Kontakt adresa:
Contact: otokstradioti@gmail.com

Potpisivanje peticije :
Sign petition: http://www.ipetitions.com/petition/otokstradioti/

_SOS_ _Why?_ _Warum ?_ _Почему ?_ _PETITION_ _PETICIJA_

31.5.09

Komentari podrške XXV

Grrozni

Karikatura_More_besplatno_ED

I pored ubrzanih postavljanja kamenja temeljaca umore i po školju kojima bi se šćela sva Boka betonat, mi smo sigurni da ćemo Tunju odbranit.

U to nas uvjeravaju i mnogobrojne podrške koje svakodnevno stižu.

 

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Nikola Ivanović

Publicista, Milwaukee, USA

"Zaštita prirode danas je obaveza svih modernih, demokratskih država, posebno onih kod kojih je turizam primarna djelatnost. Ovdje je, s jedne strane, nužno poštovati zakonske obaveze, a s druge, radi se o moralnoj obavezi: Crna Gora je prva ekološka država na svijetu, izuzimajući Svetu Goru. Ako to nije sveto, onda nam ništa nije sveto."

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Suzana Jovanović

dipl. socijalni radnik, Pancevo, Srbija

"Pametni narodi su od svojih prirodnih i istorijskih dobara napravili bogatsvo. Samo treba da koristimo tudje iskustvo, sto inace rade pametni ljudi."

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Katarina Milovanović

Lekar, Beograd

"Dragi moji Tivcani, Nadam se da ce akcija protiv arhitektonske devastacije naseg zaliva biti uspesna. Sacuvati ono sto nam je Bog dao i gradnju prilagoditi okolini i graditeljskom nasledju je cilj koji ce se dostici."

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Solomun Slavko

Arhitekta, Moskva

"More i palme...more i sunce.... more i vino...

More i beton !!!!!! NE"

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Podrške stižu i na ruskom jeziku. Taj, za sada slabašni glasić, govori nam da nisu svi Rusi “betonirci”

Boko – ljubavi moja

zove se pjesma koju je za spas Tunje napisala Natalija

NatRibaED1

ooooooo000000000000OOOOOOO000000000000oooooooooo

Mr Jovica Martinović o Tunji

Mnogo određenije i konkretnije, problemu betoniranja tunje suprotstavlja se jedan od naših najpoznatijih naučnih radnika čije je ime davno i daleko prevazišlo granice Crne Gore.

--o0OOO0o--

Poznati bokeljski arheolog upozorava da je država odgovorna prema svojoj kulturnoj baštini na i oko ostrva Sveti Marko

MARTINOVIĆ:

SVETI MARKO JE

KULTURNA RIZNICA

Tunja_3_ED Stradioti Tunja i Gospa_______________________________Foto:NB

Poznati bokeljski arheolog i pisac, nekadašnji dugogodišnji direktor Pomorskog muzeja i Raegionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kotoru, mr Jovica Martinović, upozorio je na izuzetnu kulturološku i prirodnjačku vrijednost ostrva Svetti Marko i njegove okoline gdje se nalaze jedni od najbogatijihi najznačajnijih arheoloških lokaliteta na Crnogorskom primorju.

Vlasnik ostrvca, ruska kompanija „Metropol“ uz podršku Vlade Crne Gore, planira da na Svetom Marku izgradi elitno turističko naselje sa hotelom i privatnim vilama, kao i da naspe oko 120 hiljada hektara mora oko ostrva, posebno na plićini Tunja gdje bi se gradilo vještačko poluostrvo „Palazzo“. Okolina Svetog Marka u stručnim krugovima, važi i za jednu od potencijalnih lokacija drevnog rimskog grada Agruviuma.

„Još uvijek u to nismo sigurni jer nije izvršeno detaljno pretraživanje morskog dna oko ostrva. Govori se i o drevnom gradu Bobovcu koji je prema predanju, bio izmedju Prevlake, Svetog Marka i Kalardova. Na Svetom Marku nije detaljnije izvršeno ni arheološko istraživanje same površine ostrva.“- ističe mr Jovica Martinović dodajući da su prilikom izgradnje teniskih terena za potrebe „Putnikovog“ i ljetovališta francuskog „Cluba Mediteranee“ na ostrvu sedamdesetih godina, arheolozi konstatovali prisustvo ostataka amfora, grnčarije i „nekih neidentifikovanih zidova koji su se jedva nazirali“.

„Tu je već tada trebalo izvesti detaljnija arheološka istraživanja, ali to medjutim nije uspjelo jer je proglašen „viši društveni interes“ da se ostrvo što prije stavi u turističku funkciju. Samo ti nalazi od prije skoro 40 godina, dovoljna su indicija da se prije bilo kakvih gradjevinskih radova na Svetom Marku koji bi išli na devastaciju prostora, na krčenje šiblja i skidanje površinskog sloja zemlje, mora obavezno izvesti arheološko istraživanje.“- ističe Martinović dodajući da je to predvidjeno i važećim Zakonom o zaštiti spomenika, kao i „njegovim nakaradnim surogatom koji je u obliku nacrta, upravo bio na javnoj raspravi“.

Tu obavezu državi nameću i medjunarodne konvencije koje je naša zemlja preuzela kao svoje „opterećenje“ od stare SFRJ čiji je Crna Gora jedna od nasljednica. To je čitav niz konvencija o zaštiti spomenika kulture, arheološkim iskopavanjima itd, a koje zemljama-potpisnicama nalažu da obavezno moraju izvesti prethodna arheološka istraživanja na lokacijama kakav je i ova na Svetom Marku.“. Martinović je objasnio da prema indicijama i analogiji sa susjednom Prevlakom na kojoj su otkriveni značajni tragovi još iz vremena srednje i kasne antike do najranijeg preromaničkog perioda od 9. do 11.vijeka, za očekivati da i na Svetom Marku je bila najmanje jedna značajna crkvena gradjevina, najvcjerovatnije crkva Svetog Gabriela, po kojoj je čitav otok nekada i nosio ime Gabrio, da bi kasnije bio nazvan Stradioti jer je na njemu bio vojni logor stradiotesa – grčkih vojnika u mletačkoj službi.

„Indicije postoje, čak i kod starijih autora, podaci da se tamo na samom kraju ostrva prema Prevlaci postoje podaci jedne veće gradjevine – koje i kakve, to bi tek detaljna sitraživanja trebalo da pokažu.“- istakao je Martinović dodajući da se mora izbjeći ponavljanje „slučaja Prevlake i onoga što na njoj radi Mitropolija crnogorsko-primorska, kao eklatantnog primjera devastacije i nemoći ili nevoljnosti države da to spriječi“.

On je naglasio da se namjere investitora na Svetom Marku kojima potporu daje država, uklapaju u kontinuitet devastacije kojemu je prostor Boke su zadnje vrijeme intenzivno izložen.

Država bi ovdje naprotiv, trebalo da pokaže svoju snagu – jednostavno ako hoće da kaže da je država, jer to više nije pitanje devastacije samo arheološkog lokaluiteta, već užasne devastacije prostora, a ne smije se zaboraviti da je Boka Kotorska uvrštena na listu 25 naljepših zaliva na svijetu. Ako se dozvole još jedni Lipci, još jedna Zvala, „budvanizacija“ Boke, uništavanje onih divnih prirodnih plažica, onda ova država može da kaže – izvinite, šalila sam se, ja nisam država.“- istakao je Martinović.

Predvidjeno nasipanje mora oko Svetog Marka i Tunje on je nazvao „totalnim uništenjem prirodne ljepote i nečega što smo dobili od prirode i naslijedili od naših potomaka kojima smo je dužni netaknutu predati“.

Siniša Luković

Ministar kulture o Tunji

Koliko god beskrupulozni investor, ruski Metropl, trlja ruke, računajući da je uz konja dobio i zlatni ular, sa samog vrha, iz vlade Crne Gore, čuju se i neki, za očuvanje Tunje i tivatskog zaliva pozitivni tonovi.

MIĆUNOVIĆ PROTIV

NASIPANJA TUNJE

Tunja_2_EDUgroženi pejzaž____________________________________Foto:NB 

“Ono što je priroda stvarala milenijumima mi u našim kratkim životima moramo nastojati da zaštitimo.

Ministarstvo kulture ne podržava ni jednu namjeru koja je silovanje bilo kakvog prostora – bilo da je u pitanju spomenik kulture, spomeničko dobro, bilo kakvo kulturno dobro, a iznad svega ono o čemu se staramo i što je takodje dobro ugroženo – pejsaž Crne Gore.

Kada je u pitanju Boka, onda još i više to moramo štititi jer tu imamo i dobre partnere u UNESCO-u”

Ovo je odgovor ministra za kulturu Crne Gore Branislava Mićunovića na pitanje novinara “Vijesti” Siniše Lukovića. Pitanje je postavljeno na palubi američkog istraživačkog broda “Herkules” koji ovih dana mapira kulturna blaga na dnu Bokokotorskog zaliva.

Pitanje je glasilo “Hoće li Ministarstvo kulture iskoristiti priliku i detaljno mapirati arheološka nalazišta u podmorju oko ostrva Sveti Marko i plićine Tunja prije nego što je naspu ruski investitori iz kompanije “Metropol” “

Ministar je još naglasio da će “se o tome dobro povesti računa sa velikom i ozbiljnom nadom da slučajeva kakav je onaj u Lipcima više neće biti”.

30.5.09

Slučaj Krašići II

Uvertira u nasipanje Tunje

TIVĆANI ZA EKOLOŠKI ZLOČIN U KRAŠIĆIMA KRIVE DRŽAVU I TU NE VIDE KRAJ

Tunja_1_ED Tunja_____________________________________________Foto:NB

Tivat - Tivatska javnost sa ogorčenjem je primila informaciju o devastaciji jednog od najljepših djelova prirodne kamenite obale u poznatom turističkom mjestu Krašići na području najmanje bokeljske opštine.

Ističući da je taj incident nešto što se moglo očekivati, predstavnik NVO „Evropski dom“ iz Tivta, koja se bavi i ekologijom, profesor Neven Staničić, za „Vijesti“ je juče kazao da ga slučaj Krašići podsjeća na „generalnu probu predstojećeg nasipanja Tunje“.

„Nažalost, presedan na tom planu kada je Tivat u pitanju, već je napravljen i to je urađeno u planskim dokumentima kada se razmišljalo o nasipanju ogromne površine veće od 100 hiljada kvadrata na plićini Tunja“, kazao je Staničić, aludirajući na namjeru ruske firme „Metropol“ kojoj potporu daje država, da naspe oko 12 hektara površine mora na pješčanom sprudu Tunja kod ostrva Sveti Marko.

„Ako se to već nalazi u planovima i to kao mogućnost za izgradnju stambenog prostora na tako dobijenim novim površinama, onda ne vidim razloga da neko i privatno ne počne razmišljati na temu nasipanja mora. Presedan je napravljen i sada će biti jako teško da se, sem ako država nešto hitno ne uradi, zaustavi ta stihija koja to više i nije jer čim se počinje nešto planirati, ne može se govoriti o stihiji“, istakao je Staničić.

Država je, smatra on, isključivi krivac za takve devastacije prirode.

„Dakle, kako se stvari razvijaju, uskoro ćemo kod agenata za nekretnine moći dobiti i odgovor na pitanje pošto kvadrat stana izgrađenog u moru“, rekao je Staničić.

_ _ _

Siniša LUKOVIĆ

Vijesti 30.05.2009.

--o0OOO0o--

BranZZin@entar.com

A ispada da će uskoro đometri kupovat ronilačka odijela (a neki vještiji izgleda već jesu)

--o0OOO0o--

Inspekcije kolektivno obišle devastiranu lopkaciju u Krašićima, advokat investitora tvrdi da je sve čisto

PANTOVIĆ: NASULI SMO               SAMO ONOLIKO KOLIKO JE MORE ODNIJELO PLACA

Juce_u_Krasicima[1]“Preoteto” zemljište_________________________________ Foto:SL

Predstavnici više državnih i Konulane inspekcije Opštinae Tivat juče su zajedno izvršili uvid u stanje na lokaciji u Krašićima gdje je tivatska firma „Miks 2006“ čiji je vlasnik ruski državljanin Igor Kulešov, napravila ekološki incident nasipajući nekoliko stotina tona zemlje i kamena u more ispod svog placa.

Praćeni radoznalim pogledima ali i povremenim dobacivanjima iz kojih se prepoznavalo nezadovoljstvo nekolicine okupljanih mještana, inspektori su se spustili niz strminu ispod lokalnog puta kroz Krašiće i obišli veliki nasip kanenja, zemlje i pijeska u moru i preko 60-tak metara dužine nekadašnje kamenito-šljunčane plaže.

Na licu mjesta bili su glavni inspektor zaštite prostora Predrag Mićunović, glavni vodoprivredni inspektor Miodrag Radulović, glavni ekološki inpektor Vesna Zarubica, glavni urbanistički inspektor Željka Vranić, inspektor zaštite prostora Nataša Brajović, predstavnik JP „Morsko dobro“ Jasmina Kašćelan i načelnik Komunalne policije Opštine Tivat Jelka Mimica sa saradnicima.

Dio_inspektora_u_razgovoru_sa_Pantovicem[1] Foto:SL

Oni su fotografisali i ugrubo premjerili nasip na obali Krašića i razgovarali sa pravnim zastupnikom firme „Miks 2006“, advokatom Ratkom Pantovićem iz Tivta koji im je prezentirao sve papire sa kojima ta firma raspolaže vezano za svoju lokaciju na obali tog poznatog turističkog mjesta.

„Po prijavi Komunalne policije Opštine Tivat kolektivno smo izašli na lice mjesta, izvršili smo nadzor nad subjektom, postupak je u toku i svaka od inspekcija će preduzeti mjere i radnje shodno svojoj konkretnoj nadležnosti. Naknadno ćemo vas preko naše PR službe obavijestiti što smo preduzeli u daljem postupku.“-kratko je novinarima saopštio glavni inspektor za zaštitu prostora Predrag Mićunović. On i njegove kolege nijesu željeli da špekulišu da li je ili ne i konkretno koje propise povrijedio investitor koji je zatrpao dio prirodne plaže i nasipom „osvojio“ nekoliko stotina kvadrata mora u Krašićima.

Sa druge strane, advokat Pantović novinarima je kazao da je sve čisto i da Kulešova firma ima sve neophodne papire sa kojima je mogla preduzeti ovakve radnje na terenu.

„Miks 2006“ je prije dvije ipo godine kupila česticu zemlje 73 KO Krašići u površini od 1.050 kvadrata. Kada su moji klijenti htjeli da se uknjiže, zahtjev im je odbijen iako su oni regularno kupili ovo zemljište plativši za njega ogromnu svotu novca. Razlog za odbijanje njihovog zahtjeva bila je činjenica da se u medjuvremenu država Crna Gora bez ijednog pravnog osnova ili bilo kog papira, uknjižila kao vlasnik na dijelu parcele u površini od 471 kvadratni metar.“- kazao je Pantović dodajući da je zbog toga prije dvije godine pokrenut sudski spor koji je nedavno okončan pravosnažnom presudom u korist firme „Miks 2006“.

„Na osnovu te presude država je dužna da mojim klijentima preda 471 kvadratni metar katastarske parcele broj 6 u KO Krašići. Od toga dio u površini od 172 kvadrata zalazi direktno u more. To su stare granice ovog placa evidentirane u starom katastru, a ta razlika danas je pod morem zbog erozije talasa i razlike u površini suvog dijela obale prilikom oseke i plime u momentima kada su snimani stari austrougarski i novi premjer.“- objasnio je Pantović.

On je dodao da bi se uknjižba „Miksa 2006“ okončala shodno sudskoj presudi, „potrebno je da se i ta 172 kvadrata formiraju kao parcela“.

„Treba uraditi elaborat gdje će geometar izaći na lice mjesta da utvrdi tačke granica parcele prema moru po presudi i na osnovu takvog nalaza moji klijenti će se uknjižiti.“- istakao je Pantović. Na pitanje „Vijesti“ kako su onda iz „Miksa 2006“ mogli sami da naspu more, on je odgovorio da je „geometar utvrdio te koordinate i samo do njjih je i nasuto“. On je obećao da će javnosti dostaviti naloz vještaka geodetske struke i naglasio da „smo mi to uradili o svom trošku i svojim sredstvima“.

Pantović je rekao da shodno aktuelnim propisima, investitor za radove koje je obavio u Krašićima nije morao imati nikavu formalnu dozvolu, već je „bilo dovoljno obavještenje svim nadležnim institucijama, što smo i uradili sedam, dana prije početka radova“.

Advokat „Miksa 2006“ smatra da je ta firma praktično uštedjela troškove poreskim obveznicima jer bi po njemu, država morala da izvrši nasipanje „da parcelu dovede u gabarite po staroj čestici zemlje“. Pantović je naglasio da je prethodno sa obale uklonjeno „sigurno 20 kamiona smeća, a ronioci su očistili podmorje od otpada“.

„Za koji dan ćemo imati nalaz Instituta za bilogiju mora i nadležnih za ispitivanje kvaliteta morske vode gdje će se vidjeti da li postoje bilo kakve promjene na biodiverzitetu na ovom mjestu.“- istakao je Pantović. On je kazao da je Kulešov dao inicijativu za ucrtavanje „malog objekta od 200-300 kvadrata“ na spornoj parceli u Krašićima gdje sebi namjerava izgraditi kamenu kuću.

Prema njegovim riječima, Rus je na Žabljaku uz Crno jezero za 1,47 miliona eura kupio 10 hiljada kvadrata zemljišta gdje namjerava da „po usvajanju planske dokumentacije izgradi hotel luks kategorije vrijedan preko 30 miliona eura kojim će se ponositi Crna Gora“.

Siniša Luković

Krasici_SAT_1_ED

--o0OOO0o--

BranZZin@entar.com

Neki su stvarno sasvim izgubili kordinate.

Kaže da su nama, građanima - poreskim obveznicima, uštedjeli pare i o svom trošku vratili sebi ono što je more od opšteg dobra otelo.

Prava bi mjera bila da im se država oduži plaćenim smještajem, sa ishranom, a možda i liječenjem.

A toga što je prodao Rusu za “ogromnu svotu novca” i 172 kvadrata na morskome dnu treba za ministra nečega. Bilo čega.

A i sudiju što je tako presudio trebalo bi promaknut.

Kada smo već kod poreskih obveznika, što kaže direktor Poreske uprave Mirjana Pešalj:

“Korupcija je uzrok raznih poremećaja u ekonomskim sistemima i društvima u cjelini.

Ona ugrožava ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, onemogućava vladavinu prava i umanjuje vjeru u demokratsko vršenje vlasti, a utiče i na nepravedno raslojavanje društva i principa vrijednosti.

Efikasna borba protiv korupcije, stoga, predstavalja jednu od najvažnijih aktivnosti koje svako savremeno društvo mora da preduzima, kako na medjunarodnom, tako i na unutrašnjem planu“.

29.5.09

Rus zatrpao more

Rus zatrpao more u

Krašićima

SLUČAJ LIPCI PONOVLJEN NA OBALI KOD TIVTA, ŽITELJI POZNATOG LJETOVALIŠTA ZGRANUTI

katastrofa_u_Krasicima_3[1]

Tivat - Nepoznati ruski investitor u Krašićima kod Tivta nasuo je nekoliko stotina tona zemlje i kamena u more, na lokaciji ispod lokalnog puta koji vodi kroz to turističko mjesto.

Na oko stotinak metara udaljenosti od raskrsnice gdje se put odvaja za Rose, odnosno Petroviće, na placu, koji je prema tvrdnjma komšija i nezvaničnim informacijama iz opštine vlasništvo službenika ruske ambasade, građevinske mašine su potkopale put i stubove javne rasvjete, a iskopani materijal u površini od više stotina kvadrata, deponovan je direktno na nekadašnoj šljunčano-kamenitoj plaži i u moru ispod placa.

Mještani koje smo zatekli na licu mjesta pored gradilišta na kome tada nije bilo radnika, ovakvo stanje na obali nazvali su „katastrofom“.

„Ovo je žalosno, prava katastrofa. Obraćali smo se svima, počev od Opštine do resornih ministarstva, ali nikakav odgovor nijesmo dobili“, rezignirano je rekao jedan od žitelja Krašića koji nije želio da mu se ime pojavi u novinama.

U Opštini Tivat „Vijestima“ je rečeno da su odmah po saznanju za tu devastaciju prirode, na lice mjesta poslali Komunalnu policiju.
Iako Komunalna policija nema nadležnosti da kontroliše građevinske radove, oni su, ipak, reagovali i sačinili zapisnik, a o svemu je odmah obaviješteno i Ministarstvo za ekonomski razvoj, odnosno Inspekcija zaštite prostora koji su nadležni za izdavanje građevinskih dozvola u pojasu morskog dobra, odnosno kontrolu gradilišta. Prijava je upućena i policiji.

Iz lokalne samouprave „Vijestima“ je nezvanično rečeno da taj slučaj veoma ilustrativan primjer teškog položaja u kojem su se opštine našle nakon što je nedavno usvojen novi Zakon o izgradnji objekata, kojim su ukinute opštinske građevinske inspekcije i sva nadležnost ostavljena Inspekciji za zaštitu prostora koja djeluje na nivou države.

Iz JP „Morsko dobro“ potvrđeno je “Vijestima” da su, obavljajući redovnu kontrolu, njihovi službenici 20. maja konstatovali „da na prostoru Krašića nepoznata osoba, na katastarskim parecelama broj 6 i 10 K.O. Krašići, nabacuje zemljani materijal u more.“

„Kontaktirali smo Komunalnu inspekciju Tivat i dobili informaciju da je 18. maja konstatovala ove radove, odmah sačinila zapisnik i proslijedila Inspekciji zaštite prostora,Vodoprivrednoj inspekciji, kao i inspektoru za privredni kriminal u Ispostavi policije Tivat“, kazala je portparol „Morskog dobra“ Sandra Radulović, dodajući da sporne radove u Krašićima izvodi firma "Mix 2006" DOO Tivat.

U „Morskom dobru“, kako je dodala, očekuju odgovor nadležnih inspekcijskih službi o tome da li se radovi obavljaju u skladu sa zakonskim propisima.

Tivatska javnost sa nestrpljenjem, takođe, očekuje zvaničnu informaciju da li je i ko od državnih službi izdao dozvolu za nasipanje mora i tešku devastaciju obale u Krašićima.
Sličan slučaj, doduše u dosta većem obimu, prošlog ljeta desio se u Lipcima zbog čega su protiv investitora, ali i odgovornih u državnim službama, pokrenuti sudski procesi.

S.LUKOVIĆ

Vijesti 29.05.2009. http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=305949

-o0OOO0o-

Prvi komentari

KRAŠIĆI NASTAVLJAJU NIZ

katastrofa_u_Krasicima_1[1]

Niz nezakonitog zatrpavanja mora na crnogorskom primorju, a u poslijednjem periodu naročito u Boki Kotorskoj, se nastavlja: Lipci, Bonići, Belani, Krašići...

Planirano je nezakonito uništavanje ostrva Sveti Marko i plićine Tunja. Planirano je, a još uvijek nije objavljeno, uništavanje najbolje i najočuvanije lokacije u Boki – Lokacije Župa, od Belana do Bonića.

Planirano i neplanirano se uništava crnogorsko primorje ...

Najavljena i nenajavljena nasipanja, ona koja imaju privid legalnosti i ona obavljena u totalnoj tajnosti - betoniranje i gradnja u moru i na obali dobijaju katastrofalne dimenzije na cijelom crnogorskom primorju. Opšti je dojam da država Crna Gora ne kontroliše sopstvenu teritoriju i sopstveno more ili je bar ne kontroliše na zakonom propisan i za sopstvene gradjane optimalan način. Ne samo to – pojedinci iz struktura vlasti svojim činjenjem i nečinjenjem očito debelo sudjeluju u uništavanju i devastaciji onoga što im nije od djeda ostalo već je državna – društvena – narodna svojina. Iz toga proizilaze dvije indicije – korupcija i nesposbnost. Nesposobnost u smislu neobrazovanosti i neznanja je manje dominantna, jer isti ljudi znaju i mogu da drže dirljive govore o ekologiji, elitnom turizmu, potpisuju solidne medjunarodne konvencije i sl. U praksi nastoje da se ugrade i ponešto ograde i ušićare. Ostali nastoje da ne talsaju ili se pasivno ne slažu i u najboljem slučaju formalno se iskupljuju blagim, internim iskazivanjem neslaganja, radi iskupljivanja sopstvene savjesti.

Varijante su razne: od toga da se u svim planovima i na zakonski propisan način, voljom vladajućih koji imaju legitimet za vladanje, ali ne i za haranje, napravi nešto što je štetno i devastirajuće - pa do divljeg nasipanja tajnim kanalima odobrenim i poražavajuće kasno razotkrivenim i samo prividno sankcionisanim.

Joško Luković

Jedan od pokretača peticije za spas ostrva Sveti Marko i plićine Tunja

Katastrofa_u_Krasicima_2[1]

-o0OOO0o-

Reakcija Ministarstva

clip_image001

Saopštenje: Povodom članka „Rus zatrpao more u Krašićima“, objavljenog u dnevnom listu „Vijesti“ 29. maja


• Od strane Komunalne policije-Komunalne inspekcije Opštine Tivat, Inspekciji zaštite prostora Ministarstva za ekonomski razvoj proslijeđen je predmet za pokretanje inspekcijskog nadzora nad DOO »MIKS 2006« iz Tivta, 25.5.2009.godine. U spisima predmeta se nalazi propratni akt od Opštine Tivat, fotografije lica mjesta, zapisnik komunalnog inspektora br. 0503-3-143 od 18.5.2009.godine, prijava radova kojom DOO »MIKS 2006«, vrši prijavu i opis namjeravnih radova Opštini Tivat br.05-147 od 14.5.2009.godine, u čijem prilogu je i presuda Osnovnog suda u kotoru Poslovni broj 415/07 od 02.4.2009.godine sa dopunskim nalazom vještaka broj Posl.br.415/07 od 10.11.2008.godine ;

• Glavni inspektor zaštite prostora Ministarstva za ekonomski razvoj je, zbog specifičnosti predmeta, a sa namjerom da se predmet efikasno i u skladu sa zakonom predviđenom procedurom obradi, pozvao Glavnog urbanističkog inspektora (Ministarstvo za ekonomski razvoj), Glavnog vodoprivrednog inspektora (Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede), Glavnog turističkog i ekološkog inspektora (Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine), Komunalnu policiju Opštine Tivat, predstavnika JP «Morsko dobro« iz Budve, da u subotu 30.5.2009.godine, u 12 časova, izvrše zajednički nadzor nad DOO «MIKS 2006« iz Tivta, radi tačnog i preciznog utvrđivanja činjeničnog stanja, nakon čega će se preduzeti radnje i donijeti mjere u skladu sa zakonom radi rješenja ove situacije, o čemu će javnost biti obaviještena.

Ministarstvo za ekonomski razvoj 29.05.2009 15:28

http://www.minekon.gov.me/index.php?akcija=vijesti&id=173629

Pozivamo Vas da i Vi ostavite svoj komentar

27.5.09

Slučaj Sv.M III

P(R)OROCI MAJAMIJA

Urbanističko preopterećivanje crnogorskog primorja masovnom stambenom gradnjom, betonizacijom i apartmanizacijom je za građane i državu, najgori mogući način korištenja resursa crnogorskog primorja, najprimitivniji i najštetniji, ali za šverc ekonomiste i građevinske mafijše, kao i za krupne i sitne provajdere izvor brze zarade koji im ne bi bio moguć normalnim i razvojno održivim korištenjem naših dragocjenih primorskih potencijala.

Nema_Jedara_A_Nema_Ni_Borova_EDPozdrav iz Crne Gore 

Priče o novom Monaku, Dubaiju i sada najnovije - Majamiju su najobičniji marketinški trikovi kojima bezdušni trgovci našim životnim prostorom žele upakovati osnovnu urbanističko ekološku zlu namjeru, kako bi je bolje opravdali nama i što efikasnije uvalili kupcima, kojima na reklamama obećavaju zemaljski raj, a spremaju se da im utrape betonski pakao. Dje će im duša izgleda da su već prebrinuli.

© Otok Stradioti

26.5.09

Slučaj Sv.M II

RETARDACIJA NA SLAMČICU OD EROZIJE

Tanka slamčica kojom su branili planirani zločin i na noj u raznim formama insistirali, je bila da su tobož bura i erozija ponijeli u more veliki dio ostrva i kao dalje ga ugrožavaju i sl. Naravno da ni tada nisu navodili ni stručne, ni naučne izvore, ni podatke, ni dokaze o navodnoj ogromnoj dosadašnoj eroziji ostrva i njenoj strašnoj budućoj prijetnji. Poznavaocima Svetog Marka i Tunje je odmah bilo jasno da se radi o strahovitim pretjerivanjima u kojima su milimetri postajali metri, a metri kilometri. Kvanitifikacija koju je javno na javnom servisu iznio gradonačelnik Tivta, Dragan Kankaraš da je za poslednjih 20 godina ostrvo umanjeno za 7000 m2 – kao „jako“ opravdanje za relativizovanje zločina - upućuje na taktiku što drskija laž lakše će proći...

Otok_Stradoioti_1873_dio_ED

Uporedjivanje austrougarske katastarske karte iz 1873 sa najnovijom katastarskom kartom rađenom na osnovu avionskog snimanja prije desetak godina, kao i sa najnovijim satelitskim snimcima, dokazuje da je erozija na rtovima bila minimalna (čak i da se ne uzme u obzir uticaj katstrofalnog zemljotresa iz 1979 g. – o čemu nemamo podatke). Jedino značajno odstupanje je uvećanje ostrva od cca 3000 m2 na području plaže u Veljoj uvali (plato na glavnoj plaži turističkog naselja Sveti Marko kluba Mediterane) koje je predpostavljamo, a lako je provjeriti, uradjeno kod pravljenja naselja početkom 60-tih godina!!!

To uvećanje je bilo takvo da navodna erozija može po gruboj procjeni slobodno da djeluje koju hiljadu godina, a da bi površina ostrva ponovo došla na onu iz 1873 god.!

Nakon što su podaci o tome da postoji katastarska karta ostrva iz 1873 god. izneseni u javnost, neko vrijeme se prestalo govoriti o eroziji, da bi ponovo kroz inovirani nastup Metropola očito potpomognut i režiran u minstarstvu za ekonomski razvoj i aminovan od ministarstva turizma i mekologije, doživjela erupciju kroz iznijeti podatak da je površina ostrva 33 ha (330 000 m2) a da će povraćajem biti 45 ha (450 000 m2). Zbilja za povraćanje.

 Povracaj_4_ED

© Otok Stradioti

25.5.09

Slučaj Sveti Marko I

URBANISTIČKO EKOLOŠKI

ZLOČIN U PRIPREMI

Slučaj ostrva Sveti Marko, tačnog naziva Stradioti, ranije zvanog Sveti Gavrilo (po kojem je ostao naziv uvale i plaže Gabrio) je paradigma svih urbanističkih i ekoloških upropaštavanja crnogorskog primorja.

Vrh igle u oko, grđe nego Lipci grđe nego Avala, grđe nego Zavala, grđe od Bonića i Belana, grđe od onoga što planiraju u uvali Valdanos. Do sada najcrnja od svih crnih tačaka kojima farbaju crnogorsko primorski WILD & CULTURAL BEAUTY u U WILD URBAN UGLINESS.

Uprkos_buri_ED Betonirati da nebi nestalo !!!?_________________________Foto:Nat

ANTISKUPŠTINSKI I ANTIEVROPSKI

Suprotno zakonima, suprotno planovima višega reda, koje je usvojila Skupština Crne Gore i koji bi se obavezno morali poštovati

(– Dje si predsjedniče Skupštine, poznati borče protiv gradova zatvorenih škura i poznati eksploatatoru morskih metafora u predizbornim govorima ?! Mučiš kao riba.)

Maska_i_staklo_ED Foto:Nat

Suprotno evropskim regulama i opredjeljenjima.

(- Dje si potpredsjednice Vlade za evropske integracije? Ovđe se slabo odgovara na neka evropska predpitanja. Nemoj se poslije žaliti kako smo špijuni i kako sabotiramo evropski put. Viđi dobro ko taj put sabotira, kao tajkunski pijun i mrdni malo u pravcu realizacije papirnatih evro opredjeljenja).

Suprotno potpisanim međunarodnim konvencijama, suprotno logici, zdravom razumu i razvojno neodrživo – štetno u svim mogućim elementima i po svim mogućim kriterijumima.

(-Dje si Evropo i dje smo svi mi?)

Noga_ED Foto:Nat

ORGANIZATORI URBANISTIČKO EKOLOŠKOG ZLOČINA U PRIPREMI

U nabrajanju krivaca za planirni urbanističko ekološki zločin možemo početi od stranog divelopera za koga bi u ovom slučaju tačniji naziv bio delopover, a njegova motivacija je jasna kao jasan dan, da uništavajući jedan od bisera crnogorskog primorja uzme pare i kidne. Njega možemo razumjeti - ima takvih tipova po cijelom svijetu. Napravili bi nam skladište oružja za teroriste i skladište i fabriku droge i skladište šverovanih cigareta i nuklearku na Svetom Marku, samo ako ih puštimo. Napravili bi ono što u svojim državama ne mogu (ruska država nije dozvolila Metropolu investiciju kojom se ugrožava Bajkalsko jezero). Glavni su krivci, medjutim, domaći kolaboracionisti u ovoj urbanističkoj i ekološkoj izdaji Crne Gore, koji su možda urbanističko-ekološki, morski i primorski polupismeni, ali ne toliko da bi odagnali sumnju od korupcije kao glavnog mogućeg motiva pokretača.

Izvodjači pripremnih radova za planirani urbanističko ekološki zločin na ostrvu Sveti Marko, upakovani u dvoglavu firmu istog vlasnika URBI (ET OROBI doo) MONTENEGRO i WINSOFT (– UBIJ BIODIVERZITET doo), kao ni njihovi državni i paradržavni mentori nisu raspolagali na javnoj raspravi niti jednim argumentom kojim bi opovrgli kritike na njihova nedjela – (anti)državna studija lokacije za Sveti Marko i strateška procjena uticaja na životnu sredinu (mizerno opravdavanje bespotrebnog i bespovratnog ubijanja životne sredine na totalno neodrživ i arogantan način).

Prvi_beba_pilingrin_ED Mladi pilingrin_____________________________________Foto:Nat

© Otok Stradioti

23.5.09

"Specijalni tim" betoniraca mora

Očigledno da se potencijalni investitor i vlasnik velikog broja zemljišnjih čestica na Školju (ostrvo Stradioti ili Sveti Marko) uzda u neobjavljene informacije da je njegov devastatorski projekat prošao. Projekat predviđa preizgradnju na otoku i prisvanje velikog dijela Tivatskog akvatorija betoniranjem plićinje Tunje. On očigledno smatra da će biti odobren, bez izmjena u gabaritima, državnom studijom lokacije i strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

Ti dokumenti, da bi bili ozvaničeni, moraju prvo da budu završeni i potpisani od svojih autora.

Prije toga moraju se razmotriti primjedbe sa javne diskusije, koja je sastavni dio izrade tih dokumenate. Primjedbe mogu biti usvojene ili odbačene. To se mora uraditi argumentovano i u pisanoj formi. O tome se moraju obavjestiti podnosioci primjedbi.

Podsjetimo se još jednom autora dokumenata.

BETONSKA_KRUNA_SVETOM_MARKU_ED 

Titule i imena članova

“specijalnog tima”

Državna studija lokacije Ostrvo Sveti Marko

Naručilac plana:
MINISTARSTVO ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Obranivač plana:
Urbi Montenegro D.O.O.
Njegoševa 45, Podgorica

Direktor:
vanr. prof.dr Kaliopa Dimitrovska Andrews,
dipl. arh.

Radni tim:
Predrag Bulajić, dipl. ing. el. (koordinator izrade studije)
vanr. prof.dr Kaliopa Dimitrovska Andrews, dipl. arh. (odgovorni planer)
Dragana Čenić, dipl. inženjer arhitekture (urbanizam)
mr Vasilije Bušković, dipl. biolog (zaštita životne sredine)
dr Vasilije Radulović, dipl. geol. (geologija i seizmika)
mr Andrej Cvar, dipl. inženjer saobraćaja (saobraćaj)
Biljana Marković, dipl.ing. gran. (hidrotehnički sistemi)
Danilo Vuković, dipl. inženjer elektrotehnike (elektro sistem)
Zoran Kalunerović, dipl. inženjer elektrotehnike (tk sistem)
dr Barbara Goličnik, dipl. inž. pejz. arh. (zelenilo)
Ivana Ivanović, dipl. matematičar (baze podataka i GIS)
Podgorica, 2008. godine

+++++++++++++++

Strateška procjena uticaja na životnu sredinu

za Državnu studiju lokacije ''Ostrvo Sveti Marko''

Naručilac elaborata:
MINISTARSTVO ZA EKONOMSKI RAZVOJ

Obranivač Strateške procjene uticaja na životnu sredinu:
WINsoft d.o.o.
Kralja Nikole 101, Podgorica

Direktor:
Predrag Bulajić, dipl. ing. el.

Radni tim:
mag Zoran Stojič, dipl. ing. gran.
(vođa tima za procjenu)
Predrag Bulajić, dipl. ing. el. (koordinator lokalnog tima)
mr Vasilije Bušković, dipl. biolog (biodiverzitet)
Miran Rusjan, univ. dipl. geograf (fizička geografija i zemljište)
Maja Zdešar, univ. dipl. geograf (demografija, kulturno nasljene)
Tadej Zupančič, univ. dipl. inž. hemijske tehnologije (zaganenje životne sredine)
mag. Natalija Vrhunc, univ. dipl. geograf, sociolog
(društvo, zaštita zivotne sredine)
Radosav Nikčević, dipl. ing. šumarstva (šumarstvo i poljoprivreda)Ivana Ivanović, dipl. matematičar (baze podataka i GIS)

Podvučena su imena koja se ponavljaju u oba radna tima što je nedopustivo po zakonu.

Podsjećamo autore na riječi Mihaila Slipenćuka da je to “jedinstveni projekat u Evropi” takve vrste. I oni sigurno znaju da je to tako i da će tako i ostati jer u Evropi slične devastacije nisu dozvoljene. Tako će i njihova imena ući u istoriju na jedinstven i neponovljiv način.

Možemo samo nagađati da li bi uz njihova imena ubuduće pisalo Palazzo ili pajaco

Takođe podsjećamo uvažene autore ovih dokumenata da to što su u nacrtu potpisali i spremaju se da potpišu kao zvaničan dokument Ministarstva za ekonomski razvoj nije u skladu niti sa pravnim normama Crne Gore.

Podsjećamo čitaoce da se Mr Vasilije Bušković distancirao: „Ja sam kolegama koji su radili na Studiji i Strateškoj procjeni obezbjedio nešto podatak i literaure, ali nijesam direktno radio na tim dokumentima.“ rekao je na radio Tivtu.

Ispostavlja se da u oba tima ima samo jedan stručnjak za živi svijet - dipl. ing. šumarstva.

Labudovi_ispred_Sv_Marka_ED Divlji labudovi ispred Svetog Marka_________________Foto L.J.

21.5.09

“Večernje novosti” o potpisivanju

Večernje novosti online, Beograd, 08.05.2009

Tivćani brane ostrvo

BEČIĆI - Uprkos krizi, ruska kompanija „Metropol“ započeće izgradnju luksuznog odmarališta sa „šest zvezdica“ na ostrvu Sveti Marko - čim dobije dozvolu od Ministarstva za ekonomski razvoj.
Kada će to biti nije poznato, pa tako nisu poznati ni rokovi do kada bi izgradnja ekskluzivnog ostrvskog naselja trebalo da se završi. U hotelu „Splendid“ u Bečićima, gde je u petak predsednik „Metropol grupe“ (iste one koja je kupila beogradski „Putnik“) Mihail Slipenčuk potpisao sporazum o saradnji sa singapurskom kompanijom „Banijan Tri Hotels rizorts“, nije bilo odgovora na ovo pitanje.

Ministar turizma Predrag Nenezić, koji je takođe prisustvovao potpisivanju ugovora o saradnji, tek je kazao da je „današnji dan veoma važan za crnogorsku privredu koja nastavlja putem izgradnje elitnog turizma“.

Na 30 hektara, kako je objasnio Slipenčuk, biće izgrađeno odmaralište sa šest zvezdica, sa hotelom „luks“ kategorije, vilama, apartmanima, velnes i spa centrima i ostalim sadržajima za turiste. Prilikom izgradnje, kako je kazao, maksimalno će se čuvati priroda korišćenjem najrazvijenijih tehnologija.

- Ostrvo će biti najpoznatije evropsko naselje, svetski poznati brend - rekao je Slipenčuk.

Ljupko ostrvo od 150.000 kvadrata poznato po Mediteran klubu, koji su godinama držali Francuzi, po zamisli novih vlasnika, međutim, trebalo bi da dobije i „malog brata“: veštačko ostrvce Palaco. Da bi ga napravio, Slipenčuk će morati da more i plićinu na kojoj se mreste ribe, zaspe tonama šuta i betona! Zbog opasnosti od narušavanja ekološke ravnoteže pobunili su se Tivćani.

Dok je Slipenčuk potpisivao dogovor o saradnji, oni su se borili za spas Svetog Marka sakupljajući potpise. Do sada su sakupili više od 3.000.

- To što su uradili u „Splendidu“ je čist marketing za „Metropol“ i Ministarstvo, jer Studija o lokaciji za Sveti Marko nije zvanično usvojena, a čitav projekat nije zasnovan na zakonu i planovima višeg reda - kaže Joško Luković, predstavnik grupe „Za spas Svetog Marka“. - Oni hoće da ubiju ostrvo, da ga zaspu betonom, da unište mrestilište riba pravljenjem veštačkog ostrva, kao da im ovo jedno nije dovoljno. Još koriste bedne argumente poput onog da zbog erozije treba da se zaspe betonom.

Otok_Stradoioti_1873_g_ED

Luković ističe da su upoređivali mape iz 1873. godine i današnje stanje i videli da odstupanje od erozije nema, već je ostrvo samo uvećano.

- Ovde se radi o biznisu, svako će uzeti svoj deo provizije, a mi više nikada nećemo videti Svetog Marka kakav je bio - ogorčeno kaže Luković.

Za proteste građana Slipenčuk je (odgovarajući na pitanje) imao „razumevanja“.
- Postoje otpori kod svake novine i izmene. Navići će se već, a Crna Gora će dobiti svetski poznati brend i najpoznatije evropsko ostrvsko naselje - rekao je ruski biznismen.

BLOG

„Dragi čitaoče iz 2059. godine. Pogledaj ovu fotografiju! Na njoj je zapadna strana otoka Stradioti, koga zovemo i Sveti Marko. Ona sada izgleda kao na slici. Ako i 2059. godine ona bude postojala u svom neizmenjenom obliku, znači da smo uspeli! Da smo je sačuvali!“

Ovo piše na blogu „Za spas Svetog Marka“ ispod fotografije.

ŠTA ĆE IM MARINA

I PORED toga što je po Master planu razvoja turizma Crne Gore, u Boki predviđena izgradnja marina u Tivtu, Kumboru i Kotoru, a po Prostornom planu još i u Bonićima, kod Tivta, Rusi su planirali na Svetom Marku još jednu marinu.
- Šta će marina na Svetom Marku kada u blizini Piter Mank gradi Porto Montenegro - pitaju se Tivćani.

D. DIMITROVSKA

***************************

Komentari

Prenosimo ih iz dva razloga. Prvo da bi se sačuvalo ono sto je Grrozni rekao,

a drugo

Pojavljuje se novi lik koji betonircima “drži leđa”. Dali je igrač ili samo slučajno zalutali navijač, nije jasno, ali njegova upornost da diskusiju isprati do kraja zadivljuje.

To se nebi reklo i za metodu pristupa koju je izabrao jer je odavno poznata i reklo bi se po ostalim komentarima NE PALI VIŠE !

Grrozni

8. maj 2009 23:31:08

I kaže ovo gospodin Slipenčuk i ostade živ: "Postoje otpori kod svake novine i izmjene. Navići će se već". Ne zvuči li vam ova rečenica poznata iz historije, iz osvajačkih ratova nakon kojih smo se "navikli" na višestoljećne "ljepote"? Rečenica je poznata i po nehumanim zakonima na koje smo se također navikli, jer možda nismo ni znali da postoje bolji. Ako je netko pružao otpor, normalno je "da postoje otpori kod svake novine i izmjene. Navići će se već". Pa smo se navikli i na goleti i krševe, prirodu bez prirode, jer smo se navikli da to gledamo od rođenja i skačemo po kamenju, ne znajući da je "investitor" za "opću" dobrobit posjekao nam šume i gradio sebi galije i gradove. Navikli smo se. Navikavamo se i na smogove i smradove svih vrsta. Disat ćemo i na škrge samo da se naviknemo. "Magarac se i na batine navikne", kaže narodna poslovica. Grrozni@gmail.com

Slobodan-Crna Gora

9. maj 2009 03:46:22

Koji Tivćani pa sto je 3000 potpisa ništa.To su potpisali sigurno uglavnom katolici jer oni mrze sve što je ćirilično i pravoslavno pa ima zato smetaju Rusi a da su ostrvo kupili Englezi ili Njemci čekali bi ih sa karamfilima.Ali svi mi više znamo njihovu podmuklost evo nekoliko godina od kad su se malo osilili taman su nam pokazali ko su.

P.DJ.

10. maj 2009 22:02:03

Slobodane,Slobodane nije cio svet sazdan po meri tvoje licnosti.

Slobodan-Crna Gora za P.Dj

11. maj 2009 14:06:50

E moj druze P.Dj Negos.Petar II Petrovic ili rodjen je kao Rade Tomov Petrović obisao je u ono vrijeme pola svijete mnogo je znao i za života mnoga djela ostavio a ovako je napisao: Latini su STARE VARALICE! Nego dok mi pravoslavci to shvatimo nama ode glava a još se bijemo medju sebe dok se oni tajno nasladjuju i uvijek podrzavaju jednu stranu da bi se mi što više poubijali!

CrnoGorac

11. maj 2009 16:42:03

Slobodane spavas li ti nesretnice uopste.Cas su ti Crnogorci krivi,pa Bosnjaci,Albanci,Muslimani,sad Hrvati,posle ce marsovci,itd.Jesi li ti uopste svestan sta govoris,i kako govoris.Nebi bilo lose da potraziz pomoc nekog Psihijatra,pa da se malo pozabavis sam sa sobom,ostavi se Njegosa i njegovih spisa,koliko je Srbiju volio nije nikad bio tamo za razliku od Latina dje je redovan gost bijo.

Nikola Crnogorac

11. maj 2009 17:21:52

Taj slobodan koji se predstavlja kao Crno Gorac,ako je uopste, voli svoju domovinu Crnu Goru kao sto Bosanski srbi vole svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.Pravo bolestan covjek kome izgleda nema pomoci.

Slobodan-Crna Gora

11. maj 2009 18:21:09

E vas dva Crnogorca vidim govorite Ekavicu vidim da vam se dopada.A mnogi vasi istomisljenici vole Latine katolike koji su glasali za suvereni montenegro ali svi vi idete u Beograd da se lijecite skolujete setate trgujete a ne idete u Zagreb i Pristinu tako da ja mislim da je vama potrebna pomoc Beogradskih psihijatara i onako ste sad nedje po BG pa svratite do nekog posto u CG nema ko ni zub da izvadi!

P.DJ.

12. maj 2009 02:42:53

U Slobodanovoj glavi cuce mali "Turcin i Latin" koji se od dosade koprcaju i ne daju mu mira.

Grrozni

12. maj 2009 02:49:29

Ruska kompanija „Metropolj“ i singapurska kompanija „Banijan...“ imale su u Bečićima sastanak i potpisale ugovor o suradnju u vezi izgradnje turističkog naselja na otoku Sv.Marko u Tivatskom zalivu. OK, imaju to pravo. Platili su boravak u hotelu i dogovaraju se i potpisuju što god žele. Ali ono što mene naivnoga, neukoga, neobrazovanog muči je pitanje: Što tamo ima tražiti ministar turizma Crne Gore Predrag Nenezić?! Dvije firme se dogovaraju oko suradnje, a ministar im, što?, drži svijeću? Ili kadi kandilom? Ili, a to će biti da je jedino istina – prije odluke Vlade donosi blagoslov o opravdanosti investicije na Sv.Marku. Dakle, prejudicira odluku Vlade, odnosno, bolje rečeno – vrši pritisak na odluku Vlade! A? Da li? Koliko znam, a neka me upućeniji korigiraju ako griješim, nigdje ne piše da ministri moraju biti nazočni kod potpisivanja sporazuma dvaju firmi, a tiče se područja nadležnosti tih ministara! Još, k tome, investicije sumnjive opravdanosti! ( A na kraju ovog mog osvrta još jedan moj zločesti komentar: Nenezić je zakasnio na sastanak, ali dvije bogate svjetske firme, drmatori, parajlije, to mu nisu zamjerile. I čekali su ga sat vremena. Zašto? Jer trebao im je! Ne zbog viceva na cocktail-partyu. Nego valjda - zbog „viceva“ kod Vlade!).

gerba ,

12. maj 2009 17:25:15

@slobodane, stvarno je smijesno vidjeti pored tvog imena ono crna gora ,ja sam te jednom upozorio da to ne pises jer su svi t voji komentari pisani sa neshvatljivom mrznjom prema tvojoj crnoj gori. prosle su tri godine a ti i dalje patis sto je sigurno tesko za tebe i ta tvoja nesanica tvoje rijeci pune mrznje tvoj vjecni zal za velikom srbijom navelo je vise citalaca pa i mene za prijateljski savjet da odes kod doktora ali dobrog . javi se kad budes malo bolji. poz.

Slobodan-Crna Gora za Gerbu!

12. maj 2009 23:58:35

Gerba ja bih se najradije liječio kod tebe a plus bi bilo interesantnije kada bi ovi crnogorci sve to gledali kroz prozor.

Popa

13. maj 2009 12:29:58

Nije Slobodan kriv, rođen je čovjek u pogresno vrijeme i na pogresnom mjestu. Da mu je sudbina kojim slučajem bila naklonjena, siguran sam da bi nas dragi Sloba bio visoki funkcioner u Nacionalsocijalističkoj njemačkoj radničkoj straci. Niče, Wagner, Gete, prsate Njemice......ne bi ti bilo lose, je li tako Slobo? Losa ti karma! Vise srece naredni put.

Link na izvorni tekst

Elena Lisenkova

Novo lice u timu betoniraca

Vlasnik je sajta u IZRADI koji promovise udruzenje eksperata za trgovinu gostoprimstvom (!?) pod radnim nazivom “Hospitality Industry Community (Hospitality In.Comm)”

Bez istorije, ali sa nadom u svijetlu buducnost.

koloSreceKolanicu panicu - kolo ili obruč ?

Jedna od onih (ni prva - ni poslednja) koja se nada ucarit nesto na nasoj ljepoti, dobroti i gluposti.

Znate ono, kad castite nekoga i trecu turu, a on vas samo tapse po ramenu, klima glavom i govori kako ste dobri i pametni. Onda, kada se vrati u svoju zemlju, na forumima o utiscima sa ljetovanja pise kako “Tamo zivi cudan narod. Mozete cio dan da pijeta, a da ne platite nista !”

Nekima ni to nije dosta nego bi jos i da im se spakuje za ponijet.

20.5.09

Domaća štampa o novim igračima

Kompletni tekstovi iz sve tri crnogorske dnevne novine

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

Pobjeda, Podgorica, 9.5.2009.

U HOTELU SPLENDID U BUDVI POTPISAN PROTOKOL O SARADNjI U OKVIRU PROJEKTA "OSTRVO SVETI MARKO"

Metropolj ulaže 400 miliona eura?

Ova kompanija za kupovinu Ostrva cvijeća uložila 18 miliona eura

Budva 8. maja - U hotelu Splendid u Budvi ruske kompanije Metropolj i Banuan potpisale su sporazum o saradnji u okviru projekta "Ostrvo sveti Marko". Sporazum su potpisali direktor Metropolja Mihail Slipenčuk i direktor Banuana Bernald Šeder.

Ovoj svečanosti prisustvovao je ministar turizma u Vladi Crne Gore Predrag Nenezić koji je rekao

-Danas je važan dan za crnogorski turizam. Crna Gora se opredijelila za razvoj visokog turizma što je potvrđeno i Strategijom razvoja turizma i nacionalnom Strategijom održivog razvoja Crne Gore. Proteklih deset godina smo slagali kamen po kamen, u tom mozaiku koji će vrlo brzo biti upotpunjen i on će se zvati Crna Gora visoka turistička destinacija. Pored svih važnih aktivnosti opredijelili smo se za potpuno otvaranje ulaska stranog kapitala i potpunu privatizaciju crnogorske turističke industrije. Sada možemo sa sigurnošću tvrditi da nijesmo pogriješili i ne može nas niko osporiti u činjenici da Crna Gora sigurnim koracima ide ka ostvarenju svog cilja, rekao je Nenezić i nastavio. Važan trenutak za crnogorsku privredu posebno za dio Boke Kotorske bio je dolazak vlasnika posvećenog razvoja Metropolja kao elitnog turističkog mjesta, kada je riječ o Svetom Marku. Sa ruskom kompanijom Metropolj smo dobili strateškog partnera i danas smo u prilici da pozdravimo još jednog važnog partnera u projektu "Sveti Marko" a to je svjetski priznata kompanija Banuan. Radi se o najprestižnijoj kompaniji koja se bavi turizmom. Realizacijom projekta "Sveti Marko" će postaviti Crnu Goru na još visočijoj ljestvici destinacija u razvoju, rekao je između ostalog ministar Nenezić.

TunjaBetonED 

Direktor Metrpolja Mihail Slipenčuk vlasnik Ostrva cvijeća Sveti govorio je o budućoj izgradnji i realizaciji projekta i naglasio da će se u tom dragulju graditi luksuzni hotelski kompleks sa šest zvjezdica, marine, vile i drugi sadržaji visoke kategorije.

Na pitanje novinara koliko će se uložiti novca za realizaciju projekta i koliko je uloženo novca za kupovinu Ostrva Sveti Marko Slipenčuk nije želio javno da govori. Ipak, po završetku konfernecije specijalno za "Pobjedu" Slipenčuk je rekao: Za kupovinu Ostrva cvijeća uložili smo oko 18 miliona eura, a za realizaciju projekta "Sveti Marko" planirano je bilo da se uloži od 400 do 500 miliona eura. Ipak, posljednji događaji kada je riječ o ekonomskoj krizi će sasvim sigurno uticati da se u realizaciji projekta uloži nešto manje novca, otprilike do 400 miliona eura, rekao je Slipenčuk.

S. Glendža

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

DAN, Podgorica, 10.5.2009

PLANOVI RUSKIH INVESTITORA ZA OSTRVO SVETI MARKO

Pomračiće slavu "Svetog Stefana"

Ostrvo Sveti Marko okruženo čistim morem sprema se da postane prvo ostrvsko utočište sa 6 zvjezdica na Crnogorskom primorju.

Imaće po završetku izgradnje, na 30 hektara, 120 vila, hotel i 60 bungalova, gdje će biti zaposleno oko 500 ljudi ugostiteljske i turističke struke, rekao je novinarima predsjednik moskovske Metropol grupe, Mihail Slipenčuk.

Na konferenciji za novinare u hotelu "Splendid" puno lijepih riječi izrečeno je za ostrvo Sveti Marko, da je ostrvo nevjerovatne prirodne ljepote, maslinjaci, suptropska vegetacija i elegantni čempresi čine ostrvo zanosnim. Sveti Marko je ostrvo koje treba njegovati, a prirodu nećemo kompromitovati izgradnjom luksuznih vila i hotela, rekao je Oleg Korolj, menadžer Metropola, govoreći o projektu Sveti Marko. On je naglasio, da će izgradnja na ostrvu biti male gustine kako bi se zadržao prirodni rezervat sa stazama za šetnju po ostrvu. Jedino će biti moguće koristiti vozila na električni pogon, a sa ostrvom će upravljati singapurska kompanija "Baniyan Tree", kazao je Karolj.

Ostrvo Sveti Marko imaće popločano pristanište i pijacu na kojoj će se nalaziti ekskluzivni butici, kafići, restorani, agencije...

 betoniranje_mora_1

Čulo se i to da će ostrvo Sveti Marko pomračiti slavu grada hotela "Sveti Stefan” koji će i ovog ljeta biti zatvoreno za goste, iako je najavljivano od zakupca, Aman risortsa, da će još prošlog ljeta biti rekonstruisan i otvoren za goste.

Dakle, Metropol je ostrvo Sveti Marko kupio od strane beogradske agencije Putnik za 18 miliona eura, a uložiće oko 450 miliona eura. Metropol ima u vlasništvu niz predstavništava u Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Japanu, Kini, Kanadi i Kipru, a u Kongu je otvorio prvu privatnu rusku banku. U svom posjedu ima 2 miliona kvadratnih metara komercijalnog prostora, a tržišna vrijednost njegove aktive iznosi više od dvije milijarde dolara.

S.Pa.

ooooooo000000OOOO0000000ooooooo

Vijesti, Podgorica, 10.5.2009

Nenezić: Sigurno idemo ka visokokvalitetnom turizmu

ČELNICI METROPOLA I HOTELSKOG BRENDA BANYAN TREE POTPISALI UGOVOR O UPRAVLJANJU KOMPLEKSOM NA OSTRVU SVETI MARKO



------

Ekonomija na tri i poBudva – Ruska korporacija Metropol zaključila je juče ugovor sa poznatim svjetskim hotelskim brendom Banyan Tree Holding Limited, o menadžmentu nad budućim ljetovalištem koje bi trebalo da bude izgrađeno na ostrvu Sveti Marko kod Tivta.

Nakon što je promovisan ambiciozan projekat takozvnog integrisanog odmarališta vrijednog, prema procjenama, gotovo pola milijarde eura, u kongresnoj sali bečićkog Splendida potpis na ugovor u prisustvu crnogorskog ministra turizma Predraga Nenezića stavili su predsjednik Metropola Mihail Slipenčuk i direktor za operacije Banyan grupe Bernard Šreder.

Ne želeći da odgovori za koliko novca su kupili ostrvo, niti koliko će uložiti u projekat, Slipnečuk je kazao da čim dobiju dozvolu, odmah kreću sa realizacijom.

On je ocijenio da je ostrvo Sveti Marko dragulj crnogorske ekonomije i turizma.
- Taj dragulj će danas da dobije i posljednje brušenje prije realizacije projekta - rekao je Slipenčuk koji je doktor geografije i ekolog.

On je saopštio da ostrvo svake godine gubi zemlju zbog erozije i da će se njegove dimenzije promijeniti ukoliko se na njemu ne naprave promjene.

Slipenčuk je poručio da se spoljašnjost Svetog Marka neće faktički promijeniti, zbog čega je za partnera upravo izabrana Banyan grupa, čija je misija da ostvari maksimalan spoj sa prirodom.

Predstavnik Banyan Treea Bernard Šreder kazao je da sa velikim iščekivanjem očekuju finalizaciju sporazuma između Banyan Tree i Metropola koji će omogućiti otvaranje fantastičnog odmarališta i spa centra na ostrvu Sveti Marko.
- Banyan je osnovan prije 15 godina i fokusira se na izgradnju malih hotela koji će reflektovati kulturu mjesta gdje se grade. Počeli smo kao banka koja je osnovana 1994. godine i onda smo se razvili i izgrađujemo hotele i sarađujemo sa tursitičkim operatorima. Grupa danas posjeduje 35 hotela i 69 spa centara koji funkcionišu u Evropi, Aziji i Americi. Mreža naših hotela i spa centara raste tako da do 2012. peredviđamo da broj naraste do 60 hotela i oko 120 spa centara. Uprkos finansijskoj krizi, 2009. godina će biti dobra za nas i otvaraćemo centre u Meksiku, na Tajlandu, Kini, Bariju.

Karakteristike koje će imati centar na Svetom Marku je da posjeduje harmoniju između fizičkog i duhovnog sa akcentom na holističku ravnotežu.

Banyan grupa se zalaže za razvoj održivog turizma i društevno je veoma osviješćena i nosi na sebi tu odgovornost. Sa velikim iščekivanjem očekujemo početak projekta – kazao je Šreder.

Šreder je rekao da će njihova kompanija upravljati svim sadržajima na ostrvu, od hotela, apartmana, vila, bunglova do marine.

Ministar Nenezić je kazao da je “ovo važan dan za crnogorski turizam”.
- Crna Gora se opredijelila za razvoj visokokvalitetnog turizma, što je potvrđeno i strategijom razvoja turzma, ali i nacionalnom strategijom održivog razvoja Crne Gore. Proteklih deset godina smo slagali kamen po kamen u tom mozaiku koji će ubrzo biti upotpunjen, a zvaće se Crna Gora visokokvalitetna turistička destinacija. Danas niko ne može sporiti da Crna Gora sigurnim korakom korača ka ostvarenju svog cilja. Važan trenutak za crnogorsku turističku privredu, posebno u dijelu Boke kotorske bio je dolazak finansijski potentnog vlasnika i vlasnika u potpunosti posvećenog razvoju Svetog Marka kao elitnog turističkog resort mjesta. Siguran sam da smo sa ruskom kompanijom Metropol dobili dobrog strateškog partnera – kazao je Nenezić.

Vještački nasip zbog zaštite

Promovišući projekat direktor Metropola Oleg Korolj je kazao da će na ostrvu biti izgrađen hotel sa šest zvjezdica, odnosno 120 soba, od kojih su 60 apartmani koji se nalaze u centralnom dijelu hotela i 60 bungalova koji se nalaze oko zaliva.
- Sa zapadne i istočne strane se planira izgradnja vila, predviđena je i velika zona sa buticima, prodavnicama, restoranima.

Planira se izgradnja ulaza na ostrvo koji će dopriijeti da se zaštiti ostrvo i omogućiti pristup ostrvu u bilo koje doba godine. Sada se na tom mjestu nalazi podvodni greben i jedna od našigh ideja je bila stvaranje nasipnog ostrva, tzv. Palaca. To vještačko ostrvo bi obavljalo nekolio funkcija, prije svega zaštita ostrva, a planirna je izgradnja ekskluzivnih vila na tom dijelu nasipa u Majami stilu. Takav dio nasipa može biti i izgrađen i ozelenjen, tako da će to iz pravca Tivta izgledati kao produžetak zelenog dijela ostrva – pojasnio je Korolj.

BUROUBICA 

Njegov kolega Jurij Vodopjanov kazao je da više od petine ostrva neće biti pod građevinama, a na pitanje koliko će biti izgrađeno apartmana i vila za tržište, on je odgovorio da je riječ o integrisanom odmaralištu.
- Riječ je o integrisnaom odmaralištu koje će u skladu sa svjetskom praksom pripadati glavnom vlasniku, dok će neke vile, vlasnici koji ih kupe moći da u mjesecim kada ih ne koriste izdaju preko hotelskog operatora – pojasnio je Vodopjanov.

V.L.

Novi igrači

Na sajtu Metropola 12 maja objavljen je tekst

u kojem se kaže da su grupa kompanija "Metropol" i kompanija Banyan Tree Hotels & Resorts Pte. Ltd potpisali dogovor o saradnji po projektu "Ostrvo Svetoga Marka".

8 maja, dan u oči najvećeg ruskog praznika - dana pobjede - ne u Tivtu nego u Budvi, rukovodioci Mihail Slipenćuk i Bernard Šreder stavili su potpise na taj dokument.

Kažu da je to prošlo u svečanoj atmosveri uz prisustvo Ministra za turizam (ekologija se u njihovom tekstu ne spominje, što je vjerovatno i ispravno) Predraga Nenezića (kojeg pogrešno pišu Nenežić), političkih i poslovnih struktura republike, top menadžera dviju firmi i mnogobrojnih novinara iz Crne Gore, Rusije i svijeta.

Na taj način grupa Metropol nastavlja realizaciju jedinstvenog u Evropi projekta izgradnje ostrvskog odmarališta klase 6* (Da stvarno. Niko se u Evropi do sada nije odlučio na neko svoje ostrvo urbanizuje do te mjere) Uvlačenje u projekat u svojstvu partnera Benyan TH&R, jednog od vodećih svjetskih hotelskih operatera, predstavlja značajni korak u tom pravcu - kažu iz Metropola.

U okviru projekta Benyan TH&R će na ostrvu obezbjediti mrežu SPA usluga (razni vodeni tretmani i masaže koji bi trebalo da tijelu i duši pruže ugođaj približan onom koji pruža kupanje na Tunji) i biće odgovoran za pružanje servisnih usluga za stanovnike(?) i goste odmarališta.

Kao kordinator projekta i konsultant za prodaju nastupa kompanija Savills (Velika Britanija). Kažu da su k projektu privukli još dvije vodeće engleske arhitektonsko-inženjerske kompanije Woods Bagot i ARUP.

Dakle jaki igrači, nema šta. Mada bi im za betoniranje Tunje vjerovatno više koristilo iskustvo starih holandskih neimara nego Engleza (za koje se zna da se prema moru odnose sa najvećim poštovanjem).

Ipak ovo su samo uvodne priče, vidjet ćemo što će biti dalje!

A da, na kraju teksta se još zaklinju da će sve biti super-puper ekološki, maksimalno će se sačuvati prirodna sredina ostrva (haha) i sve će odit i lećet na struju.

Naravno ne kažu da se spremaju maznuti više od 10 hektara mora i uništiti jedinstveni prirodni fenomen i bogati morski biodiverzitet gdje posejdonija raste na pola metra dubine i gde se mrijesti većina živog morskog svijeta Boke, zvani Tunja !

clip_image002sa sajta Metopla

Par dana kasnije svoj trud prezentuju i oni brojni novinari iz Rusije što su bili na potpisivanju pa tako "Interfaks" saopštava: 

Memorandum koji su potpisale dvije strane predstavlja predugovor i predviđa da se ugovor sklopi u narednih pola godine. 

A RBK Daily navodi:

Da bi se potpisao i konačan ugovor Metropl je dužan da obezbijedi svu potrebnu dokumentaciju.

Dalje kažu da je Banyan jaka firma i da je na kraju prošle godine imao u vlasništvu ili pod upravljanjem 25 hotela, 68 SPA salona, 65 trgovačkih galerija i dva golf kluba. Takođe, kažu da je Metropol potrošio 100(?) miliona eura da bi se uknjižio kao vlasnik ostrva. Navode riječi Slipenćuka da je izbor operatera bio veoma težak i da su u finale tendera ušle dvije kompanije šestozvjezdičnog nivoa.

Juri Vodopijanov, prvi zamjenik generalnog direktora GK Metropol kaže da su uslovi dogovora sa Benyan_om standardni tj da će se operater naplatiti kroz procenat iz obrta i zarade od nekretnina koima će upravljati (a zar neće od usluga, ono, SPA, masaže i sl?)

Elena Ljisenkova - generalni direktor i vlasnik kompanije Hospitality In.Comm (otkud ona u priči nije jasno iz teksta) mnogo hvali Banyan i kaže da su zahvaljući nizu usluga takvih kao SPA i vještini ostvariti boravak u atmosveri always naked (Rusima to nije prevedeno, ali mi ćemo vam to prevest onako kako piše - vazda go ili za njih всегда наг) daleko iznad Hilton_a i Ritz_a i zaključuje: “Tako skupi proizvodi kao Banyan Tree, prave se ne u konkretnim zemljama nego na jedinstvenim mjestima sa razvijenom infrastrukturom. Vidimo, ostrvo Sveti Marko predstavlja fazon samo po sebi.”

Eto tako. Fore i fazoni. A u čemu je glavni fazon ? Naravno ni oni (RBK) ništa ne spominju o namjeri nekoga da uzme dodatnih 12ha alamake, haha. Mada oni su jaka informativna kuća, ali valjda neznaju, nisu čuli, niko im nije rek’o.

Kako naša štampa vidi potpisivanje u sledećem prilogu.

19.5.09

On rek’o - on porek’o

Ne tako davno rečeno je:

"Gradnja na ostrvu mora biti usaglašena sa prostornim planom Morskog dobra, DUP-om Tivta, kao i sa Master planom koji predviđaju obaveznost komercijalnog turističkog poslovanja objekata na ostrvu, visoki kvalitet i uklapanje u prirodni ambijent", rekao je on.

A taj "on" je: "Ministar turizma i zaštite životne sredine Crne Gore Predrag Nenezić". On je još "objasnio da će kupac ostrva, bez obzira što ulazi u kupoprodajni aranžman sa Srbijom, morati da se povinuje crnogorskim uslovima, da ostrvo ne može biti privatna rezidencija, već da kupac mora da izgradi hotelski kompleks, kada je u pitanju dalji razvoj"

Ministar ekologije i po novim zakonima gospodar svemu živome u Crnoj Gori (osim pojedinim ljudima i domaćim životinjama), koji uz to nastupa i kao ministar turizma pa zatim kao ministar trgovine, investicija, razvoja, privatizacije, inostranih poslova itd pojavio se ovih dana u svim tim ulogama kao kibicer za stolom pri potpisivanju ugovora kojim se mimo prostornog plana Morskog dobra, DUP-a Tivta, kao i mimo Master plana, a posebno mimo sve pameti i logike, strancima garantuje, neometano od države, betoniranje jedinstvenog u svijetu prirodnog fenomena - plićine Tunje i oduzima od Boke 12 hektara (120 000 m2) najčistijeg mora.

I izgradnja ne jedne privatne rezidencije nego 104 !

Više o tome u narednim prilozima…,

(Ko ne vjeruje da je rek’o ono gore ima na linku)