da sve dok problem ne bude riješen, Španiji budu zamrznuto 35.1 milijardi eura pomoći, koliko joj je obećano za period od 2007. do 2013. godine.

„Lokalni organi su davali preveliku moć svojim preduzetnicima i gradskim planerima, a troškove za to su snosili samo stanovnici Španije“, navodi se u izvještaju koji je pripremila poslanica iz Danske Margret Ouken.

U korist ovog izvještaja je glasalo 349, sok je protiv bilo 110 poslanika EP

Ovo je treći put da Evropski parlament javno kritikuje španski imovinski sektor, što je, kako navode iz Grinpisa, dovelo do uništavanja njihove prelijepe obale.

Autorka izvještaja izrazila je zadovoljstvo što je parlament podržao njen izvještaj.

„Reultat današnjeg glasanja predstavlja pravi primjer kako Evropski parlament može biti na usluzi svojim građanima“, izjavila je Oukenova.

„Ali današnji rezultat, prije svega, predstavlja pobjedu za desetine hiljada ljudi koji su potpisali peticiju, i koji su zatražili pomoć od Evropskog parlamenta, jer nijesu mogli naći rješenje u svojom administrativnom i pravosudnom sistemu."

Evropska komisija je ovlašćena da prekine isplaćivanje novca iz strukturalnih fondova, suspenduje sredstva članicama ili regionima Unije, ali i da napravi izmjene u načinu finansiranja novih projekata.

„Evropski parlament može, ako bude neophodno, da zahtijeva od članica Unije da prestanu sa kršenjem pravila, jer će im, za uzvrat, njihova sredstva biti oduzeta“, zaključila je Ouken.

Izvor teksta: EurActiv.com

Felix%20u%20Ve%C4%8Dernjem%20listu[1]

4.6.09

Megalomanija

GrOFF@entar.Com

KOME NIJE JASNO ŠTO JE TO ODRŽIVI RAZVOJ DAJEMO MU  PRIMJER NEODRŽIVOG RAZVOJA

Karikatur_Dupli_vez_ED 
BOKA JE ZBOG ZATRPAVANJA MORA SVE MANJA, A MEGA JAHTE SU SVE VEĆE.

Kuca_megajahta_baraka_ED Kuća mi je barka…

Eto nama sreće

Grit

Prijeti li Tivtu

svinjski grit ?

grit2

18.02.2006. “Pobjeda”: Protekle sedmice u Mornaričko- tehničkom remontnom zavodu boravili su inspektori koji su ponovili nalog da se grit, pijesak koji se koristi za pjeskarenje brodova, izmjesti sa postojeće lokacije.

grit3

02.12.2008. “Pobjeda”: Iseljavanje nekadašnjeg mornaričkog zavoda traje mjesecima, a novi vlasnik još nije riješio problem grita od pjeskarenja brodova. Grit će do daljnjeg biti uskladišten u budućoj marini jer u Crnoj Gori nema odgovarajuće deponije za odlaganje takvog otpada.

Grit1

02.06.2009. “Dan”: Novi vlasnik je tokom preuzimanja kompleksa nekadašnjeg Arsenala uspio da sruši oko 60 objekata i da odpad od ruševina uskladišti na pogodnim deponijama. Jedino nije nađeno riješenje za uskladištenje velike količine grita. Svojevremeno dobar dio ovog otpada bio je uskladišten na dvije lokacije na poluostrvu Luštica, ali zbog reagovanja mještana i nadležne republičke inspekcije ponovo je vraćen na deponiju u krug nekadašnjeg Remontnog zavoda. Tadašnje rukovodstvo preduzelo je određene mjere i grit zaštitili plastičnim folijama.

Sut_u_more “Pogodna” deponija

03.06.2009. “Pobjeda”: U skladu sa nalazima i izdatom rješenju od strane ekološkog republičkog inspektora sa obale, gdje je u proteklom periodu bio uskladišten, grit je premješten na drugu lokaciju u krugu Porto Montenegro. To je privremeno i „na sreću bezbjedno rješenje“, objasnila je Vujašković. Iz kompanije podsjećaju da su grit zatekli u krugu bivšeg Arsenala, ali, naglašavaju da ni u kom slučaju ne bi dozvolili da se on nađe u moru „pa je tako ta vrsta otpada uz superviziju nadležne inspekcije uskladištena u posebne kontejnere u zadnjem dijelu gradilišta. Na taj način grit ne predstavlja opasnost za turiste marine, stanovnike Tivta i turiste koji će u njemu boraviti

link 1 link 2 link 3 link 4

Grit

Grit0

Ovako grit izgleda prije upotrebe. To su komadići metala ili kamena. Naziva se i pjesak za pjeskarenje. Takav nije štetan ni opasan kao ni recimo glaspapir (šmirgla). Istina, silikatni agregat koji se koristio za pjeskarenje u ranijim fazama imao je nezgodnu osobinu da je mogao uzrokovati silikozu kod onih što se sa njim previše druže.

Ovim zrncima se pod velikim pritiskom skida podvodna boja sa brodova. Sve zajedno potom pada na dok, u more oko njega i svuda tamo dokle ga vjetar raznese.

Podvodna boja je po definicji najstrašniji otrov jer joj je osnovna namjena da spriječi bilo što od živog svijeta da se neseli na trup broda. To bi mu povećalo otpor u vodi, smanjilo brzinu i višestruko uvećalo troškove brodaru. Najmanje svake 4 godine, stara boja se skida i brod se iznova farba.

Otrovni grit ostaje nama.

Kao osnovni otrov u podvodnim bojama se koristi sve što vam od otrova može pasti na pamet: od raznih jedinjenja bakra do cijankalija. Samo mašta hemičara i tehnologa je granica u toj oblasti. Ostvarena formula je naravno, poslovna tajna.

Branzzin

2.6.09

Saopštenje NVO Arsenal

NVO ARSENAL TIVAT

UPRAVNI ODBOR

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Povodom planova ruskih investitora da na ostrvu Sveti Marko, pored ostalog, izgradi i marinu, NVO ARSENAL, nasljednik sindikata MTRZ „SAVA KOVAČEVIĆ“ Tivat ovim putem saopštava slijedeće:

1. Izgradnja marine na ostrvu Sveti Marko i uništavanje – betoniranje plićine Tunja i prirodnih plaža na ostrvu je u suprotnosti sa prostornim planom republike, generalnim urbanističkim planom Tivta i glavnim planom višega reda – prostornim planom područja posebne namjene morskog dobra Crne Gore.

2. Smatramo da je izgradnja NEPLANIRANE marine na Svetom Marku, ne samo potpuno nekorisna, već i štetna za razvoj turizma i posebno nautičkog turizma.

3. Planirana masovna izgradnja stanova i privatnih kuća na ostrvu Sveti Marko upućuje na razvojno neodrživo korištenje vlastitih resursa sa uništavanjem onog najvrjednijeg – prirodnih ljepota radi kojih turisti i dolaze i kao kolateralnu štetu proizvodi strahovite dugoročno NERJEŠIVE infrastrukturne probleme – struja, voda, kanalizacija...

4. Marine planirane planom morskog dobra u Tivatskom zalivu na lokacijama Arsenala i Bonića su sasvim dovoljne ukoliko se ne želi od tog zaliva napraviti betonirano parkiralište. Postavlja se pitanje - Ko ima želju da ljetuje na parkiralištu i ko ima želju da ostavi jahtu da zimuje tamo gdje nema odgovarajućeg jakog tehničkog servisa (što je mogao biti Arsenal!) ?

5. Najavljena izgradnja u Majami stilu(?!) na Svetom Marku može biti atraktivna samo investitorima koji žele da zarade na brzinu, a u biti predstavlja NEODRŽIVO uništavanje prirodnih resursa.

6. Neplansko forsiranje tolikog broja marina na malom prostoru i njegovo suštinsko uništavanje u direktnoj je vezi sa masovnom stanogradnjom kojem se za određena tržišta žele stvoriti privid ekskluzivnosti, a u biti predstavlja razlaz sa ekskluzivnim turizmom i održivim razvojem.

7. Uništenje ambijentalne cjeline jednog od bisera Boke Kotorske i crnogorskog primorja – ostrva Sveti Marko i plićine Tunja, u slučaju realizacije onoga što je predviđeno bilo bi nepopravljiva i neoprostiva greška.

Tivat, 01.06.2009. god. UO NVO ARSENAL TIVAT

1.6.09

Slučaj Krašići III

U pojedinim elektronskim medijima u nedjelju je objavljena informacija koja upućuje da odgovorni ni vikendom ne odmaraju nego vrijedno rade, (bar kada je u pitanju skidanje odgovornosti sa sebe)

Reakcija Ministarstva za

ekonomski razvoj II

Iako dešavanja u mjestu Krašići nijesu u nadležnosti Ministarstva za ekonomski razvoj, Inspekcija zaštite prostora ovog Ministarstva izvršila je  koordinaciju i sazvala hitan sastanak i nadzor nad radovima u Krašićima u subotu, 30. maja.

Tom prilikom u saradnji sa

    • Inspekcijom za urbanizam Ministarstva za ekonomski razvoj,
    • Inspekcijom za vode Ministarstva  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,
    • Inspekcijom za ekologiju Ministarstva turizma i zaštite životne sredine,
    • Komunalnom policijom Opštine Tivat i
    • predstavnikom JPMD,

izvršen je nadzor nad radovima u Mjestu Krašići Opština Tivat investitora d.o.o. „Miks 2006“ iz Tivta, u prisustvu ovlašćenog zastupnika investitora, advokata Pantović Ratka.

Prilkom nadzora uočeno je, da je u naselju Krašići, uz lokalni put Radovići – Luštica, od puta prema moru, investitor izvršio raskopavanje čvrste stijenske mase i nasuo na plažnom dijelu i u more zemlju i lomljeni kamen na površini oko 800 m2.

Sagledavanjem izvedenih radova, inspekcije Ministarstva za ekonomski razvoj su, shodono odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, utvrdile da, u konkretnom slučaju,

 

nisu

 

nadležne

 

za pokretanje upravnog postupka, tj. nisu nadležne da preduzimaju radnje i mjere, a to

posebno iz razloga što su opisani radovi izvedeni uz lokalni put i u moru.

Takođe, konstatovano je da će se preduzeti sve mjere kako bi se ovaj slučaj što prije riješio.

Sve inspekcije zauzele su jedinstven stav da se svi eventualni budući slučajevi rješavaju prioritetno i po hitnom postupku  u saradnji svih nadležnih inspekcija.

--o0O$O0o--

Kada se pogleda sajt minisarstva lijepo se vidi da: ko karga na suvo  bude sječen:

  • Saopštenje 05.05.2009 13:00: Podnijeto 5 krivičnih prijava zbog bespravne gradnje
  • Saopštenje 14.04.2009 14:12: Inspekcija zaštite prostora Ministarstva za ekonomski razvoj podnijela trinaest krivičnih prijava zbog bespravne gradnje objekata
  • Saopštenje 27.03.2009 11:55: Rušenje bespravno podignutog objekta u Herceg Novom…..ITD

a ako neko karga umore, ispada, dobija ponat, a ako je još pored puta onda i cijela dva !? Može bit da karte nisu dobro izmiješane ili su možda pomiješani igrači !

--o0O$$O0o--

Današnje “Vijesti” rezimiraju dosadašnja zbivanja oko “slučaja Krašići”

Boka nije Atlantik

NE STIŠAVA SE BURA U JAVNOSTI ZBOG RADOVA NA OBALI U KRAŠIĆIMA, JOŠKO LUKOVIĆ PORUČIO

“Opšti je utisak da država Crna Gora ne kontroliše sopstvenu teritoriju i sopstveno more ili je barem ne kontroliše na zakonom propisan i za sopstvene građane optimalan način”

Rusima od nas 300 miliona kvadrata mora


Devastacija Boke i primorja, naveo je Luković, obavlja se na razne načine.

„Od toga da se u svim planovima i na zakonski propisan način, voljom vladajućih koji imaju legitimitet za vladanje, ali ne i za haranje, napravi nešto što je štetno i devastirajuće, pa do divljeg nasipanja tajnim kanalima odobrenim i poražavajuće kasno razotkrivenim i samo prividno sankcionisanim.

Očito je da je nekadašnja parola "Nas i Rusa 300 miliona" doživjela tranziciju u “Rusima od nas 300 miliona kvadrata mora”, a o priobalju da i ne pričamo".

“Vijesti” 01.06.2009.

--o0O$$$O0o--

Dio_inspektora_u_razgovoru_sa_Pantovicem_ED Ovo je KOPAKABANA kao što bi i Tunja bila MAJAMI